Hoe regel ik een alarminstallatie voor in huis?

Een alarminstallatie is duur, maar biedt ook een betere beveiliging. Wanneer is zo’n installatie het overwegen waard en wat zijn de kosten?

Een huis dat erg afgelegen ligt of aan de rand van een stad of dorp, of aan een druk spoor, is vaak een geliefd adres voor inbrekers. Ze lopen er minder risico gestoord of gehoord  te worden door een voorbijganger. In dat geval is een alarminstallatie zeker aan te raden. Hetzelfde geldt als er voor meer dan €50.000 sieraden, dure apparatuur of speciale verzamelingen in huis zijn. Bovendien kan het een veilig gevoel geven.

Kluis

Voor kleine, waardevolle spullen zoals zilver, juwelen en waardepapieren, is een goede kluis te overwegen. De kluis moet altijd stevig verankerd worden, bijvoorbeeld aan de vloer. Verzekeraars kunnen bepaalde eisen stellen aan een kluis als iemand veel kostbaarheden bezit. Een goede kluis kost minstens 100 euro. Optimaal inbraakwerende kluizen zijn duurder. U koopt deze kluis bijvoorbeeld bij Interpolis.

Bewakingscamera’s

beveiligingscamera

Een digitale bewakingscamera is al voor €100 te koop. Neem het beeld op via de computer of een harddiskrecorder en u hebt meteen bewijsmateriaal voor de politie. Er zijn speciale camera’s te koop die geschikt zijn voor nachtopnamen, maar een goede lamp in de buurt is toch aan te raden voor de beste beelden. Plaats de camera het liefst op ooghoogte om de kans op een herkenbaar beeld zo groot mogelijk te maken.

Maakt u een inbraak mee en heeft u een camerasysteem, laat dit de politie dan direct weten en geef de beelden af.

Alarmsysteem

Een alarmsysteem bestaat uit een centrale eenheid, waaraan meerdere sensors verbonden zijn. Een sensor kan een bewegingsmelder zijn bij een buitendeur. Voor ramen wordt een glasbreukmelder gebruikt, die het geluid van brekend glas signaleert.

Een volledig alarmsysteem kost veel geld, niet alleen vanwege de aanschaf en installatie van apparatuur en sensors. Vooral de jaarlijkse kosten voor het contract met een particuliere alarmcentrale vormen een flinke post op de begroting. Deze extra kosten verschillen sterk per situatie. Tegenover deze extra kosten staat een mogelijke korting op de inboedelverzekering. Verzekeraars stellen hiervoor vaak een BORG-gecertificeerde meldkamer als voorwaarde. Zie: http://vebon-novb.nl

Een goedkoper alternatief is een systeem van de bouwmarkt dat u zelf kunt installeren. In plaats van een professionele alarmcentrale, kunt u ook de buren laten alarmeren bij onraad.

Een nadeel van een alarmsysteem is dat de bewoners er zelf ook altijd rekening mee moeten houden. U moet het activeren wanneer u het huis verlaat of als u naar bed gaat, en u moet het deactiveren bij thuiskomst en ’s ochtends bij het opstaan. Vooral met kinderen of huisdieren kan een alarmsysteem gemakkelijk ongewenst afgaan.