Hoe verlicht ik mijn tuin of balkon?

In de zomer is het heerlijk om ’s avonds nog even lekker buiten te zitten in de tuin of op het balkon. Met mooie verlichting maakt u het extra gezellig. Goede verlichting zorgt ook voor veiligheid. Een buitenlamp bij de deur verkleint de kans op inbraak en de kans op vallen.

Als u uw tuin wilt verlichten, kunt u kiezen uit allerlei lampen, lantaarns en lichtsnoeren. Sommige kosten een paar euro, andere kosten honderden of soms zelfs duizenden euro’s. U kunt kiezen uit wit en gekleurd licht en uit verlichting in verschillende vormen. Sommige lampen verbruiken heel veel stroom, andere werken op zonne-energie. Dit is wat u met tuinverlichting kunt doen.

Voeg diepte toe

Ziet u in het donker niet goed waar uw tuin eindigt en waar die van de buren begint? Zet dan lampen langs de randen van uw tuin. Hierbij kunt u verschillende soorten verlichting kiezen. Zet bijvoorbeeld in de ene hoek een lage spot die mooi tussen de planten schijnt. In de andere hoek kunt u dan een lamp neerzetten die langs de schutting omhoog schijnt. Dat kan een speels effect geven.

Licht mooie details uit

Met een grondspot kunt u bijvoorbeeld een mooie boom of struik verlichten zodat die extra goed opvalt. Heeft u een fraaie border? Zet dan tussen de planten een lamp die het licht gelijkmatig verspreidt over een breed gebied. Dat heet diffuus licht. Zorg ervoor dat de lamp net boven de planten uitsteekt. ’s Avonds verspreidt de lamp een sfeervol licht over de verschillende planten in de border.

Verhoog de sfeer

Een lichtsnoer of lampion is een makkelijke manier om de sfeer in uw tuin of op uw balkon te verhogen. Hang bijvoorbeeld een lichtsnoer of een lampion in een boom of struik, in de pergola of langs de rand van uw balkon. Lichtsnoeren zijn er in veel soorten, met kleine lampionnen, met gekleurde of doorzichtige peertjes, met hartjes en met sterren bijvoorbeeld.

Op tafel kunt u een leuke tafellamp of ledkaarsen neerzetten. Een tafellamp kunt u ook op de rand van de border of tussen de bloempotten zetten in een etagère.

Maak uw huis en tuin veiliger

Aan de buitenmuur kunt u één of meer wandlampen hangen. U kunt kiezen uit klassieke lantaarns of modern roestvrijstaal en tussen lampen die alleen naar beneden schijnen of lampen die ook de muur erboven verlichten. Verlichting bij uw woning geeft niet alleen extra sfeer, het zorgt ook voor extra veiligheid. Veel wandlampen hebben een bewegingssensor. De lamp gaat dan automatisch aan als u in de buurt bent en beweegt. Er bestaan ook schemersensoren. Die kunnen ‘zien’ wanneer het donker wordt en zorgen dan dat de lampen aangaan. Ook sommige bewegingssensoren hebben zo’n schemerfunctie.

Verschillende soorten lampen

Bij het tuincentrum of in de bouwmarkt kunt speciale buitenlampen vinden. Deze lampen kunnen goed tegen regen en vorst. Kijk ook of de lamp geschikt is voor de plek waar u de lamp wilt gebruiken. Als u de lamp gebruikt op een overdekt balkon, hoeft die alleen waterdicht te zijn voor druppels. Maar als de lamp middenin de tuin staat, moet die ook tegen een flinke regenbui kunnen. Hoe goed een buitenlamp tegen water kan, kunt u zien aan de IP-waarde. De IP-waarde loopt van 21 (drupwaterdicht) tot 67 (kan tegen alle weersomstandigheden). U vindt de IP-waarde op de verpakking.

U kunt kiezen voor ledlampen, solar, spaarlampen en halogeen.

  • Ledlampen zijn heel zuinig en gaan erg lang mee, tot 20 duizend uur. Een ledlamp is bijna altijd ingebouwd en kunt u meestal niet vervangen.
  • Solar-lampen zijn ledlampen die werken op zonne-energie. Deze verlichting heeft een ledlamp en een ingebouwd zonnepaneeltje. Voor solarverlichting heeft u geen stroom en dus ook geen snoeren nodig. U kunt de lampen dus overal neerzetten of ophangen. U moet er wel op letten dat een solarlamp overdag genoeg licht krijgt, anders schijnt hij ’s avonds niet of maar kort. In de herfst en winter heeft u hier dus weinig of geen licht van.
  • Een spaarlamp gaat tot 12 duizend uur mee. Spaarlampen geven altijd verspreid licht en zijn dus niet geschikt om een detail te verlichten. Een spaarlamp is goedkoper dan ledverlichting, maar minder zuinig. U bent daarom toch goedkoper uit met ledlampen.
  • Halogeen lampen gaan maar vierduizend uur mee en verbruiken meer energie. Het is dus slim om halogeen lampen te vervangen door led- of spaarlampen.

Maak eerst een lichtplan voor uw tuin, voordat u verlichting gaat aanleggen

Een goed lichtplan houdt rekening met alle seizoenen. In de zomer wilt u graag licht rond uw terras, waar u lekker kunt zitten. Maar als u in de winter binnen zit, is het leuk als er licht schijnt op een mooi stukje van de tuin, zoals een mooie boom, een beeldje of een tuinposter. Een lamp bij de schuur en de achterdeur is in alle seizoenen prettig en veilig. Als u zeker wilt zijn van goed licht, dan heeft u stroom nodig. Misschien moeten er extra aansluitpunten worden aangelegd om uw lichtplan uit te voeren. Het is belangrijk om daar vooraf goed naar te kijken.

Denk na over slimme verlichting

U kunt kiezen voor tuinverlichting die u op afstand kunt bedienen. Als u kiest voor slimme verlichting, kunt u de lampen ook automatisch op een bepaalde tijd laten in- en uitschakelen of laten dimmen. Er zijn verschillende systemen voor slimme verlichting. Vraag hierover advies bij een tuincentrum of bouwmarkt.