Hoe regel ik een vergunningsvrije mantelzorgwoning?

Wilt u een aparte woning bij uw huis laten plaatsen om voor iemand te kunnen zorgen? Zo’n mantelzorgwoning mag u onder bepaalde voorwaarden plaatsen.

De eerste voorwaarde is dat u de extra woning gebruikt voor mantelzorg. Dit gaat verder dan  de gebruikelijke hulp die huisgenoten elkaar geven. De mantelzorgverlener en -ontvanger moeten een sociale relatie met elkaar hebben. De mantelzorger mag de hulp niet als professional verlenen. In de mantelzorgwoning mogen maximaal twee personen wonen. Dit mogen de mantelzorgontvangers zijn, maar ook de mantelzorgverleners.

Wat is een mantelzorgwoning?

mantelzorg, verpleegster, ipad

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een mantelzorgverblijf. U kunt een bestaand gedeelte van het huis verbouwen tot zelfstandige woning, door een badkamer/toilet en een keuken te maken. U kunt ook een vrijstaande mantelzorgwoning in de tuin plaatsen. Buiten de bebouwde kom mag de woning niet groter zijn dan 100 vierkante meter. In alle gevallen geldt: na afloop van de mantelzorg moet de extra woning weer verdwijnen.

U mag bijvoorbeeld ook een gewone stacaravan bij een woning gebruiken als mantelzorgwoning. Deze moet dan wel voldoen aan alle eisen die ook voor andere bijbehorende bouwwerken gelden.

Badkamer én keuken

De mantelzorgwoning mag een eigen badkamer en een keuken hebben. Als de mantelzorg ophoudt, mag de aanbouw of het bijgebouw blijven staan, maar moeten een eventuele keuken en/of badkamer eruit. Dit om te voorkomen dat u de mantelzorgwoning permanent of tijdelijk verhuurt.

Tip
Zeker weten dat de mantelzorg wordt erkend? Vraag de huisarts of wijkverpleegkundige om een verklaring waarin staat dat de mantelzorgontvanger inderdaad hulpbehoevend is.