Het verzorgingshuis nieuwe stijl

Zelfstandig wonen met zorg binnen handbereik. Dat is wonen met zorg, ook wel het verzorgingshuis nieuwe stijl genoemd.

Het traditionele verzorgingshuis bestaat niet meer. Veel verzorgingshuizen bouwen de kamers om tot zelfstandige studio’s en appartementen. Deze woonvorm heeft verschillende namen: ‘zorgwonen’, ‘beschermd wonen’, ‘zorgeloos wonen’ of ‘wonen met zorg’. U kunt verzorgd wonen in voormalige verzorgingshuizen, maar ook op allerlei plekken daarbuiten. Dat kan gaan om nieuwbouw, of om verbouw van bestaande gebouwen.

Iets voor u?

zorg

Als u graag in een beschermde omgeving woont, is deze vorm van wonen beslist iets voor u. Zeker als u lichte zorg nodig heeft. U betaalt huur voor de woning. Daarnaast betaalt u voor de verleende zorg en service. Er is (zorg)personeel aanwezig of op afroep beschikbaar. Meestal zijn er extra voorzieningen. Denk aan maaltijdservice, activiteiten, huishoudelijk hulp en wasservice. Diverse gemeenten bieden op deze manier zelfstandige appartementen aan. Informeer bij het Wmo-loket van uw gemeente. Of kijk op www.woonz.nl voor het actuele aanbod. Het gaat dus heel nadrukkelijk niet om verpleeghuizen, maar om een appartement of studio, in een beschermde omgeving.

De kosten vallen mee

De appartementen zijn meestal vrij klein. Daardoor valt de huurprijs vaak mee. Veel bedragen liggen tussen de 300 euro en 600 euro per maand. De zorgkosten zijn heel verschillend. Soms moet u een totaalpakket afnemen en dat is best duur. In totaal kunt u meer dan 1000 euro kwijt zijn, inclusief huur. In andere huizen kunt u uw eigen pakket samenstellen. Informeer vooraf naar de regels en mogelijkheden. Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u misschien huurtoeslag krijgen.

Sociale huurwoning

Komt u in aanmerking voor een sociale huurwoning? Dat hangt af van uw inkomen. Het (belastbaar) inkomen mag niet hoger zijn dan 44.035 euro als u alleen bent en niet hoger dan 48.625 euro (gezamenlijk) als u een partner heeft (2023). Vaak heeft u ook een huisvestingsvergunning nodig. En u moet ingeschreven staan bij de organisatie die de woningen verdeelt. Meestal is dit een woningbouwvereniging.

Heeft u een zorgindicatie en recht op minimaal 10 uur zorg per week? Dan geldt de inkomensgrens niet. U maakt ook kans als u een inkomen heeft dat boven de grens ligt. Woningcorporaties mogen 7,5 procent van hun sociale woningvoorraad verhuren aan mensen met een hoger inkomen. Informeer in uw gemeente naar de mogelijkheden.

Huurtoeslag

U kunt mogelijk huurtoeslag krijgen. Of u in aanmerking komt voor huurtoeslag hangt af van de grootte van het huishouden en de leeftijd. Ook het inkomen speelt een rol, al zijn er geen harde inkomensgrenzen meer. Wel blijft de harde vermogensgrens van toepassing: u mag niet meer dan 33.748 euro eigen vermogen per persoon hebben. Tot uw vermogen hoort onder meer spaargeld, aandelen en een vakantiehuis.  Heeft u een vermogen dat hoger is dan de vrijgestelde bedragen? Dan krijgt u geen huurtoeslag. Op toeslagen.nl vindt u meer informatie. Daar kunt u ook een proefberekening maken.

Zorg nodig?

Heeft u zorg nodig? Medische thuiszorg regelt u via de huisarts of de wijkverpleegkundige. Zij vragen de zorg aan bij de zorgverzekering en regelen daarmee ook uw indicatie voor zorg.

Thuishulp zoals huishoudelijke hulp regelt u via het Wmo-loket van de gemeente. Hoe regel ik huishoudelijke hulp via de gemeente? Voor huishoudelijke hulp betaalt u een vaste eigen bijdrage van 19 euro per maand. Misschien is er een zorgteam verbonden aan de plek waar u woont. Zij kunnen u uiteraard informeren over alle mogelijkheden die u heeft.