Hoe regel ik een inbraakveilige woning?

Houd inbrekers buiten de deur met goed hang- en sluitwerk en buitenverlichting.

Inbreken: makkelijker dan u denkt

Denkt u dat inbreken moeilijk is? Kijk dan eens naar deze video waarbij buren bij elkaar proberen in te breken.

Gelukkig kunt u ook zelf veel doen om het inbrekers een stuk lastiger te maken.

Keurmerk

pkvw logo

Het belangrijkste keurmerk voor een veilige woning is het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Dit wordt niet meer door de politie verstrekt, maar door PKVW-erkende bedrijven. De politie is nog wel betrokken bij het vaststellen van de eisen voor het keurmerk. PKVW-erkende bedrijven kunnen bewoners adviseren, zodat ze weten waar de zwakke plekken in hun huis zitten en hoe ze die kunnen aanpakken.

Wie niet goed op de hoogte is van het monteren van sloten, kan dit het beste overlaten aan een deskundige van zo’n PKVW-bedrijf.

Zodra het huis voldoet aan de eisen, wordt een certificaat Beveiligde Woning afgegeven. Hiervan kunt een kopie naar de verzekeringsmaatschappij sturen om in aanmerking te komen voor korting op de premie. De bijbehorende sticker plakt u op voor- en achterdeur om inbrekers te ontmoedigen. PKVW-erkende bedrijven staan op www.politiekeurmerk.nl.

Verlichting

Een veilige voor- of achterdeur begint met goede verlichting. Plaats bij beide deuren een buitenlamp. Bij voorkeur een lamp met schemerschakelaar of bewegingssensor. Uit het oogpunt van veiligheid is een schemerschakelaar aan te raden.

Zo’n lamp blijft branden, terwijl een lamp met bewegingssensor soms vele malen aan- en uitgaat, waardoor op den duur niemand meer kijkt of er iets aan de hand is.

Huisbeveiligingssysteem

U kunt ook gebruik maken van een huisbeveiligingssysteem. Er zijn verschillende systemen te koop. Deze signaleren met sensoren beweging en zien of er sprake is van inbraak. Ze zijn gekoppeld aan een app op uw smartphone waarmee u gealarmeerd wordt. Als het systeem is uitgerust met een camera, kunt u zelfs live meekijken of videobeelden later terugkijken. Bij alarm wordt u eventueel direct geïnformeerd.

Slot op de deur

skg logo

Kies voor een goedgekeurd slot, als een meerpuntsslot met twee of meer sterren van de SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) of met het keurmerk V-logo. Hoe meer sterren, hoe beter. Bij een meerpuntsslot wordt de deur met één sleutel op meerdere plaatsen op slot gedraaid: in het midden van de deur, pakweg een halve meter daarboven en daaronder.

Het kozijn moet op die plaatsen metalen kommen hebben (ook wel sluitkommen genoemd). Meerpuntssloten met één ster worden niet meer gemaakt, maar als zo’n slot al aanwezig is, is het niet nodig dit te vervangen.

Een goedkoper alternatief is een hoofdslot met minimaal twee sterren. Ook kan een bestaand slot met één ster worden uitgebreid met een bijzetslot met één ster.

Een bijzetslot is een slot dat kan worden bijgeplaatst als het hoofdslot alleen niet genoeg is. Is het bestaande hoofdslot niet goedgekeurd? Kies dan voor twee bijzetsloten met één ster of een bijzetslot met twee sterren.

Cilindertrekbeveiliging

Cilindertrekken komt de laatste jaren steeds meer voor. Hierbij trekt de inbreker de cilinder uit het slot door er eerst een schroef in te draaien en daar vervolgens kracht op uit te oefenen met een speciale cilindertrekker. De cilinder breekt dan af, waardoor de inbreker binnen een halve minuut binnen kan zijn.

Veiligheidsbeslag met cilindertrekbeveiliging met twee of drie sterren kan dit voorkomen. Ook kunnen de bestaande cilinders worden vervangen door cilinders met drie sterren, als die nog niet aanwezig waren. Sinds januari 2016 zijn sloten met cilindertrekbeveiliging voorgeschreven in het Bouwbesluit. Zo’n slot is meestal herkenbaar aan een extra ring met sleuf voor het sleutelgat.

