Hoe regel ik een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is bedoeld voor één of twee personen die mantelzorg verlenen aan iemand in de hoofdwoning, of die mantelzorg ontvangen van iemand in de hoofdwoning. Maar mag dat zomaar? En wat kost dat?

Vrijstaande mantelzorgwoning

In een grote achtertuin kunt u een tijdelijke mantelzorgwoning plaatsen. Dat is een volledig zelfstandige woonruimte met stromend water, elektriciteit, verwarming en een eigen huisnummer. Voor een vrijstaande mantelzorgwoning heeft u meestal geen vergunning nodig. Buiten de bebouwde kom mag u voor de duur van de mantelzorg zonder vergunning een bouwwerk van maximaal 100 vierkante meter bouwen. Binnen de bebouwde kom gelden in grote lijnen dezelfde eisen als voor een aanbouw: niet te hoog en niet te groot in verhouding tot het te bebouwen oppervlak. Zie ook: Hoe regel ik een vergunningsvrije mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning kiezen

Een verplaatsbare mantelzorgwoning varieert in prijs van circa 45.000 euro tot 135.000 euro. Hierbij gaat het om standaardwoningen, waarbij u kunt kiezen uit een paar verschillende uitvoeringen en indelingen. Een woning op maat laten ontwerpen die volledig aansluit bij de omgeving en de eigen smaak, is duurder. Een woning van goede kwaliteit behoudt bij normaal gebruik een groot deel van de waarde en kunt u na afloop weer doorverkopen.

Diverse bedrijven hebben zich gespecialiseerd in het bouwen van tijdelijke en blijvende mantelzorgwoningen. Zo hebben bijvoorbeeld de firma's PasAan en T&B montage ruime ervaring in het bedenken en leveren van oplossingen wanneer mantelzorger en hulpvrager dicht bij elkaar willen wonen. Diverse bedrijven hebben zich gespecialiseerd in het bouwen van tijdelijke en blijvende mantelzorgwoningen. Zo hebben bijvoorbeeld de firma's PasAan en T&B montage ruime ervaring in het bedenken en leveren van oplossingen wanneer mantelzorger en hulpvrager dicht bij elkaar willen wonen. Informeer bij uw bank naar de mogelijkheden om een verbouwing te financieren.

Permanente aanbouw

verbouwen

Een blijvende aanbouw kan de waarde van de hoofdwoning verhogen, maar een eventuele badkamer en keuken moeten er vaak na afloop van de mantelzorg weer uit. Om die kapitaalvernietiging te voorkomen, loont het de moeite om een vergunning aan te vragen voor een blijvende aanbouw. Mocht de gemeente akkoord gaan, dan mag de aanbouw, inclusief voorzieningen, wel blijven staan. De gemeente kan daarbij voorwaarden stellen aan het gebruik, bijvoorbeeld dat u het bijgebouw na het beëindigen van de mantelzorg niet mag verhuren.

Eigen huisnummer

De gemeente kent een huisnummer toe aan elk pand (of gedeelte van een pand) dat zelfstandig bruikbaar is. Dit betekent dat de woning eigen sanitair (badkamer) en keuken heeft. En een eigen voordeur die van binnen en van buiten afsluitbaar is. Splitsing van de woning bij het kadaster is niet nodig. Een aanbouw zonder eigen keuken of die u alleen binnendoor kunt bereiken, komt niet in aanmerking voor een apart huisnummer.

Een eigen huisnummer voor de mantelzorgwoning kan gunstig uitpakken. Want zo worden mantelzorgers en ontvangers buren van elkaar. Voor financiële regelingen, zoals uitkeringen en toeslagen, zijn beide huishoudens dan zelfstandig.

Toch hoeft dat niet voor iedereen gunstig te zijn. Een eigen huisnummer brengt ook hogere kosten met zich mee, zoals gemeentelijke heffingen. Informeer bij de gemeente naar deze mogelijke extra kosten en zet de toeslagen waar u nu aanspraak op maakt, op een rij. Controleer ook wat de mogelijke gevolgen daarvoor zijn voordat u een beslissing neemt. 

Mantelzorgwoning huren

Sommige woningcorporaties verhuren mantelzorgwoningen. Zij plaatsen dan een tijdelijke mantelzorgwoning naast de woning van de mantelzorger. Als de huur binnen de grenzen van de sociale huursector valt, bestaat er recht op huurtoeslag. De bewoners moeten daarvoor aan bepaalde inkomens- en vermogenseisen voldoen. Informeer bij enkele woningbouwverenigingen in de omgeving naar mogelijkheden om voor een mantelzorghuurwoning in aanmerking te komen.

Het is bij veel leveranciers ook mogelijk een mantelzorgwoning te huren. Dit kost circa 710 euro per maand. Ook worden er plaatsingskosten (rond 10.000 euro) en later verwijderingskosten in rekening gebracht.

Recht op huurtoeslag

Voor een mantelzorgwoning met een huur tot 737,14 euro kan de bewoner in aanmerking komen voor huurtoeslag. Per persoon mag het vermogen niet hoger zijn dan 30.846 euro. De regels voor de inkomensgrenzen zijn in 2020 verruimd. Kijk voor alle voorwaarden op de website van de Belastingdienst.