Hoe regel ik een slaapkamer beneden?

Als u beneden kunt slapen, kunt u misschien langer zelfstandig blijven wonen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Misschien kunt u een deel van de woonkamer verbouwen tot slaapkamer, of een ruimte aanbouwen of een garage verbouwen.

Waarom zou u pas een extra slaapkamer beneden maken, als het niet anders meer kan. Bijvoorbeeld omdat iemand ziek is of geen trap meer kan lopen. Want ook als u nog fit en vitaal bent, kan een extra slaapkamer beneden handig zijn. Ook voor logees. En mocht er opeens iets gebeuren, zoals een botbreuk na een val, dan is thuis herstellen geen probleem.

Met een extra slaapkamer beneden maakt u een woning direct klaar voor de toekomst.

Minimale afmetingen

Het is belangrijk dat uw nieuwe slaapkamer groot genoeg is, zodat u ook voldoende ruimte naast het bed heeft. Aan de kant waar u het bed uitstapt, heeft u minimaal 1,5 meter nodig. Zo kunt u uw bed ook goed met een rolstoel bereiken. En als er ooit een hulpmiddel nodig is om u in bed te tillen, dan is daarvoor ook meteen ruimte. De deuren moeten minimaal 85 cm breed zijn als u er ook met een rolstoel stoel doorheen wilt kunnen rijden.

Een badkamer is geschikt voor rolstoelgebruikers als de kamer minimaal 1,6 x 1,8 meter groot is. Als er ook een toilet in komt, moet de badkamer minimaal 2,2 x 2,2 meter zijn. Een apart toilet voor rolstoelgebruikers moet 1,65 x 2,2 meter zijn.

Woonkameraanbouw

Als u voldoende ruimte heeft achter of naast uw woning, kunt u misschien een aanbouw maken aan de woonkamer. Voor een tweepersoonsslaapkamer heeft u minimaal 13 vierkante meter nodig. De kosten van een uitbouw hangen af van de grootte, de uitvoering en de materialen. Een uitbouw die groot genoeg is voor een slaapkamer en badkamer kost tussen de 40.000 en 50.000 euro (2023). Voor de inrichting en afwerking kunnen daar nog kosten bijkomen.

Garage verbouwen

Heef u een garage ? Dan kunt u die misschien ombouwen tot slaapkamer en eventueel badkamer. Vaak  is dit goedkoper dan aanbouwen. Er zijn wel enkele nadelen. Zo is een garage meestal niet hoger dan 2,1 meter, terwijl een normale leefruimte vaak 2,4 meter of hoger is. Misschien kunt u het dak laten verhogen. Verder is een garage meestal niet geïsoleerd. Zowel de wanden als dak en vloer hebben isolatie nodig.

Garages zijn meestal ook niet aangesloten op de riolering. Voor het aanbrengen van een toilet is een afvoerbuis van 110 mm vereist. Dat betekent dat er in de bestaande vloer een gat gemaakt moet worden. De garagedeur kunt u eenvoudig aanpassen met een kozijn met ramen en een deur. Een doorgang naar het huis, is meestal geen probleem. Geschatte kosten  30.000 euro. De garage zelf kunt u voor ongeveer 20.000 euro (2023) ombouwen tot leefruimte.

Elektrische rolstoel

In het Handboek voor toegankelijkheid staat aangegeven waar uw woning aan moet voldoen als u een ‘gewone’ handrolstoel gebruikt. Als u een elektrische rolstoel of tillift nodig heeft, heeft u zowel in de badkamer als in de slaapkamer meer ruimte nodig. Goed om rekening mee te houden voordat u uw badkamer gaat aanpassen.