Gevallen? Zo krijgt u snel hulp

Als u in huis valt, kan dat vervelende gevolgen hebben. Misschien heeft u hulp nodig en kunt u niet zelf iemand waarschuwen. Er zijn handige hulpmiddelen die automatisch alarm slaan als u valt. Met deze hulpmiddelen wordt direct een mantelzorger of meldkamer gewaarschuwd.

Als u ouder wordt, neemt de kans op vallen toe. Ongeveer 3 op de 10 mensen van 65 jaar en ouder die zelfstandig wonen valt minstens één keer per jaar. Soms lukt het niet om zelf weer op te staan of hulp in te roepen en blijft iemand urenlang liggen. Dat zorgt niet alleen voor angst en paniek, maar u loopt ook risico op  onderkoeling of uitdroging. Als u bij een val gewond raakt, is het belangrijk dat u snel wordt behandeld.

Slimme apparatuur

Er komen steeds meer slimme oplossingen waarmee u langer veilig thuis kunt blijven wonen. Er bestaan apparaten die het opmerken als iemand valt. Dat heet valdetectie. Deze apparaten sturen een noodsignaal, zodat naasten of hulpverleners snel in actie kunnen komen. Soms moet u zelf op een knop drukken als u valt, maar er zijn ook systemen die aan uw bewegingen merken dat u bent gevallen.

Valdetectie geeft rust. Bij uzelf, omdat u minder bang hoeft te zijn om ’s nachts naar het toilet te gaan bijvoorbeeld. Maar ook bij uw naasten, die zich niet voortdurend zorgen hoeven te maken.

Alarmknop

Met een draagbare alarmknop kunt u zelf om hulp vragen. Dit heet ook wel persoonlijk alarm of seniorenalarm. De knop is er in verschillende vormen. U kunt de knop bijvoorbeeld dragen aan een koord om uw nek of als een horloge om uw pols. U kunt het alarm eenvoudig bedienen. Als u de knop indrukt, gaat er een bericht naar een of meer contactpersonen die u zelf vooraf kunt aangeven. Door de ingebouwde plaatsbepaling (GPS) kunnen die mensen zien waar u bent. Met sommige apparaten kunt u ook praten met elkaar.

Bij een alarmknop heeft u een maandelijks abonnement nodig. De kosten hiervoor verschillen. Als er een medische noodzaak is, vergoeden zorgverzekeraars soms (een deel van) de kosten. Dat kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar. Soms kunt u een vergoeding krijgen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Daar kan het zorgloket van de gemeente u over informeren.

Alarmknop met valdetectie

Als u valt, kunt u misschien niet altijd zelf op een knop drukken. In zo’n geval is een alarmknop met valdetectie de oplossing. In het apparaat zit een sensor die het ziet als u opeens valt. Er gaat dan automatisch een melding naar uw contactpersonen of de meldkamer. Omdat de sensor niet elke val herkent, blijft het belangrijk dat u toch zelf de alarmknop indrukt als dat mogelijk is.

Slim horloge

Horloges waarmee u uw gezondheid en beweging kunt bijhouden, kunnen soms ook alarmeren bij een val. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Apple Watch, Galaxy Watch en Garmin Vivo. Als u valt, gaat op het horloge een alarm af. Zet u het alarm niet uit, dan stuurt het horloge automatisch een bericht aan de SOS-contactpersonen die u zelf heeft ingesteld. Sommige horloges waarschuwen ook hulpdiensten.

Gezondheidshorloges kosten enkele honderden euro’s. U heeft geen abonnement nodig. Gezondheidshorloges zijn soms lastig in te stellen. Nog een nadeel is dat ze alleen reageren op een harde val, net als de alarmknop met valdetectie. Als u langzaam in elkaar zakt, wordt er misschien niet automatisch een bericht verstuurd.