Geen dak, toch zonnepanelen

Is uw dak niet geschikt voor zonnepanelen? Of woont u in een huurhuis? Dan kunt u toch profiteren van zonne-energie. U koopt of huurt daarvoor zonnepanelen die ergens anders liggen, bijvoorbeeld op het dak van een school of bedrijfsgebouw. De overheid betaalt mee.

Veel dorpen en steden hebben hun eigen energiecoöperaties, die investeren in zonnepanelen en andere duurzame energievormen. Iedereen kan lid worden van een coöperatie. De coöperatie koopt de zonnepanelen met de inleg van de leden en legt de panelen op een dak. U kiest zelf hoeveel zonnepanelen u koopt.

De coöperatie verkoopt de opgewekte stroom aan het energiebedrijf. Dat levert inkomsten op. Daarnaast ontvangt de coöperatie subsidie van de overheid. Leden van de coöperatie krijgen een deel van deze inkomsten.

Wilt u hieraan meedoen? Dan kunt u zich aansluiten bij een coöperatie bij u in de buurt. Soms kunt u meteen deelnemen aan een lopend project, maar er zijn ook coöperaties met wachtlijsten. Veel coöperaties zijn bezig met nieuwe projecten. Vaak kunt u zich voorinschrijven om te laten weten dat u interesse heeft. De coöperatie houdt u dan op de hoogte van de ontwikkelingen. U krijgt een bericht als u zich definitief kunt inschrijven.

Subsidieregeling

Een deel van de inkomsten van een energiecoöperatie bestaat uit subsidie. Energiecoöperaties kunnen sinds 1 april 2021 subsidie krijgen via de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). De subsidieregeling geldt voor zonne-energie en windenergie. Voor 2022 is er in totaal 150 miljoen subsidie beschikbaar (van 1 maart tot 1 december).

Energiecoöperaties krijgen subsidie per geproduceerde kWh. Deze opbrengst wordt geschat. De looptijd is 15 jaar. De subsidie bestaat uit een basisbedrag dat 15 jaar vastligt, verminderd met een correctiebedrag, dat ieder jaar verandert. Het subsidiebedrag verandert daardoor ook ieder jaar.

De energiecoöperatie krijgt de subsidie en verdeelt deze onder de leden. Het maakt niet uit hoeveel stroom u verbruikt. Het enige wat telt is hoeveel zonnepanelen u heeft gekocht. Na 15 jaar stopt de subsidie. De energiecoöperatie ontvangt dan alleen nog een vergoeding van het energiebedrijf.

Zelf aan de slag

U kunt ook zelf een coöperatie oprichten met wijk- of dorpsgenoten om duurzame energie op te wekken, bijvoorbeeld door samen zonnepanelen te plaatsen op een groot gebouw in de buurt. De leden van de energiecoöperatie kunnen de opgewekte energie zelf thuis gebruiken. Bij Hier opgewekt of Zon op Nederland kunt u meer informatie vinden over het oprichten van een energiecoöperatie. Meedoen aan een energiecoöperatie kan ook gunstig zijn voor huiseigenaren die wel een geschikt dak hebben. Niet iedereen wil of kan een eigen zonne-installatie betalen. Via een coöperatie maakt u toch gebruik van een duurzaam lokaal energieproject zonder dat u er veel werk aan heeft.