Een woonservicegebied lijkt op een gewone wijk. Jong en oud wonen door elkaar. Wat opvalt, is het grote aantal voorzieningen. Er is een pinautomaat en er zijn winkels. Ook een arts en apotheek zijn vlakbij. Alles is goed bereikbaar, zonder lastige drempels of stoepranden. Diverse organisaties in zorg en welzijn werken samen in wijkteams. Soms is zelfs ’s nachts zorg mogelijk. Bijvoorbeeld als er een verpleeghuis in het gebied ligt. Meestal is er ook een buurthuis. Daar kunt u terecht voor extra diensten. Denk aan een buurtrestaurant of een steunpunt voor mantelzorgers en vrijwilligers.
Iets voor u?

Als u graag zelfstandig wilt blijven wonen, kan een woonservicegebied iets voor u zijn. Meestal wonen er relatief veel ouderen. Sommige mensen vinden dat een voordeel. Anderen wonen liever in een meer gemengde buurt. Er zijn honderden woonservicegebieden in Nederland. Niet iedere gemeente gebruikt die term. Soms heet het gebied ‘woonzorgzone’. Het kan ook zijn dat de gemeente bewust geen onderscheid maakt tussen wijken. Dan is eigenlijk de hele stad geschikt voor ouderen.
Beschikbaar voor iedereen
Iedereen mag in een woonzorgzone wonen. Jong en oud, rijk en arm, vitaal en hulpbehoevend. U heeft geen zorgindicatie nodig. Er zijn huur- en koopwoningen. In de vrije sector heeft u geen woonvergunning nodig. Zoekt u een sociale huurwoning? Ook dat is mogelijk. De wachttijden voor huurwoningen verschillen per stad en per wijk. Informeer bij uw gemeente of er zo'n woonservicegebied in uw woonplaats is.
Toch zorg nodig
Wat als u toch zorg nodig heeft? Dan heeft wonen in een woonservicegebied voor- en nadelen. Het voordeel is dat formele en informele zorg goed samenwerken. De professionals en de vrijwilligers zorgen samen voor een aanbod. Een nadeel is er ook. Een wijkzorgteam werkt meestal met een beperkt aantal organisaties samen.
Kunt u niet meer zelfstandig wonen omdat u te veel zorg nodig heeft? Soms kunt u toch in uw vertrouwde gebied blijven. Informeer vooraf naar de mogelijkheden.