Hoe maak ik mijn tuin klimaatvriendelijk?

Wilt u genieten van bloemen en planten én een steentje bijdragen aan een beter milieu? In een paar stappen maakt u uw tuin al een beetje vriendelijker voor het klimaat. Heeft u geen tuin? Dan is een geveltuintje misschien een leuk idee.

Wilt u graag iets doen voor het klimaat? U bent niet de enige. Veel mensen zijn bezorgd over klimaatverandering en de gevolgen daarvan. Zo zijn er minder insecten en valt er vaker heel veel regen. Ook wordt het steeds warmer. Het goede nieuws is dat u kunt meehelpen om het tij te keren, bijvoorbeeld door uw tuin klimaatvriendelijk te maken.

Hoe ziet een klimaatvriendelijke tuin eruit?

In een klimaatvriendelijke tuin vindt u vooral bloemen en planten en natuurlijke erfafscheidingen, zoals hagen. Betegelde gedeeltes heeft een klimaatvriendelijke tuin veel minder. Regen wordt opgevangen in een regenton. Zo wordt het riool minder belast en heeft u water voor uw tuin in droge tijden.

Ook als u weinig buitenruimte heeft, kunt u zorgen voor meer groen rond uw huis. Bijvoorbeeld met een geveltuin, een strook grond voor de gevel of langs uw schutting waarin u planten zet. Een strook van ongeveer anderhalve stoeptegel kan al genoeg zijn. Of maak een tuin op uw huis met een groen dak.

Wat zijn de voordelen van een groene tuin?

Van meer groen in de tuin wordt iedereen vrolijk. Bloemen en planten zorgen voor een vriendelijke leefomgeving en zijn goed voor insecten en vogels. Tuinen met meer groen en minder tegels vangen ook regenwater op. Dat helpt om bij zware regenval water te laten wegzakken in de grond, zodat straten minder vaak blank komen te staan en kelders niet onderlopen. Begroeiing zorgt er ook voor dat de omgeving koeler blijft in de zomer. Een groen dak verbetert de isolatie van uw huis. De ruimtes onder het groene dak kunnen tot wel 4 graden koeler blijven. En bomen of struiken in uw tuin zorgen voor schaduw, daar heeft u zelf ook direct plezier van als het warm is.

Wat kan ik zelf doen?

Laat u eerst eens inspireren. Misschien wordt er bij u in de buurt een Open Tuinendag georganiseerd of is er een geveltuinproject. Maak een plan of vraag iemand om dit voor u te doen, waarbij u gedeeltes van de bestrating uit uw tuin weghaalt en ruimte maakt voor planten. Steeds meer gemeentes doen mee aan het NK Tegelwippen, waarin gemeenten zoveel mogelijk tegels vervangen door groen. Verwijdert u tegels uit uw tuin? Geef ze dan hier op, dan worden ze opgeteld bij het totale aantal weggehaalde tegels in uw gemeente.

Wilt u graag een tuin die weinig onderhoud nodig heeft en kiest u daarom voor stenen? Er bestaan ook waterpasserende tegels, tegels met kleine openingen waardoor regenwater doorgelaten wordt. Of haal hier en daar één tegel weg en zet één plant in de opening.

Kan ik ook hulp krijgen?

Steeds meer tuincentra hebben een klimaatplein. Daar vindt u alles voor een milieuvriendelijke tuin bij elkaar en kunt u om advies vragen. Veel gemeentes stimuleren de vergroening. Zo kunt u soms subsidie krijgen als u tegels verwijdert of een groen dak laat aanleggen. Ook het aanleggen van een geveltuintje wordt door veel gemeentes aangemoedigd. Soms moet u vooraf een aanvraag indienen en er zijn vaak regels voor hoeveel stoep er moet overblijven. Vraag aan uw gemeente wat de regels zijn.