Goed ventileren is makkelijker dan u denkt

In een huis met goede ventilatie is de lucht schoner en gezonder. Ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde en vochtige lucht het huis uitstroomt en dat schone lucht naar binnenkomt. U kunt daarvoor een raam openzetten, maar er zijn slimmere manieren waarmee u geen last heeft van kou en tocht.

De lucht in huis raakt op allerlei manieren vervuild. Zonder een goede afzuiging kunnen kookluchtjes en kookvocht zich door het huis verspreiden. Als u wasgoed in huis droogt, wordt de lucht vochtig. Maar ook de mensen in huis vervuilen en bevochtigen de lucht met hun adem. Als er in huis wordt gerookt, raakt de lucht nog sterker vervuild. Een goede ventilatie houdt de lucht schoon zonder energie te verspillen.

Zelfregelende roosters

Veel huizen hebben roosters in ramen en kozijnen waardoor de lucht naar binnen en naar buiten kan. Het is verstandig om deze roosters zoveel mogelijk open te houden, maar als de wind erop staat is dat niet altijd prettig. Dan kunt u kou of tocht voelen.

Zelfregelende roosters hebben dat probleem niet, omdat ze reageren op de druk van de wind. Deze roosters worden daarom ook winddrukgeregelde roosters genoemd. Er zijn twee soorten: mechanische roosters met verende klepjes en elektronische roosters die de luchtdruk meten met een sensor. Allebei reageren ze op wind. Staat de wind erop, dan gaan ze wat meer dicht. Bij weinig wind gaan ze juist meer open. Bovendien buigen de meeste roosters de binnenstromende lucht naar boven af, zodat u in huis geen koude luchtstroom voelt. Dat geeft extra comfort.

Zelfregelende roosters kunt u in elk huis plaatsen. Als u het glas of de kozijnen vervangt, is het verstandig om meteen nieuwe roosters te plaatsen. Wilt u daar niet op wachten, dan kunt u ook alleen de roosters vervangen. Een rooster kost ongeveer 150 euro per meter. Voor een woonkamer heeft u 1 tot 1,5 meter nodig. Een ouder huis met natuurlijke ventilatie heeft vaak naden en kieren. Er komt dan wel verse lucht binnen, maar u heeft er geen controle over. Bovendien zorgen kieren vooral voor tocht. Het is comfortabeler om de kieren dicht te maken en zelfregelende roosters te plaatsen.

Centrale ventilatie

Sommige huizen hebben mechanische ventilatie. In die huizen voert een centrale ventilatiebox lucht uit het huis af en aan. Het meest zuinig en comfortabel is een systeem dat binnenkomende lucht opwarmt met de uitgaande lucht. Dat heet warmteterugwinning. Voorverwarmde lucht voelt prettiger aan.

Oudere systemen hebben vaak nog een ventilator op wisselstroom. Deze ventilator gebruikt meer stroom dan een ventilator op gelijkstroom. Vraag hiervoor hulp aan een deskundige. Vervangen kost ongeveer 400 euro inclusief arbeidsloon. U bespaart ongeveer 30 euro per jaar. De ventilator gaat zo'n 15 jaar mee.

Vraaggestuurde ventilatie

Als er meer mensen in huis zijn of als er meer vocht in huis is, is een sterkere ventilatie nodig dan normaal. Slimme ventilatiesystemen meten zelf de hoeveelheid vocht en kooldioxide (CO2). Hoe meer vocht en/of CO2 er in de lucht zit, hoe meer lucht het ventilatiesysteem afvoert en aanvoert. Zo wordt er altijd precies genoeg geventileerd en is er minder energie nodig om het huis te verwarmen. U kunt de ventilatie per kamer regelen.

In woon- en slaapkamers kunt u sensoren laten plaatsen die de hoeveelheid kooldioxide  meten. In de keuken en badkamer heeft u sensoren nodig die vocht kunnen meten.

Ventilatie voor één kamer

Heeft uw woning geen centraal systeem dat de ventilatie regelt of een systeem zonder warmteterugwinning? Dan kunt u er ook voor kiezen om bijvoorbeeld alleen in de woonkamer de ventilatie aan te passen. U kunt hiervoor een los apparaat ophangen, dat alleen zorgt voor verse lucht in de kamer waar het apparaat hangt. Een nadeel is dat u in die ruimte ook het geluid hoort dat de ventilator maakt.

Een los apparaat met warmteterugwinning en een CO2-sensor kost 3500 euro, inclusief plaatsen. Hiermee kunt u ongeveer 100 euro per jaar op het gasverbruik besparen.