Om van één woning twee woningen te maken, is meestal een ingrijpende verbouwing nodig. Beide woningen moeten een keuken, badkamer en wc hebben en een eigen ingang. Meestal moet ook de geluidsisolatie worden verbeterd en is brandveiligheid een belangrijk aandachtspunt. Daarnaast moet u zorgen voor een goede vluchtweg voor de nieuwe woning.
Voordat u aan de slag kunt, moet u een vergunning aanvragen. Voor een splitsing heeft u een omgevingsvergunning nodig en soms ook een woonvormingsvergunning. De regels hiervoor verschillen per gemeente. Sommige gemeentes geven geen omgevingsvergunning voor een splitsing of staan splitsing van woningen alleen in sommige wijken toe. Andere gemeentes geven alleen een vergunning als beide woningen een bepaalde minimale oppervlakte hebben. Vraag dus eerst aan uw gemeente wat de mogelijkheden zijn.
Is splitsing mogelijk, dan zal de gemeente alleen een omgevingsvergunning geven als u aan alle eisen voldoet. Ook die eisen kunnen per gemeente verschillen. In ieder geval moeten beide woningen veilig en leefbaar zijn. Vraag de regels na bij uw gemeente.
Los verkopen
Na een bouwkundige splitsing kunt u de tweede woning verhuren. U kunt die tweede woning niet los verkopen. U kunt beide huizen alleen samen verkopen. De nieuwe eigenaar wordt dan de huisbaas van uw huurder.
Om de tweede woning los te kunnen verkopen, moet u de twee woningen ook kadastraal splitsen. Dat betekent dat de splitsing wordt geregistreerd in het kadaster. Er ontstaan dan twee aparte woningen met vastgestelde grenzen. Een kadastrale splitsing is alleen mogelijk als beide woningen een badkamer, toilet, keuken, voordeur en huisnummer hebben. De voordeur hoeft niet op straat uit te komen. Een voordeur in een trappenhuis of gedeelde gang kan ook.
Voor een kadastrale splitsing moet u bij de gemeente een splitsingsvergunning aanvragen. De gemeente kan voorwaarden aan de splitsing stellen en in sommige gemeenten is splitsing niet mogelijk.
Is splitsing wel mogelijk? Dan moet u naar de notaris voor een notariële splitsingsakte. Daarin wordt bijvoorbeeld het appartementsrecht geregeld. Dat betekent dat meer eigenaren een deel van het eigendom van het gebouw kunnen hebben. Ook moet u zorgen voor gedetailleerde bouwtekeningen voor het kadaster.
Vakantieverhuur
In toeristische gebieden kan vakantieverhuur een aantrekkelijke mogelijkheid zijn voor de tweede woning. U zoekt dan geen vaste huurder, maar toeristen die enkele dagen of weken blijven. Gasten kunt u vinden via Airbnb bijvoorbeeld.
De regels voor vakantieverhuur verschillen per gemeente. Er zijn gemeentes die een maximum stellen aan het aantal dagen dat u de woning aan toeristen mag verhuren. Ook kunnen de regels verschillen voor vakantieverhuur van een zelfstandige woning en een onzelfstandige woning. Vraag daarom eerst aan de gemeente wat de regels zijn.