Wonen zoals u dat wilt
In de zomer van 2022 was er in Nederland een watertekort, na een lange periode van droogte. Drinkwaterbedrijven denken dat dit in de toekomst vaker zal voorkomen en dat het steeds moeilijker wordt om aan iedereen schoon drinkwater te leveren. Met een regenton bespaart u op uw waterverbruik. Wilt u ook een regenton gaan gebruiken? Lees dan onze tips.
Het water dat op uw dak valt, komt via de dakgoot en de regenpijp in het riool terecht. Zonde, want daarmee worden tientallen liters schoon en bruikbaar water verspild. Als u het water opvangt in een regenton, kunt u het gebruiken om de planten water te geven of uw ramen te wassen. Als u regenwater gebruikt in plaats van kraanwater heeft dat een aantal voordelen.
Regenwater is beter voor uw tuin dan kraanwater. In regenwater zit geen kalk. Mensen hebben kalk nodig, maar planten houden er niet van. U maakt uw tuinplanten en kamerplanten blij met regenwater.
Omdat regenwater geen kalk bevat, laat het minder snel strepen na. Ideaal dus om uw ramen te wassen met het water uit de regenton.
Nederland is de laatste vijftig jaar droger geworden. De grondwaterstand daalt en dat is schadelijk voor de natuur. Planten en bomen gaan dood en dieren komen in de problemen. Met een regenton verbruikt u minder leidingwater. Hoe meer mensen een regenton gebruiken, hoe minder grondwater opgepompt hoeft te worden. Meer over de gevaren van droogte voor de natuur leest u op de website van Natuurmonumenten.
Regentonnen zijn er in allerlei soorten en maten. Als u een regenton gaat kiezen, bedenk dan eerst waarvoor u het water wilt gebruiken. Heeft u maar weinig water nodig, dan kan een ton van 200 liter groot genoeg zijn. Heeft u een moestuin, een groot gazon of veel borders, dan kunt u veel water gebruiken. Kies dan voor een ton van minimaal 300 liter of voor een ondergronds systeem.
De meest bekende regenton is een ton die aan een regenpijp wordt gekoppeld. Hierbij kunt u kiezen voor een systeem met een overloop naar de tuin of een overloop terug naar de regenpijp. Let er ook op dat er een gieter of emmer onder het kraantje past. Het kan handig zijn om de regenton op een verhoging te zetten. U hoeft dan ook minder diep te bukken om het kraantje open te zetten.
Er zijn ook mogelijkheden om een ondergronds regenvat of een infiltratietank aan te leggen. Hierin kunt u een grote hoeveelheid regenwater opslaan. U moet dan wel een grote tuin hebben. Er zijn ook tonnen die u zonder regenpijp kunt gebruiken. Ze hebben een deksel in de vorm van een wijde trechter, waar het regenwater inloopt. Heeft u geen plaats voor een grote ton of heeft u geen tuin maar een balkon, dan kunt u ook kiezen voor een klein regenvat dat u tussen de regenpijp monteert.
Regentonnen zijn vaak van kunststof, maar er zijn ook (handgemaakte) houten exemplaren te koop. De prijzen lopen uiteen van 50 euro voor een eenvoudige kunststof ton tot meer dan 1000 euro voor een ondergronds opvangsysteem.
Sommige gemeenten geven subsidie op een regenton. Vraag ernaar bij uw gemeente.
Om een regenton te installeren, moet u uw regenpijp doorzagen. Tussen het doorgezaagde stuk plaatst u een nieuw stukje regenpijp met een afvoer erin, dat heet een T-stuk. De afvoer laat u uitkomen op de regenton. Op YouTube vindt u veel leerzame filmpjes over het plaatsen van een regenton. Ook op Groei.nl vindt u handige tips. Of vraag een klusbedrijf of iemand in uw omgeving om de regenton voor u aan te sluiten.