Groene daken door de seizoenen heen

Een groen dak heeft een aantal voordelen, waar u het hele jaar van kunt profiteren. Een groen dak zorgt in de zomer voor verkoeling, houdt water vast en isoleert. Vlinders, bijen, andere insecten en vogels vinden er voedsel. Maar ook in de lente, herfst en winter heeft het groene dak een aantal voordelen.

Een groen dak is een plat dak waarop sedumplantjes groeien. Een sedumplant is een soort vetplantje, dat veel water opneemt en goed tegen droogte kan. De plantjes groeien op een mat, die water vasthoudt als het veel regent. Daaronder ligt een beschermlaag, die ervoor zorgt dat de wortels de dakbedekking niet beschadigen.

Zomer

In de zomer geeft een groen dak verkoeling. Op een gewoon zwart dak kan de temperatuur op een zonnige zomerdag snel oplopen tot rond de 80 graden. Een groen dak houdt water vast en de plantjes verdampen dat water geleidelijk. Dat zorgt ervoor dat een groen dak niet warmer wordt dan 35 graden. Een groen dak is een prima maatregel om tijdens een hittegolf de ergste warmte buiten te houden. De ruimte onder het groene dak is maximaal 4 graden koeler dan bij een normaal dak. Hoeveel lager de temperatuur precies is, hangt af van de isolatie van de ruimte onder het groene dak.

Heeft u zonnepanelen? Een groen dak zorgt ervoor dat zonnepanelen minder warm worden. Op warme zomerdagen leveren zonnepanelen op een groen dak daardoor 6 procent meer energie. Ook beschermt de begroeiing uw dak tegen UV-straling. Uw dak slijt daardoor minder snel. Uw dak gaat tot twee keer langer mee.

Herfst

Een groen dak houdt regenwater vast, dus bij een zware regenbui stroomt het water niet meteen het riool in. Bovendien kan een groen dak waterschade door lekkage en overstromingen voorkomen. Een groen dak kan ongeveer 6 tot 15 centimeter regenwater vasthouden. Dat is 60 tot 150 liter per vierkante meter. Hoeveelheden van meer dan 100 liter per vierkante meter zijn vooral in nieuwbouw mogelijk, omdat oudere daken dit gewicht soms niet aankunnen.

Winter

Een groen dak zorgt ervoor dat uw dak beter geïsoleerd is. Het kan uw dakisolatie niet vervangen. Goede dakisolatie blijft nodig, ook omdat het groene dak vochtig is en dus minder goed isoleert. In de winter beschermt het groene dak uw dakbedekking tegen hagel, zware regen en vorst.

Voorjaar

Vlinders, bijen en andere insecten vinden voedsel op een groen dak. De plantjes op het groene dak horen thuis in ons land. Daardoor is er meer voedsel te vinden voor insecten en vogels die hier voorkomen. De insecten trekken weer andere vogels en vleermuizen aan. Zo is een groen dak goed voor veel verschillende soorten dieren.

Het hele jaar door

Het hele jaar door is een groen dak mooi om te zien. Een groen dak geeft kleur aan woonwijken met veel steen. Een groen dak is ook goed voor het klimaat. De planten nemen broeikasgas (kooldioxide) op uit de lucht en maken er zuurstof van. De begroeiing en de onderlaag van een groen dak zorgen voor geluidsisolatie. Hoe dikker de laag, hoe groter het effect. Een groen dak gaat ongeveer 40 tot 50 jaar mee. Dat is twee keer zo lang als een zwart dak. Een groen dak is dus ook duurzaam.