Heeft u ruimte in huis nodig voor zorg? Misschien is een zorgkamer de oplossing

Iemand die veel zorg nodig heeft, kan veel plezier hebben van een speciale zorgkamer of zorgunit. Dat is een kant-en-klare kamer die u bij uw huis kunt laten neerzetten. Als mantelzorger hoeft u dan de trap niet meer op en af om bij uw naaste te kunnen zijn. In een zorgkamer of zorgunit  is ook altijd ruimte genoeg voor de thuiszorg om zorg te verlenen.

Een zorgkamer kan een goede oplossing zijn voor partners, van wie er één veel zorg nodig heeft. Ook kan een zorgkamer ervoor zorgen dat u of uw partner langer thuis kan blijven wonen.

Wat is een zorgkamer?

Een zorgkamer heet ook wel zorgunit of wmo-unit en is bedoeld voor iemand die zorg nodig heeft. De kamer wordt in de buurt van een bestaande woning neergezet of aangebouwd en bestaat uit een bad- en/of slaapkamer voor een of twee personen. De zorgkamer is geschikt voor een rolstoel. Zo zijn de gangen en deuren extra breed en zijn er geen drempels. U kunt een zorgkamer ook aanpassen met bijvoorbeeld een tillift of speciaal sanitair. Er bestaan standaard zorgkamers met een oppervlakte van 18 tot 25 vierkante meter, maar een zorgkamer kan ook op maat worden gemaakt. Badkamers zijn er vanaf ongeveer 8 vierkante meter.

De zorgkamer verschilt van een mantelzorgwoning, omdat u in een zorgkamer niet zelfstandig kunt wonen. Een zorgkamer bestaat uit een slaapkamer met of zonder badkamer. Er is dus geen keuken en ook geen woongedeelte.

Wanneer is een zorgkamer een goede keuze?

Een zorgkamer kan een goed idee zijn als traplopen steeds lastiger wordt en het niet mogelijk is in huis een traplift te plaatsen. Met een zorgkamer heeft u een kamer op de begane grond zonder dat u ingrijpend hoeft te verbouwen. Een zorgkamer is ook heel geschikt voor iemand die waarschijnlijk steeds meer zorg nodig heeft. Voor een mantelzorger is het makkelijker om iemand te verzorgen in een zorgkamer dan in een slaapkamer op de bovenverdieping. In een zorgkamer is het voor de persoon die zorg nodig heeft meestal ook makkelijker om de badkamer te gebruiken. De zorgkamer kan ook een goede oplossing zijn als u geen ruimte heeft voor een mantelzorgwoning, maar wel voor een zorgkamer.  

Wanneer is een mantelzorgwoning een betere keuze?

In een mantelzorgwoning kunt u zelfstandig wonen, omdat de woning ook een keuken heeft. Kunt u nog veel zelf en bent u graag op uzelf, dan kan een mantelzorgwoning een goede keuze zijn. Een mantelzorgwoning wordt bijvoorbeeld veel gebruikt als vader of moeder bij een van de kinderen in de tuin gaat wonen. Dit kan vaak ook al als er nog niet echt mantelzorg nodig is. Dan heet het een pre-mantelzorgwoning.

Waar moet ik rekening mee houden?

Zorgkamers zijn bedoeld voor tijdelijk gebruik. Bij het plaatsen van de zorgkamer moet u rekening houden met de regels die de gemeente stelt. De zorgunit moet altijd achter het huis komen. Ook moet er minstens een meter vrij blijven rond de zorgkamer. Komt de zorgkamer aan het huis, dan moet er vaak ook plaats zijn voor een verbindingsportaal. Vraag bij uw gemeente wat de regels zijn. Als u zich daaraan houdt, heeft u meestal geen vergunning nodig.

Krijg ik een vergoeding?

Net als voor een mantelzorgwoning kunt u voor het plaatsen van een zorgkamer soms een vergoeding aanvragen van de gemeente vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U betaalt hiervoor een eigen bijdrage. Wacht eerst op toestemming van de gemeente voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat. 

Net als een mantelzorgwoning kan een zorgkamer meestal weer verkocht worden als u de ruimte niet meer nodig heeft. Uw huis en tuin kunnen dan weer in de oude staat worden teruggebracht.