Het huis winterklaar maken

Als de zomer voorbij is en de bomen hun blad verliezen, is het tijd om uw huis voor te bereiden op de winter. Als u straks weer vaker binnen bent wilt u er graag veilig en comfortabel bij zitten. Deze tips helpen daarbij.

Maak de dakgoot schoon

In de herfst en winter is het belangrijk om de dakgoten schoon te houden. Regenwater en gesmolten sneeuw kunnen dan gemakkelijk weglopen. Controleer of de dakgoot en de regenpijp goed vastzitten. Verwijder vuil en bladeren uit de dakgoten. Kijk of er beschadigingen zijn, zoals lekkages of scheurtjes, en laat ze repareren. Kijk ook naar het dak. Als er dakpannen zijn weggewaaid of scheef liggen, kunt u het best een dakdekker laten komen.

Laat de schoorsteen vegen

Een vogelnest of roetresten kunnen een schoorsteenbrand veroorzaken. Laat daarom ieder jaar de schoorsteen vegen door een betrouwbare schoorsteenveger.

Onderhoud de verwarming

Heeft u een cv-ketel? Zorg dan dat die in orde is. Dan heeft u de zekerheid dat u de verwarming aan kunt zetten als dat nodig is. Daarnaast verbruikt een slecht onderhouden cv-installatie meer energie en dat ziet u terug op uw energierekening. Laat ieder jaar een onderhoudsbeurt uitvoeren door een erkend bedrijf.

Als u de verwarming een tijdje niet heeft gebruikt, kunnen er luchtbellen ontstaan in de leidingen. Radiatoren met veel lucht geven minder warmte af. Er is dan meer energie nodig om een ruimte op te warmen. U kunt de radiatoren en cv-leidingen ontluchten met een speciaal ontluchtingssleuteltje. Het is goed om dit te doen voordat u de verwarming in de winter weer aanzet.

Maak kieren dicht

Langs ramen en deuren kan veel warmte ontsnappen. Controleer daarom alle kozijnen op tocht. Met tochtstrips kunt u de warmte zoveel mogelijk binnen houden. Controleer ook de leidingen die van binnen naar buiten lopen. Daardoor kan koude lucht naar binnen stromen. Als er ruimte is tussen de leiding en de muur, kunt u deze dicht maken met kit of isolatieschuim.

Als u alle ramen en deuren controleert op tocht, kunt u tegelijkertijd het hang- en sluitwerk controleren. Pak piepend, krakend of minder soepel hang- en sluitwerk aan met een smeermiddel.

Gebruik dikke gordijnen

Warmteverlies door de ramen kunt u ook voorkomen door dikke gordijnen op te hangen. Bij tochtige ramen heeft het veel effect, maar ook bij goed geïsoleerde ramen bespaart u door de gordijnen dicht te doen. Let erop dat de gordijnen niet voor de radiatoren hangen. Dan houden de gordijnen de warmte juist tegen.

Ventileer

De warmte binnenhouden is belangrijk, maar goed ventileren is dat ook. Ook 's winters is ventileren belangrijk voor een prettig en gezond binnenklimaat. De lucht binnen kan vochtig zijn en warmt daardoor minder goed op. Door ventilatie kan de vochtige lucht naar buiten. De lucht in een goed geventileerde woning warmt sneller op en dat kost minder energie. Zet daarom de ventilatieroosters open, controleer ze en maak ze schoon.

Zorg voor beveiliging tegen brand

Controleer de rookmelders en vervang zo nodig de batterij. Zorg ook dat u weet wat u moet doen als er toch brand ontstaat. Zorg voor blusmiddelen en ken uw vluchtroute.

Zorg voor beveiliging tegen koolmonoxidevergiftiging

Heeft u een apparaat dat gas, hout of olie verbrandt, zoals een cv-ketel, houtkachel, open haard of geiser? Als deze apparaten niet genoeg zuurstof krijgen, kan er koolmonoxide ontstaan. Koolmonoxide is een giftig gas dat u niet kunt zien of ruiken. In het ergste geval kunt u overlijden aan een koolmonoxidevergiftiging. U kunt dit voorkomen door goed te ventileren en uw verbrandingsapparaten goed te laten onderhouden. Het is ook verstandig om een koolmonoxidemelder op te hangen. Die slaat alarm als er te veel koolmonoxide in de lucht zit.

Zorg voor goede en zuinige verlichting in huis

Tijdens de korte winterdagen is het licht vaak aan. Vervang oude gloeilampen zoveel mogelijk door spaar- of ledlampen. Dat scheelt meteen in het energieverbruik. Doe het licht uit in ruimtes waar niemand is. U kunt ook verlichting kiezen die automatisch aan- en uitgaat. Dat is handig in ruimtes waar u maar kort hoeft te zijn, zoals de gang en de wc. U hoeft dan in het donker niet te zoeken naar het lichtknopje en u weet zeker dat het licht vanzelf weer uitgaat.

Zorg voor buitenverlichting

Donkere winterdagen maken het voor inbrekers makkelijker om ongemerkt een inbraakpoging te doen. Goede buitenverlichting bij de voordeur kan de kans op inbraak verkleinen. Verlichting met een bewegingssensor en LED-lampen verbruiken erg weinig energie, want de lamp brandt alleen als er iemand bij de deur staat.

Onderhoud de tuin

Snoei de struiken die in de buurt van uw huis staan, zodat er minimaal tien centimeter ruimte is tussen de struiken en de muur. Dan kan de lucht tussen de struiken en de muur stromen en kunnen vochtige muren drogen. Heeft u ook bomen in uw tuin? Een goede snoeibeurt kan voorkomen dat door een storm takken losraken. Lees meer tips om uw tuin winterklaar te maken.

Denk op tijd aan de buitenkraan

Bij een buitenkraan bestaat het risico op bevriezing. Sluit de buitenkranen af en laat ze leeglopen voordat het gaat vriezen.