Hoe regel ik een brandveilige woning?

Gezonde lucht in huis en brandveiligheid zijn een voorwaarde voor veilig wonen. Goede ventilatie, rook- en koolmonoxidemelders helpen de woning gezond te houden.

Rookmelders

rookmelder

Rookmelders helpen bij een snelle signalering van brand en horen thuis op elke verdieping van het huis en in de hal en gangen van een appartementencomplex. Een rookmelder hangt u aan het plafond, maar breng ze niet aan op plaatsen waar een sterke luchtstroming is, bijvoorbeeld bij een ventilatierooster of klepraampje.

Vermijd ook plaatsen waar het warmer is of waar vaak waterdamp hangt, zoals boven een radiator of lamp, bij de kookplaat of bij de badkamer.

Een rookmelder op batterijen is er al voor ongeveer 25 euro. Veiliger zijn rookmelders op het lichtnet; in nieuwbouwwoningen zijn deze zelfs al verplicht. Ze zijn iets duurder, rond de 30 euro. Nog iets duurder zijn draadloos gekoppelde rookmelders, deze geven bij brand een signaal aan andere rookmelders, zodat deze ook alarm slaan. Zo is het signaal overal in huis te horen.

Sommige rookmelders kunnen ook worden gekoppeld aan de rookmelder van de buren. Verder zijn er rookmelders met flitslamp en trilalarm, speciaal voor doven en slechthorenden.

Welke rookmelder het beste bij u past, hangt dus af van uw persoonlijke omstandigheden en uw budget.

Koolmonoxidemelders

Koolmonoxide (CO) is een giftig gas. Het ontstaat door onvolledige verbranding, bijvoorbeeld in een geiser, cv-ketel, kachel of open haard. Het wordt onopgemerkt maar zeer snel opgenomen in het bloed.

De eerste verschijnselen zijn hoofdpijn, misselijkheid, braken en verwardheid. In ruimtes met te weinig ventilatie is de kans op koolmonoxidevergiftiging extra groot. Omdat CO een zwaar gas is dat naar beneden zakt, horen CO-melders niet aan het plafond te hangen. Een gecombineerde rook-koolmonoxidemelder is dan ook niet aan te raden.

Een goede plek voor een CO-melder is op 1,5 meter hoogte en op minimaal 1,5 tot 2 meter van de hittebron of verbrandingshaard. Het risico op koolmonoxide in huis is te beperken door de cv-installatie en gastoestellen regelmatig te laten onderhouden en voldoende te ventileren.

Ventilatie

In nieuwere woningen is ventilatie vaak goed geregeld met een ventilatiesysteem dat continu oude lucht afvoert uit bijvoorbeeld de keuken, het toilet en de badkamer. Ventilatieroosters in de ramen zorgen ervoor dat er steeds voldoende frisse buitenlucht binnenkomt.

In een oudere woning zonder ventilatiesysteem is het belangrijk om regelmatig een raam open te zetten.

Is het kozijn en/of raam aan vervanging toe? Overweeg een raam met een ventilatierooster. Dit kan open of dicht worden gezet. Winddrukgeregelde roosters gaan vanzelf dicht als het hard waait, en open als het weer het toelaat. Kijk op www.informatiepuntventilatie.nl voor meer informatie

Brand blussen

Het is verstandig om op elke verdieping een brandblusser te hebben, zodat een beginnende brand snel geblust kan worden. Let goed op het soort brandblusser dat u koopt. Poederblussers zijn goedkoop, maar bij gebruik kan de schade aan elektronische apparatuur groot zijn. Blusdekens blijken onbetrouwbaar bij olie- en vetbranden.