Hoe kiest u een goed bed?

Een goede nachtrust is belangrijk voor uw gezondheid. Lekker slapen gaat het best op een goed bed met een matras dat bij u past. Bent u toe aan een nieuw bed of een nieuw matras? Let dan op de volgende punten.

U brengt veel tijd door in bed, meer dan u misschien denkt. Een comfortabel bed dat uw lichaam goed ondersteunt is daarom belangrijk. Wat een geschikt matras is, hangt af van uw persoonlijke wensen. Het is verstandig om daarover te praten met een slaapspecialist in een beddenwinkel. Waar moet u op letten?

Soorten bedden

Wilt u een boxspring, een klassiek ledikant of een strak en modern model? Welk type bed u kiest en welke stijl, ligt aan uw persoonlijke voorkeur. Er zijn een paar belangrijke zaken om op te letten.

Meet vooraf op hoe groot het bed mag zijn. Er moet in uw slaapkamer ook loopruimte overblijven. Als u een rollator gebruikt, is het fijn als er wat extra ruimte is. Als uw slaapkamer niet zo groot is, kunt u daarom misschien beter kiezen voor een wat smaller bed.
Let erop dat een bed en matras bij uw lengte en gewicht passen. Het matras moet minimaal 20 centimeter langer zijn dan uw lengte. Hoe breder een eenpersoonsmatras is, hoe comfortabeler u ligt. Slaapt u met zijn tweeën in één bed? Dan ligt u allebei het meest comfortabel op een eigen matras dat bij u past.

Hoger bed

Het bed moet hoog genoeg zijn om er makkelijk in en uit te stappen. Als u op de rand van uw bed zit, moeten de heupen hoger zijn dan de knieën. De meeste gewone bedden zijn 40 centimeter hoog, een seniorenbed is tussen de 45 en 65 centimeter hoog. Soms kunt u zelf kiezen hoe hoog u de bodem van het bed zet. U kunt een gewoon bed ook op blokken of wielen zetten om het te verhogen. Seniorenbedden zijn in verschillende stijlen te koop. Een seniorenbed is ook geschikt als u lang bent.

Een hoog-laagbed kunt u met een druk op de knop hoog of laag zetten. Dat is handig als u in bed zorg nodig heeft. De thuiszorgmedewerkster kan het bed dan hoog zetten, zodat ze niet hoeft te bukken. Voor uzelf heeft een hoog-laagbed ook voordelen. Zo kunt u het bed altijd op de juiste hoogte zetten om makkelijk in en uit bed te kunnen stappen. Ook de bodem van het bed is verstelbaar, zodat u kunt zitten in het bed of uw benen wat hoger kunt leggen. Vanuit zithouding kunt u ook makkelijker uit bed stappen.

Ook in ziekenhuizen en verpleeghuizen staan hoog-laagbedden. Sommige mensen vinden het een nadeel om die sfeer ook in hun eigen slaapkamer te hebben. Als u regelmatig zorg in bed nodig heeft, is een hoger bed verplicht. U kunt het dan ook huren.

Bedbodem

Een bedbodem moet goed ventileren om vocht af te kunnen voeren. Lattenbodems en spiraalbodems doen dat in ieder geval goed. Gebruik het liefst geen matrasbeschermer, want die houdt de ventilatie tegen. Boxsprings zijn van binnen open, dat is goed voor de ventilatie. Maar door de afwerking met stof, kan de lucht er soms toch minder goed doorstromen.

Welke bedbodem u kiest, ligt aan uw persoonlijke voorkeur. Misschien wilt u graag een verstelbare bedbodem of heeft u goede ervaringen met een bepaald type bodem. Voor het ligcomfort maakt de bedbodem minder verschil dan de keuze van een matras.

Soorten matrassen

Matrassen kunnen gevuld zijn met koudschuim, traagschuim of latex.
Koudschuim heeft een hoge dichtheid en veel veerkracht, ademt en is lekker koel. Traagschuim of geheugenschuim is warmer en ademt minder dan koudschuim. Een traagschuim matras kan fijn zijn voor de winter en voor mensen met reuma. U zakt er lekker in weg, maar bewegen in bed is soms lastig, omdat het materiaal minder elastisch is.

Latex of latexschuim is gemaakt van synthetisch rubber. Het materiaal is soepel, comfortabel en voelt koel aan. Een matras met latex is meestal wat duurder dan een matras gevuld met schuim.

Een matras met pocketvering heeft metalen springveren die verpakt zijn in zakjes. De veren werken los van elkaar en onder de veren zit een laag schuim. Een matras met pocketvering laat de lucht goed door.

Winter- en zomermatras

In de zomer heeft u eigenlijk een andere matras nodig dan in de winter. Toch zijn er maar weinig mensen die halverwege het jaar hun matras verwisselen. Er is ook een andere oplossing, een vierseizoenenmatras. Die heeft aan de ene kant een afdeklaag van traagschuim, zodat het lekker warm is in de winter. Aan de andere kant is de afdeklaag van koudschuim, dat lekker koel is in de zomer. Het is ook mogelijk traagschuim en koudschuim te combineren met pocketvering.

Hard of zacht matras

Een matras moet uw gewicht goed verdelen, de juiste tegendruk op ieder lichaamsdeel geven en het hele lichaam dragen. Een goed matras is eerder zacht dan hard, omdat het de vorm van uw lichaam moet kunnen aannemen. Op een zacht matras is de kans kleiner dat uw doorbloeding afgekneld raakt, zoals op een hard matras kan gebeuren. Daardoor hoeft u op een zachte matras minder vaak te draaien en slaapt u rustiger. Een matras moet ook niet te zacht zijn. Het lichaam zakt dan te ver weg, waardoor de onderrug te weinig steun krijgt. Dat kan in de ochtend rugpijn tot gevolg hebben.

Zijslaper of rugslaper

Bij het kiezen van een matras is ook uw slaaphouding belangrijk. Slaapt u altijd op uw zij, dan is het belangrijk dat de nek en de rugwervelkolom een rechte lijn vormen. De breedste lichaamsdelen hebben de meeste steun nodig. Anders komt er druk op de wervelkolom te staan en kunt u rugklachten krijgen. Een goede pocketvering is voor een zijslaper beter dan een schuimmatras. Slaapt u op uw rug? Daar past een matras van traagschuim of koudschuim met een gemiddelde hardheid goed bij. De Consumentenbond heeft een handige Keuzehulp matrassen.

Proefliggen

Als u gaat proefliggen in de winkel, krijgt u een eerste indruk van een matras. U heeft zeker een maand nodig om goed te kunnen beoordelen of de gekozen matras bij u past. Bij aankoop krijgt u vaak een proeftijd aangeboden. U kunt een matras ook op internet kopen. De prijs is dan vaak lager en u kunt de matras thuis testen. Bevalt de matras toch niet, dan kunt u deze terugsturen binnen de termijn die u met de verkoper heeft afgesproken.