Als u afhankelijk bent van zorg, betekent dit soms ook dat andere mensen op verschillende momenten bij u in huis komen. Bovendien kunt u niet altijd aanspraak maken op één vaste hulp. Daarvoor kunt u meerdere sleutels bij laten maken, maar er is een handiger oplossing: een sleutelkastje.
Een sleutelkastje is een kluisje aan de buitenkant van het huis met daarin de voordeursleutel. De thuiszorgmedewerker kan het kastje openen, de sleutel pakken en zo naar binnen gaan. Soms wordt aan de veiligheid van deze kastjes getwijfeld. In 2017 maakte ouderenbond KBO-PCOB bekend dat er per jaar 800 keer wordt ingebroken met sleutels uit een sleutelkastje. De oorzaak hiervan is vaak een verkeerd kastje of verkeerd gebruik. Volgens de politie zijn sleutelkastjes, bij goed gebruik veilig.
Anti-inbraakeisen
Een sleutelkastje kunt u in veel gevallen via uw thuiszorgorganisatie regelen. Biedt uw thuiszorgorganisatie dit niet, dan kunt u zelf een kastje aanschaffen. Koop dan wel een sleutelkastje dat voldoet aan de strenge anti-inbraakeisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Het PKVW publiceert twee keer per jaar een overzicht van de goedgekeurde sleutelkast. Goedgekeurde sleutelkastjes kunnen twee of drie sterren hebben. Schakel een deskundige in om het kastje goed en zorgvuldig te installeren. Dan loopt u minder risico dat een inbreker het kastje van de muur rukt. Laat het kastje op een plek monteren die niet meteen in het oog springt.
Modern alternatief
Een modern alternatief voor een sleutelkastje is een smartphone applicatie waarmee u een elektronisch slot in de voordeur kunt openen. Dit systeem is nog in ontwikkeling. Nadeel is dat het erg duur is. Een tussenvorm lijkt aantrekkelijk: een sleutelkastje dat via een smartphone app te openen is. Dit is goedkoper en gemakkelijk te installeren dan een elektronisch slot. Het nadeel is dat het zichtbaar is aan de buitenzijde van de woning. Deze nieuwe techniek is nog niet getest door het Politiekeurmerk Veilig Wonen.