Het verzorgingshuis nieuwe stijl

Zelfstandig wonen met zorg binnen handbereik. Dat is wonen met zorg, ook wel het verzorgingshuis nieuwe stijl genoemd.

Het traditionele verzorgingshuis bestaat niet meer. Veel verzorgingshuizen bouwen de kamers om tot zelfstandige studio’s en appartementen. Deze woonvorm heeft verschillende namen: ‘zorgwonen’, ‘beschermd wonen’, ‘zorgeloos wonen’ of ‘wonen met zorg’. U kunt verzorgd wonen in voormalige verzorgingshuizen, maar ook op allerlei plekken daarbuiten. Dat kan gaan om nieuwbouw, of om verbouw van bestaande gebouwen.

Iets voor u?

zorg

Als u graag in een beschermde omgeving woont, is deze vorm van wonen beslist iets voor u. Zeker als u lichte zorg nodig heeft. U betaalt huur voor de woning. Daarnaast betaalt u voor de verleende zorg en service. Er is (zorg)personeel aanwezig of op afroep beschikbaar. Meestal zijn er extra voorzieningen. Denk aan maaltijdservice, activiteiten, huishoudelijk hulp en wasservice. Diverse gemeenten bieden op deze manier zelfstandige appartementen aan. Informeer bij het Wmo-loket van uw gemeente. Of kijk op www.woonz.nl voor het actuele aanbod. Het gaat dus heel nadrukkelijk niet om verpleeghuizen, maar om een appartement of studio, in een beschermde omgeving.

De kosten vallen mee

De appartementen zijn meestal vrij klein. Daardoor valt de huurprijs vaak mee. Veel bedragen liggen tussen de 300 euro en 600 euro per maand. De zorgkosten zijn heel verschillend. Soms moet u een totaalpakket afnemen en dat is best duur. In totaal kunt u meer dan 1000 euro kwijt zijn, inclusief huur. In andere huizen kunt u uw eigen pakket samenstellen. Informeer vooraf naar de regels en mogelijkheden. Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u misschien huurtoeslag krijgen.

Sociale huurwoning

Komt u in aanmerking voor een sociale huurwoning? Dat hangt af van uw inkomen. Het gezamenlijke (belastbaar) inkomen mag niet hoger zijn dan 39.055 euro (2020). Vaak heeft u ook een huisvestingsvergunning nodig. En u moet ingeschreven staan bij de organisatie die de woningen verdeelt. Meestal is dit een woningbouwvereniging.

Heeft u een zorgindicatie en recht op minimaal 10 uur zorg per week? Dan geldt de inkomensgrens niet. U maakt ook kans als u een inkomen heeft dat net boven de grens ligt. Woningcorporaties mogen 10 procent van hun sociale woningvoorraad verhuren aan mensen met een middeninkomen tussen 39.055 euro en 43.574 euro (2020). Informeer in uw gemeente naar de mogelijkheden.

Huurtoeslag

U kunt mogelijk huurtoeslag krijgen. Ook als u daar in 2019 niet voor in aanmerking kwam. Per 2020 zijn de strikte inkomensgrenzen voor huurtoeslag namelijk vervallen. Of u in aanmerking komt voor huurtoeslag hangt af van de grootte van het huishouden en de leeftijd. Wel blijft de harde vermogensgrens van toepassing: u mag niet meer dan 30.846 euro eigen vermogen per persoon hebben. Tot uw vermogen hoort onder meer spaargeld, aandelen en een vakantiehuis.  Heeft u een vermogen dat hoger is dan de vrijgestelde bedragen? Dan krijgt u geen huurtoeslag. Op toeslagen.nl vindt u meer informatie. Daar kunt u ook een proefberekening maken.

Zorg nodig?

Heeft u zorg nodig? Medische thuiszorg regelt u via de huisarts of de wijkverpleegkundige. Zij vragen de zorg aan bij de zorgverzekering en regelen daarmee ook uw indicatie voor zorg.

Thuishulp zoals huishoudelijke hulp regelt u via het Wmo-loket van de gemeente. Hoe regel ik huishoudelijke hulp via de gemeente? Voor huishoudelijke hulp betaalt u een vaste eigen bijdrage van 19 euro per maand. Misschien is er een zorgteam verbonden aan de plek waar u woont. Zij kunnen u uiteraard informeren over alle mogelijkheden die u heeft.

De Zorgbutler

De ZorgButler is een woonvorm voor ouderen die zelfstandig wonen en die lichte tot middelmatige zorg nodig hebben. Alle bewoners hebben een appartement dat ze naar eigen smaak kunnen inrichten. Een zorgondernemer is het aanspreekpunt voor de bewoners en hun familie en kan ook in hetzelfde gebouw wonen. Zij of hij organiseert voor iedereen zorg op maat en op afspraak. De zorgondernemer zorgt ervoor dat iedereen fijn en veilig woont. Samen koken, een spelletje spelen en andere activiteiten, het kan allemaal. Hiervoor is een gemeenschappelijke woonkamer beschikbaar. De ZorgButler heeft drie vestigingen in Rotterdam. Het is de bedoeling dat ook in andere delen van het land ZorgButlers komen. De huur van een appartement kost minimaal 585 euro per maand. Voor de zorg kunt u een persoonsgebonden budget aanvragen voor zorg via de gemeente of via uw zorgverzekeraar. Als u bij de ZorgButler in Rotterdam wilt wonen, kunt u zich aanmelden via de website. U kunt een afspraak maken met de zorgondernemer en vrijblijvend een rondleiding krijgen. Er is een wachtlijst.