Hoe verduurzaam ik mijn appartement?

Woont u in een appartement en wilt u graag zuiniger omgaan met energie? Dan kunt u bijvoorbeeld folie achter de verwarming aanbrengen en tochtstrips plaatsen. Het is ook een goed idee om het gebouw te isoleren en bijvoorbeeld te voorzien van zonnepanelen. Voor dit soort maatregelen heeft u de Vereniging van Eigenaren (VvE) nodig. Wat kunt u zelf doen en wat doet de VvE? En wie betaalt mee?

Kleine maatregelen om uw woning energiezuiniger te maken, kunt u zelf nemen. U kunt ervoor zorgen dat de warmte zo goed mogelijk in uw appartement blijft, bijvoorbeeld door radiatorfolie te plakken achter radiatoren die aan een buitenmuur bevestigd zijn. Ook kunt u kieren dichtmaken, bijvoorbeeld met tochtstrips en een brievenbusborstel aanbrengen. Denk er ook aan om ’s avonds de gordijnen dicht te doen. Meestal kunt u ook zelf in uw keuken een aantal maatregelen nemen, bijvoorbeeld uw gasfornuis vervangen door een inductiekookplaat. Kies voor zuinige elektrische apparaten.

Maatregelen voor het hele gebouw

Wilt u maatregelen nemen om het hele gebouw energiezuiniger te maken, dan heeft u de VvE nodig. Denk aan vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie en aan de plaatsing van een warmtepomp. Bij zo’n aanpassing moet minstens twee derde van de eigenaren ermee instemmen. Bij een kleine VvE moet zelfs iedereen akkoord gaan. Dat kan het lastig maken om een maatregel door te voeren.

Onderzoek  van de Vereniging Eigen Huis geeft aan dat het bij één op de vier VvE’s niet lukt om het eens te worden over verduurzamingsmaatregelen. Hier kunnen allerlei redenen voor zijn, bijvoorbeeld dat een bewoner binnenkort wil verhuizen. Het is dan minder aantrekkelijk om mee te betalen aan een warmtepomp die zichzelf na vijftien jaar terugverdient.

Ook heeft niet iedereen evenveel voordeel van de maatregelen. Als de keuze wordt gemaakt om het dak te isoleren, dan hebben de bovenste appartementen daar meer voordeel van dan de appartementen onderin. Toch betaalt iedereen mee. Dat levert vaak discussies op.

Verduurzaming financieren

Soms heeft de VvE geld beschikbaar in een reservefonds. Als dat zo is, kan het fonds misschien worden gebruikt om te verduurzamen. U moet het dan nog wel met elkaar eens worden over de maatregelen die u gaat nemen. Is het geld niet beschikbaar, dan kunt u met elkaar overleggen of u kiest voor een eenmalige storting of een lening. De meningen hierover kunnen soms erg verschillen.

Subsidies

Subsidie kan het makkelijker maken om een energiebesparende maatregel te nemen. Dit zijn de subsidies waar VvE’s gebruik van kunnen maken.

Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE)

Met deze regeling kunt u subsidie aanvragen voor één of meer energiebesparende isolatiemaatregelen, voor warmtepompen, zonneboilers en warmtenetaansluitingen en voor adviezen.

Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH)

Deze subsidie kunt u gebruiken als huurders en eigenaren samen in een appartementengebouw wonen. De subsidie is bedoeld voor aansluiting op een warmtenet.

Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)

Deze subsidie kunt u gebruiken voor het opwekken van duurzame elektriciteit uit zonne-energie, windenergie of waterkracht.

U vraagt deze subsidies aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO). Op deze website vindt u ook de laatste informatie over de subsidieregelingen.

Verduurzamen betalen

Er zijn verschillende mogelijkheden om  verduurzamingsmaatregelen te betalen. Zo kunt u bijvoorbeeld spaargeld gebruiken of een duurzaamheidslening afsluiten. Op Rabobank.nl kunt u hier meer over lezen.

Zelf doen of niet?

Sommige bewoners proberen zonder toestemming van de VVE hun eigen appartement te verduurzamen. Ze vervangen bijvoorbeeld enkel glas door HR++-glas. Ongeveer negen procent van de leden van kleine VvE's kiest hiervoor. Als u dit doet, is dat niet zonder risico. Het VvE-bestuur kan bepalen dat u toch moet meebetalen als de VvE later alsnog besluit het gebouw te verduurzamen en het hele gebouw van dubbel glas te voorzien. Ook kan het bestuur eisen dat u de maatregelen ongedaan maakt. Dat kan tot vervelende conflicten leiden.

Stappenplan

Woont u in een appartement en wilt u graag aan de slag met verduurzaming? Dan kunt u dit stappenplan volgen.

  1. Neem in uw eigen appartement energiebesparende maatregelen waarvoor u geen toestemming van de VvE nodig heeft.
  2. Praat in de ledenvergadering van de VvE mee over maatregelen om uw appartementengebouw te laten verduurzamen.
  3. Vraag als VvE een energieadvies aan bij een erkend energieadviseur.
  4. Neem de maatregelen die u als VvE gaat nemen op in het meerjaren-onderhoudsplan.
  5. Maak een plan voor de financiering van de maatregelen.
  6. Laat de maatregelen uitvoeren door een erkend bedrijf.