Hoe regel ik een lift in huis?

Een huislift biedt meer mogelijkheden dan een traplift. Maar een huislift is ook een stuk duurder. We zetten de voor- en nadelen op een rij.

traplift

Een traplift neemt ruimte in en dat is voor anderen minder veilig. Ook voor de trapliftgebruiker zelf bestaat het risico op vallen. Bovendien moet iemand die afhankelijk is van een rolstoel zowel boven als beneden een rolstoel hebben staan. Ten slotte komt een traplift vaak pas in zicht als het echt niet meer gaat. Dan is er vaak al sprake geweest van bijna-valpartijen en moeizaam klimmen. Voordelen zijn er ook: een traplift is betrekkelijk goedkoop. Afhankelijk van het soort trap is er al een traplift mogelijk vanaf 3.000 euro. Soms is ook een tweedehands traplift mogelijk.

Huislift: voor- en nadelen

Een alternatief is een huislift. Dit is een comfortabele en blijvende oplossing, want een (ruime) huislift is rolstoeltoegankelijk. Moeizaam overstappen van liftstoel naar rolstoel hoeft dus niet meer.

Het grootste probleem bij het plaatsen van een huislift is het maken van het gat in de verdiepingsvloer. Het trapgat kunt u hiervoor niet gebruiken, want bouwregels schrijven voor dat er altijd een toegankelijke trap moet blijven. Er moet dus ergens anders een extra gat komen. Dat is bij een betonnen vloer ingrijpend en duur: denk aan een bedrag tussen de 2.000 euro en 3.000 euro. Alles bij elkaar moet u bij het installeren van een huislift bij bestaande bouw rekening houden met een kostenpost tussen de 17.000 euro en 25.000 euro. Er zijn ook schachtloze liften. Die nemen minder ruimte in, maar passen niet overal en maken meer lawaai. De verschillen zijn groot en sterk afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Laat u goed informeren en vraag meerdere offertes op. Kijk voor voorbeelden van huisliften op onder meer www.domicare.nl en www.easyhomelift.nl.

Wie betaalt mee?

De gemeente betaalt soms mee aan een lift. De voorwaarden kunnen per gemeente verschillen en u moet rekening houden met een eigen bijdrage. Overweegt u een huislift: informeer dan naar de mogelijkheden bij het Wmo-loket van uw gemeente. Let op: Woningaanpassingen zijn sinds 2014 niet meer aftrekbaar. Voor een woningverbetering kunt u onder bepaalde voorwaarden ook een extra hypotheek afsluiten. Informeer naar de mogelijkheden.

Meer over de vergoedingen leest u in: Hoe regel ik een vergoeding voor woningaanpassing?