Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen zo'n 10 tot 25 jaar lang duurzame stroom leveren. De nieuwste modellen gaan zelfs 40 jaar mee. Ze halen deze levensduur alleen als ze goed werken. Goed onderhoud is belangrijk. Zo pakt u het aan.

Zonnepanelen zijn voor een groot deel zelfreinigend en ze kunnen tegen een stootje. Doordat de panelen bijna altijd schuin staan, glijden stof, vuil, bladeren en takjes vanzelf naar beneden. Vuil en stof dat toch blijft liggen, spoelt bij een flinke regenbui van het paneel af.

Toch kan een schoonmaakbeurt soms nodig zijn. Liggen uw zonnepanelen bijna horizontaal, dan zal de regen ze onvoldoende schoonspoelen. Ook als er veel bomen en vogels in de buurt zijn, worden zonnepanelen eerder vies.

Regelmatige inspectie

Bekijk de panelen regelmatig, met het blote oog of zo nodig met een verrekijker. Liggen er bladeren op of stuifmeel of vogelpoep? Dan kan de opbrengst lager zijn, ook als de vervuiling maar een klein deel van het paneel afdekt. Het rendement kan flink dalen als de panelen echt vuil zijn, bijvoorbeeld door groene aanslag van meerdere jaren. Controleer daarom regelmatig de opbrengst van de panelen. Als deze daalt, is dat een teken dat er iets mis is.

Bladeren en vogelnesten

Niet alleen de bovenkant van de panelen kan vies worden. Op platte daken kunnen bladeren zich ophopen onder de panelen en vogels kunnen er nesten bouwen. Daarmee ontstaat brandgevaar. Het is dus belangrijk om bladeren en nesten te verwijderen. U kunt voorkomen dat vogels onder uw zonnepanelen kunnen komen door gaas of borstels te laten plaatsen tussen het dak en de zonnepanelen.

Zelf doen of laten doen?

Hebben uw zonnepanelen een schoonmaakbeurt nodig? Dat is geen eenvoudige klus, omdat ze meestal lastig te bereiken zijn. Het is verstandig dit aan een expert over te laten, bijvoorbeeld een installateur of glazenwasser. Zij weten hoe ze om moeten gaan met zonnepanelen en kunnen ook controleren of de installatie nog in goede staat is. Een professionele schoonmaakbeurt kost 100 tot 150 euro (2023). Als uw zonnepanelen erg vuil zijn, verdient u dit bedrag weer terug door een hogere opbrengst.

Kunt u zelf bij de zonnepanelen, bijvoorbeeld omdat u een plat dak heeft dat u makkelijk kunt bereiken? Dan kunt u overwegen om de panelen zelf schoon te maken. Zorg dat er geen stroom op de panelen staat als u begint. Maak de panelen schoon met een zachte doek en water zonder schoonmaakmiddel. Doe dat heel voorzichtig, anders kunnen er kleine krasjes en beschadigingen ontstaan. U kunt bijvoorbeeld een tuinslang gebruiken. In sommige situaties kunt u de panelen schoonmaken met een tuinslang terwijl u op de grond staat. Gebruik dan een tuinslang met een telescopische ruitenwisser. Dat is een wisser waarmee u om een hoekje kunt wissen. Als u geen tuinslang gebruikt, neem dan kalkvrij water. Dat kunt u kopen. Gebruik nooit een hogedrukreiniger, want daarmee kunt u de panelen beschadigen. Voer het schoonmaakwerk uit als de zon niet of niet te fel schijnt, dus 's morgens, 's avonds of als het bewolkt is. Dan droogt het water langzamer op.

Winter schoonmaak

Ook in de winter leveren zonnepanelen stroom op. Als er sneeuw ligt, is het rendement lager. Een dun laagje sneeuw op de zonnepanelen dooit meestal snel weg. Een dikkere laag kunt u het beste zelf  verwijderen, bijvoorbeeld met een rubberen wisser, eventueel aan een telescoopstok.

Tip

Hang een rookmelder op in de buurt van de omvormer. Is er al een rookmelder in die ruimte, controleer dan of die nog functioneert.