Hoe regel ik een verbouwing?

Een vlekkeloze verbouwing begint met het zorgvuldig bespreken van uw wensen en verwachtingen en het maken van goede afspraken over de werkzaamheden. En wat zijn eigenlijk de voordelen van een architect?

Voordat u een aannemer inschakelt, is het goed om uw wensen op een rijtje te hebben. Verzamel bijvoorbeeld inspirerende foto’s of tekeningen en kijk alvast eens rond welke materialen u wilt gebruiken, voor de constructie en voor de afwerking. Denk ook alvast na over plaatsen voor stopcontacten, lichtpunten en radiatoren.

Tip

cement emmers

Op verbouwkompas.nl kunt u de stappen doorlopen van veelvoorkomende verbouwingen.

Zo ziet u meteen voor welke onderdelen de hulp van een deskundige nodig is. Aan de orde komen bijvoorbeeld:

  • de bouw van een bijgebouw
  • het vergroten van een woonruimte
  • het plaatsen van een badkamer
  • het maken van een interne doorbraak

Vooruit kijken

Een verbouwing is een goed moment om na te gaan wat de gevolgen zijn voor uw hypotheek. En of u in één moeite door misschien energiebesparende maatregelen kunt nemen, zoals isoleren of het plaatsen van zonnepanelen. Sta ook stil bij de latere toekomst. Zijn er later andere wensen en is het mogelijk om hier nu al rekening mee te houden?

Kostenraming

De kosten van een verbouwing hangen nauw samen met de keuze voor luxe of minder luxe materialen en installaties. Daarom is het lastig om standaardprijzen voor verbouwingen te noemen. Onderstaande richtprijzen heeft Vereniging Eigen Huis in samenwerking met Casadata berekend:

  • Aanbouw of uitbreiding met plat dak op de begane grond (maximaal 20 m²): 33.250 euro
  • Badkamer renoveren met douche, wastafel en toilet van gemiddelde kwaliteit (maximaal 6 m²): 12.750 euro
  • Badkamer renoveren met ligbad, douche, dubbele wastafel en toilet van luxe kwaliteit (maximaal 8 m²): 24.750 euro

Wel of geen architect

Voor de verbouwing van een monument of van een woning die deel uitmaakt van een beschermd stads- of dorpsgezicht, is het verstandig om een architect in te schakelen. Deze is bekend met de extra eisen van welstand en monumentenzorg. Ook bij een ingrijpende verbouwing kan een architect meerwaarde hebben. Zo heeft hij misschien ideeën die niet alleen extra vierkante meters opleveren, maar ook zorgen voor een prettiger, energiezuiniger en lichter eindresultaat.

Er zijn ook gespecialiseerde architecten op het gebied van duurzaam of zorg/rolstoelgeschikt wonen. Een architect kan bovendien inschatten of een investering zichzelf terugverdient in de vorm van een hogere woningwaarde. Uiteraard kosten de diensten van een architect geld, dus kies zorgvuldig.

Ter oriëntatie kan een gesprek met een architect via de Architectenwinkel handig zijn. Deze winkels in verschillende steden zijn wekelijks op zaterdag open. Hier informeren architecten vrijblijvend en kosteloos over de mogelijkheden van zelf bouwen en verwijzen ze eventueel door naar verschillende architecten. Een eenvoudige verbouwing kunt u zonder architect laten uitvoeren.

Tip: zet vragen en wensen op papier. Met behulp van verbouwwijzer.nl kunt u voor verschillende verbouwingen de meeste relevante bespreekpunten vinden.