Hoe regel ik een veilige badkamer

Met een paar kleine, betaalbare ingrepen vergroot u de veiligheid en het comfort in de badkamer.

In de badkamer is uitglijden altijd een risico. Maar met enkele eenvoudige en betaalbare aanpassingen maakt u de kans daarop een stuk kleiner. En dat hoeft niet meer dan 100 euro te kosten.

Een paar extra handgrepen op de juiste plaatsen dragen enorm bij aan de veiligheid in de badkamer. Ook een stroeve vloer vergroot de veiligheid. Dat kan bijvoorbeeld met een speciale mat. 

Een andere oplossing voor een gladde vloer is een nieuwe vloer met antisliptegels. Een doorzichtige antislipcoating is een alternatief. Deze coating verandert het oppervlak van de tegels. Na verloop van tijd slijt de stroeve laag van de tegels af.

Wastafel

Tanden poetsen

Een eengreepsmengkraan is ook voor de wastafel erg handig. Nog makkelijker is een kraan met een verlengde hendel. Deze is zelfs met een elleboog te bedienen. Een platte wastafel zonder onderkastje is handig als u zich zittend wilt wassen. Voor rolstoelgebruikers is zo´n wastafel ook geschikt.

Veilig onder de douche

Vanwege de hoge instap zijn een douchebak en douchecabine als u ouder wordt niet veilig. Een inloopdouche van minimaal 90 x 90 centimeter is op termijn praktischer. Een scharnierende wand met een rubberen rand kan de ruimte afsluiten. Zo loopt het water niet door de hele badkamer. Vaste douchewanden zijn niet handig. Later kan namelijk extra hulp of een rolstoel nodig zijn.

Handdouche

Een in hoogte verstelbare handdouche is praktisch in het gebruik. De glijstang moet tussen de 1,2 en 2,1 meter boven de vloer hangen. Deze glijstang is niet geschikt als houvast. Als extra steun in de douche is een stang nodig die is verlengd met een beugel. Ook een extra beugel aan de wand kan goede steun geven.

Eengreepsmengkranen

Zorg dat de waterstraal niet op de mengkraan komt. Zo kunt u de watertemperatuur voelen voor het douchen. Dat is ook handig voor een zorgverlener die helpt bij het douchen. Eengreepsmengkranen hebben één hendel die horizontaal schuift voor de watertemperatuur en verticaal voor de hoeveelheid water. De hendel is licht te bedienen. Er bestaan ook systemen waarbij de watertoevoer op de doucheknop te regelen is.

Douchestoel

Een (opklapbare) douchestoel is een goede oplossing als u snel uw evenwicht verliest. Een goede douchestoel heeft een rugleuning en armleuningen. Door de gaatjes in de zitting kan het water weglopen. Vanaf de stoel bedient u de kraan. U plaatst het zitje daarom aan een andere muur dan de kraan. Een losse douchestoel of -kruk is een goed alternatief als de muur niet stevig genoeg is.

Veilig in bad

Met een speciale vloeistof kunt u het bad stroever maken. Speciale beugels op de badrand kunnen extra houvast bieden. Zo nodig kunt u een badzitlift plaatsen. Met deze losse lift kunt u zichzelf of een ander vanuit een zittende positie boven het bad tillen. Vervolgens laat u de persoon in het water zakken.