Handige nachtverlichting voor in huis

Bijna iedereen moet wel eens ’s nachts uit bed. Dan is het fijn als u goed kunt zien waar u loopt zonder dat u het grote licht aan moet doen. Hiervoor kunt u speciale nachtverlichting gebruiken, die automatisch aan- en uitgaat, maar er zijn ook andere mogelijkheden.

Zaklamp

Vindt u het een prettig idee om licht bij de hand te hebben? Dan is het handig om een zaklamp naast uw bed te leggen. Als u licht nodig heeft, kunt u de zaklamp altijd pakken.

Er zijn ook oplaadbare zaklampen die u in een houder kunt zetten. De houder steekt u in het stopcontact en de zaklamp laadt automatisch op in de houder. Deze zaklampen zijn erg handig voor als de stroom uitvalt. Een oplaadbare zaklamp heeft meestal een klein nachtlichtje, zodat u hem in het donker snel kunt vinden. Na gebruik zet u de lamp weer in de houder. Zo is hij altijd opgeladen.

Looprouteverlichting

U kunt uw looproute ook automatisch laten verlichten als u uit bed stapt. U kunt hiervoor een lamp onder uw bed plaatsen, die automatisch aangaat als u beweegt. De lamp schijnt ver genoeg om goed te kunnen zien waar u loopt. De lamp gaat ook vanzelf uit. Looprouteverlichting werkt op batterijen of op het lichtnet. U kunt hiervoor ook een ledstrip gebruiken die u bijvoorbeeld langs de plinten plakt.

Trapverlichting

Slaapt u boven en moet u’ s avonds en ‘s nachts weleens traplopen? Zorg dan dat de trap goed verlicht is. Goede verlichting voorkomt dat u verkeerd stapt en valt. U kunt de trap bijvoorbeeld verlichten met duurzame ledlampjes, die u als plakstrip of spotje op de stootborden of naast de traptreden aanbrengt. Er bestaat ook speciale trapverlichting die automatisch aangaat als u in de buurt bent. Na een tijdje gaat de verlichting vanzelf weer uit.

Tips voor in het donker

  • Laat een klein lampje branden in bijvoorbeeld de badkamer.
  • Plak fluoriserende stickers op uw lichtschakelaars. Hiervoor zijn speciale stickers te koop die altijd te zien zijn in het donker.

Zelf doen?

Nachtverlichting kunt u kopen bij een huishoudzaak of doe-het-zelfwinkel. De meeste soorten verlichting kunt u zelf plaatsen, ook als u niet technisch bent. Plakstrips met ledlampjes kunt u bijvoorbeeld heel makkelijk zelf naast de traptreden plakken. Als het te ingewikkeld wordt, bijvoorbeeld als u een extra stopcontact of lichtpunt nodig heeft, kunt u het beste hulp vragen.