Hoe regel ik een slaapkamer beneden?

Met een extra slaapkamer beneden kunt u veel langer zelfstandig blijven wonen. Aanbouwen of de garage verbouwen: we zetten de mogelijkheden op een rij.

Waarom zou u wachten met een extra slaapkamer beneden totdat het echt nodig is. Want zolang er nog niemand ziek of slecht ter been is, is een extra slaapkamer beneden ook handig voor logés. En mocht er opeens iets gebeuren, zoals een botbreuk na een val, dan is thuis herstellen geen probleem.

Met een extra slaapkamer beneden maakt u een woning direct leeftijdsbestendig.

Minimale afmetingen

Zorg dat de nieuwe slaapkamer in elk geval niet te klein is. Om deze kamer ook op langere termijn zonder problemen te kunnen blijven gebruiken, heeft u voldoende ruimte naast het bed nodig. Liefst aan de badkamerzijde van het bed tenminste 1,5 meter, dat maakt ook transfers vanuit een rolstoel mogelijk. En mocht er ooit een tilhulpmiddel nodig zijn, dan is daarvoor ook meteen ruimte.

Een voor rolstoelgebruikers geschikte badkamer heeft minimale afmetingen van 1,6 x 1,8 meter. Als er ook een toilet in komt, zijn de afmetingen minimaal 2,2 x 2,2 meter. Een apart toilet voor rolstoelgebruikers moet 1,65 x 2,2 meter zijn.

Deze eisen gaan verder dan het Bouwbesluit, want dat besluit houdt onvoldoende rekening met zorg aan huis. Voor normen tot en met het niveau van de handrolstoel is het daarom beter om het Handboek voor toegankelijkheid te raadplegen.

Woonkameraanbouw

Een andere mooie oplossing voor een extra slaapkamer, is een aanbouw aan de woonkamer. De Living+ van 2by4-architects is daarvan een voorbeeld. Dit is een prefab-unit waarin al leidingen voor een toekomstige (zorg)badkamer zitten. De unit is in drie weken tijd aan bijna ieder huis te bouwen. Vervolgens duurt de afwerking nog een week.

In eerste instantie krijgt u zo een vergrote woonkamer. Later is de ruimte zonder veel extra kosten in te richten als slaap- en badkamer. Kosten: circa 40.000 euro, exclusief inrichting badkamer. Dit bedrag is vergelijkbaar met een ‘gewone’ aanbouw. Hoe financiert u dit?

Garage verbouwen

verbouwen

De derde mogelijkheid is om een garage om te bouwen tot slaap- en badkamer. Vaak  is dit goedkoper dan aanbouwen. Er zijn wel enkele nadelen. Zo is een garage meestal niet hoger dan 2,1 meter, terwijl een normale leefruimte vaak 2,4 meter of hoger is. Wellicht kunt u het dak laten verhogen. Verder is een garage zelden geïsoleerd. Zowel de wanden als dak en vloer hebben isolatie nodig.

Garages hebben vaak geen afvoer naar de riolering. Voor het aanbrengen van een toilet is een afvoerbuis van 110 mm vereist. Dat betekent: hakken in de bestaande vloer. De garagedeur kunt u eenvoudig aanpassen met een kozijn met ramen en een deur. Een doorgang naar het huis, is meestal geen probleem. Geschatte kosten: circa 30.000 euro.

Elektrische rolstoel

De richtlijnen uit het Handboek voor toegankelijkheid staan vol met normen voor gebruikers van een ‘gewone’ handrolstoel. Wanneer u een elektrische rolstoel of tillift nodig hebt, heeft u zowel in de badkamer als in de slaapkamer meer ruimte nodig. Bijvoorbeeld bij een progressieve spierziekte, MS of bepaalde vormen van dementie. Goed om rekening mee te houden alvorens u een grote investering doet in een luxe aangepaste badkamer.