Wonen zoals u dat wilt
Zonnepanelen laten installeren kost veel geld, maar levert ook een grote besparing op. Daarmee kunt u de aanschafprijs terugverdienen. Hoe snel dat gaat, is in iedere situatie anders. Wat is allemaal van invloed op de terugverdientijd?
Zonnepanelen kunnen zichzelf terugverdienen in ongeveer negen jaar. Maar het kan ook in zeven jaar. Dit zijn zaken die daarbij meespelen.
Volgens MilieuCentraal is de terugverdientijd van zonnepanelen gemiddeld negen jaar. Het uitgangspunt daarbij is een stroomprijs van 22 cent per kWh (kiloWattuur). Maar niet iedereen betaalt nu nog 22 cent. Dit tarief geldt alleen als u nog een langlopend energiecontract heeft met een vaste stroomprijs. Maar als u een variabel tarief betaalt of als uw vaste contract is afgelopen, betaalt u veel meer. Dat verkort uw terugverdientijd. Een hogere stroomprijs maakt het dus ook gunstiger om zonnepanelen aan te schaffen.
Met een rekenhulp op de website Berekenhet.nl kunt u de kortere terugverdientijd inschatten. Daarbij maakt het uit hoeveel zonnepanelen u heeft en wat het vermogen en het rendement is van uw zonnepanelen. Ook het tarief dat u krijgt voor opgewekte stroom is belangrijk voor uw berekening.
Als u zonnepanelen heeft, wekt u soms meer stroom op dan u nodig heeft. U levert deze stroom terug aan het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde stroom mag u wegstrepen tegen de stroom die u afneemt van uw energieleverancier op het moment dat u meer stroom nodig heeft dan uw zonnepanelen opwekken. Dat heet salderen. Deze salderingsregeling geldt in ieder geval tot 2023 en wordt waarschijnlijk verlengd tot 2024. Daarna komt deze regeling misschien te vervallen. Dankzij de salderingsregeling is het tarief van stroom die u teruglevert nu even hoog als het tarief van stroom die u verbruikt.
Als de salderingsregeling wordt afgeschaft, krijgt u als eigenaar van zonnepanelen een lagere terugleververgoeding. Als u nu al zonnepanelen heeft of als u ze binnenkort aanschaft, profiteert u dus nog van de salderingsregeling. Als de salderingsregeling wordt afgebouwd of helemaal wordt afgeschaft, gaat het langer duren voordat u zonnepanelen terugverdient.
Als u zonnepanelen laat installeren, mag u de BTW die u betaalt terugvragen. Dat scheelt veel geld. Hierdoor wordt de terugverdientijd korter. Er zijn plannen om de BTW op zonnepanelen af te schaffen. U hoeft dan zelf geen moeite meer te doen om de BTW terug te vragen. Het wetsvoorstel hiervoor ligt klaar, maar moet nog worden goedgekeurd.
Schone zonnepanelen leveren het meest op. Regenwater spoelt veel vuil automatisch weg, zeker als uw zonnepanelen schuin liggen en nog vrij nieuw zijn. In het gunstigste geval heeft u geen last van vervuiling en presteren uw zonnepanelen nog net zo goed als in het begin. Maar u kunt ook rendement mislopen, bijvoorbeeld als uw zonnepanelen niet zo schuin liggen of al wat ouder zijn, of als u in een gebied woont met veel luchtvervuiling. Het verschil kan een paar procent zijn, maar als uw zonnepanelen erg vuil zijn, kunt u tot wel 10 procent rendement missen. U kunt dit verlies voorkomen door uw zonnepanelen af en toe schoon te (laten) maken. U kunt dat bijvoorbeeld één keer per jaar doen in het voorjaar. Uw zonnepanelen zijn dan op tijd schoon voordat de zon veel schijnt.
Als u zelf het dak op kunt gaan, kunt u de zonnepanelen schoonmaken met lauw water en milde zeep. Gebruik geen hogedrukreiniger en ook geen schuurmiddelen of agressieve schoonmaakmiddelen. U kunt ook een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf inschakelen om uw zonnepanelen te laten schoonmaken.
Zonnepanelen verdienen zichzelf alleen terug als ze goed werken. Er kan soms een storing zijn of de omvormer kan stuk gaan. Het is dus goed om te controleren of de zonnepanelen goed werken. Dat kunt u doen met een app. Uw installateur kan u vertellen met welke app u kunt controleren of uw zonnepanelen goed werken. Als u deze app gebruikt, ziet u per dag en per paneel hoeveel uw zonnepanelen opbrengen. Vaak kunt u ook een melding krijgen als er een storing is, zodat u niet iedere dag zelf in de app hoeft te kijken.