Scharnieren

dievenklauw

Zorg dat ook de scharnieren allemaal in orde zijn. Wanneer de deur naar binnen draait, zoals bij de voordeur meestal het geval is, zijn normale scharnieren van goede kwaliteit voldoende. Maar draait de deur naar buiten, zoals de achterdeur meestal doet, dan is voor de scharnieren wat extra aandacht nodig.

Als de pennen makkelijk uit de scharnieren te tikken zijn, zijn dievenklauwen onmisbaar. Dit zijn metalen pennen die aan de scharnierkant uit de deur steken en bij het sluiten van de deur in metalen kommen in het kozijn vallen.

Een alternatief zijn goedgekeurde scharnieren met veiligheidsnok (een soort ingebouwde dievenklauw) te monteren. Zorg net als bij de voordeur ook achter voor goede verlichting.

Dubbele terrasdeuren

Ouderwetse dubbele terrasdeuren hebben vaak een espagnoletsluiting: duw de hendel omhoog en beide deuren zwaaien open. Dit is een kwetsbaar systeem dat vraagt om een goed slot, liefst met twee sterren. De zwakke plek is hier de sluitkom.

Zowel onder als boven moet die deugdelijk en goed gemonteerd zijn. Net als bij andere buitendeuren geldt: zorg per deur voor drie goede scharnieren en zo nodig voor aparte dievenklauwen.

Ramen

Een raam dat naar buiten draait, zeker als het makkelijk bereikbaar is, moet twee goedgekeurde scharnieren hebben, óf twee gewone scharnieren aangevuld met dievenklauwen. Het raam moet afgesloten kunnen worden met een meerpuntsslot of een espagnoletslot met één ster.

Als de bestaande sluiting niet is goedgekeurd, is de beveiliging op niveau te brengen met twee bijzetsloten met beide één ster. Of kies voor twee hoofdsluitingen met beide één ster.

Een raam dat naar binnen draait, kan toe met iets lichtere beveiliging omdat de scharnieren daar aan de binnenkant zitten.

Voor ramen die zowel kunnen opendraaien als kantelen, is een goedgekeurde geïntegreerde sluiting nodig. Deze zogeheten draaikiepramen moeten zowel aan de bovenkant als aan de zijkant worden vergrendeld. Ook hier zijn alternatieven mogelijk, waarvoor een goede scharnierbeveiliging de basis vormt. Om het raam af te sluiten zijn er verschillende goedgekeurde sloten met één ster.

Zwakke plekken

Maak het een dief niet te makkelijk door bijvoorbeeld een pergola onder het raam te bouwen of een ladder in de tuin te laten staan. Let ook op bij een lichtkoepel in een plat dak. Deze is vaak makkelijk bereikbaar en zonder extra maatregelen open te breken.

Het aanbrengen van een doorklimbeveiliging is de veiligste optie. Dit hekwerk op maat voor een raam houdt iedere inbreker tegen.

(Digitale) deurspion

Met een deurspion kunt u kijken wie er voor de deur staat zonder de deur open te doen. Een deurspion met een groothoeklens geeft een breder blikveld.

Nog handiger is een digitale deurspion. Deze gebruikt een camera. Een druk op de knop is genoeg om te zien wie er voor de deur staat. Sommige uitvoeringen kunnen zelfs een foto van de bezoeker opslaan. Te koop voor circa €80 bij een installateur, doe-het-zelfwinkel of online.

Kierstandhouder

Om de deur wel te openen maar niet helemaal, is een solide kierstandhouder een goede optie. Deze is steviger dan een deurketting. Een kierstandhouder is eenvoudig te installeren.

Tips: Extra veiligheid voor weinig geld

  • Brievenbusbeveiliger: Een brievenbusbeveiliger voorkomt dat inbrekers met een haak door de brievenbus kunnen hengelen om de deur te openen. Scheelt bovendien tocht in de gang. Kosten: €30.
  • Tijdschakelaar: Een donker huis is voor criminelen altijd interessanter dan een verlichte woning. Een tijdschakelaar zorgt ervoor dat er licht in huis brandt op zelf in te stellen momenten. Kosten: vanaf €5.
  • Elektrische deurbel: Koop een draadloze elektrische deurbel, hang hem in de gang en plaats de ontvanger bij de buren. Bij onraad op de knop drukken, en de buren krijgen een signaal. Kosten: vanaf €15.