Haal alles uit uw balkon voor ieder seizoen

Elk seizoen heeft zijn charmes. En net als in een tuin, kunt u ook op uw eigen balkon de verschillende seizoenen beleven. Zo kunt u het hele jaar van uw balkon genieten.

De beperkte ruimte maakt wel dat u moet kiezen voor slimme oplossingen. Door veel potten neer te zetten op een kleine ruimte, kunt u op het balkon minder goed uit de voeten en vergroot u het risico op vallen. Let daar dus op bij de inrichting. Maak zoveel mogelijk gebruik van de wanden. Hang bloempotten bijvoorbeeld aan de muur, kies voor muurversieringen en zet bijvoorbeeld een hoge buitenkasten tegen de muur. Gebruik inklapbare tuin- of balkonmeubelen zodat het balkon niet altijd helemaal vol staat.

Zomer

Niet op vakantie dit jaar? Als u wilt, kunt u uw balkon een zomerse uitstraling geven, compleet met een comfortabele ligstoel en een vrolijke strandbal bijvoorbeeld.   Zorg ook voor bloeiende planten. Denk aan begonia’s, petunia’s en fuchsia’s. Vooral de fuchsia kent wel meer dan honderd soorten. Een plant die uw balkon een exotisch accent geeft is de geurpelargonium. Deze plant hoort tot de familie van de geraniums. Als u over de bladeren wrijft, dan komt er olie vrij die kan ruiken naar citroen, appel, sinaasappel en zelfs chocola. De geurpelargonium of geur geranium is te koop bij kwekerijen en tuincentra. Of zet geurige kruiden op het balkon. Met de geur van lavendel, basilicum en rozemarijn is het net alsof u in Zuid-Frankrijk bent. Citrusboompjes, zoals citroen of sinaasappel, kunnen ook op het balkon. Als u die warm inpakt en op een beschutte plek zet overleven ze de winter. Wilt u ook in de avond van uw balkon genieten, schaf dan een mooie tuinlamp op zonne-energie aan. Zo geniet u nog langer van de buitenlucht.

Herfst

Ook in het najaar kunt u nog genieten van bloemen. Sommige blijven tot in december bloeien. Denk aan bolchrysanten, heideplantjes en aan groenblijvende klimplanten zoals langzaam groeiende Hedera. Deze kunt u in het voorjaar planten tegen de wand van uw balkon of de buitenmuur. Groene hangplanten doen het prima in hangende bloempotten. In de herfst kunt u ook het bos naar uw balkon halen. Zoek mooie kale takken, zet ze in een vaas met een laag zand op de bodem en versier ze. Een zachte verlichting op het balkon met een snoer kleine lampjes over de balustrade zorgt voor extra sfeer. Of zet uitgeholde pompoenen neer met een lichtje erin. Plant voor de winter alvast een aantal kleine heesters in bakken.

Winter

Heesters zorgen voor kleur en geur op het balkon. Sommige dragen in de winter dikke trossen dieprode knoppen en rode bessen en blijven mooi groen. Zie voor tips de website tuinadvies. Planten die altijd groen blijven zijn bijvoorbeeld laurierkers, buxus, taxus en rozemarijn. En denk in de winter aan bloeiende planten als kerstroos, winterjasmijn en dopheide. Bescherm plantenbakken en potten tegen harde wind door ze op een beschut plekje te zetten en de kleinere potten te omringen door de grotere en zwaardere. Kale takken in verzwaarde vazen kunt u aankleden met lichtjes, linten of kerstversieringen. Of denk aan groene takken van de kerstboom, coniferen, sparren- of dennengroen of hulst. Vogels vinden vetbolletjes en vogelhuisjes waarin zaad ligt heerlijk. Dat geeft u iets om naar te kijken.

Lente

Het voorjaar is een prima tijd om het balkon schoon te maken en te controleren op roest- of lekkageplekken of scheuren, zeker als u in een oude woning woont. Vraag eventueel hulp van een deskundige en licht de Vereniging van Eigenaren in. In de lente kunt het balkon aankleden met alle kleuren van de regenboog. Al vanaf eind januari  staan er bollen in knop. De maanden erna worden dat er alleen maar meer. Dus zet uw balkon vol bloeiende blauwe druifjes, hyacinten, tulpen, krokusjes en narcissen, in bakken, potten en manden. Hyacinten staan bekend om hun zoete geur. Ook narcissen ruiken lekker. Gaat het toch nog stevig vriezen, haal dan de plantjes binnen. Maak ook een aantal plantenbakken alvast klaar voor zomerbloemen.

Moestuin

Groente verbouwen op het balkon kan ook, als de planten niet te groot zijn. Kies groenten en kruiden die veel oogst opleveren zoals aardbeien, pluksla, snijbiet, radijsjes en rucola. Kruiden als oregano, basilicum, tijm, munt en rozemarijn doen het altijd goed. Met paprika, tomaat en komkommer heeft u minder kans op succes, maar het is het proberen waard. De meest simpele moestuin is een houten bak, ingedeeld in vakken, die u in het tuincentrum kunt kopen. Ook plantenkasjes zijn er in verschillende formaten. Meer tips vindt u op de website makkelijkemoestuin.nl.