Warmte kan ontsnappen via de buitenmuren, de vloer, het dak en de ramen. Een goed geïsoleerd huis is daarom rondom geïsoleerd. Het is niet slim om de meest isolerende ramen te plaatsen, als het dak slecht geïsoleerd is. Omgekeerd heeft de beste dakisolatie weinig zin als er veel warmte verloren gaat door de buitenmuur. Het is beter om alle onderdelen van het huis ongeveer even goed te isoleren.
Verschillende isolatielagen
Er zijn verschillende niveaus van isolatie. Hoe dikker de isolatielaag, hoe beter uw huis geïsoleerd is. Een isolatielaag van vier centimeter of minder is minimaal. Bij een isolatielaag tussen de vijf en zeven centimeter heeft u een matige isolatie, acht tot en met twaalf centimeter is goede isolatie en bij 13 cm of meer heeft u een zeer goed geïsoleerd huis.
Hoe ouder het huis is, hoe slechter het is geïsoleerd toen het huis gebouwd werd. Huizen die voor 1920 zijn gebouwd hebben geen of weinig isolatie. Huizen die na 2014 zijn gebouwd zijn zo goed geïsoleerd dat ze zonder gas verwarmd kunnen worden.
In veel oudere huizen zijn sinds de bouw aanvullende isolatiemaatregelen getroffen. Vaak is er dubbelglas geplaatst of is de spouwmuur geïsoleerd. Weet u niet precies wat er in uw huis is gebeurd? Dan kunt u dat ook zelf controleren.
Buitenmuur
Een buitenmuur kan aan de binnen- of aan de buitenkant geïsoleerd zijn. Ook kan de spouwmuur geïsoleerd zijn. Is de buitenkant van het huis met bakstenen gebouwd en zijn deze zichtbaar? Dan is de buitenkant niet geïsoleerd. Als de muur is afgewerkt met pleisterwerk of steenstrips dan kan er extra isolatie zijn aangebracht. Als de muur aan de binnenkant is geïsoleerd met een voorzetwand, kunt u dat zien bij een raamkozijn. Is de muur dikker dan 30 cm, dan is er een voorzetwand geplaatst.
Huizen die zijn gebouwd voor 1975 hebben een spouwmuur zonder isolatie. Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en een buitenmuur met een ruimte ertussen. Als eerdere bewoners de spouwmuur hebben geïsoleerd, ziet u in de buitenmuur om de meter kleine ronde gaten opgevuld met specie. In huizen die zijn gebouwd voor 1992 is de spouwmuurisolatie 5 tot en met 7 cm dik. Dat is een matige isolatie. Nieuwere huizen hebben een goede spouwmuurisolatie.
Dak
Tot 1974 werden daken niet geïsoleerd. Huizen die tussen 1975 en 1991 zijn gebouwd, hebben een matige isolatie. In nieuwere huizen is de dakisolatie beter. Als het dak na de bouw extra geïsoleerd is, kunt u dat aan de binnenkant vaak zien op plekken waar de zolder niet volledig is afgewerkt. Bijvoorbeeld achter een schot, bij een ventilatiepijp of een schoorsteen. Isolatie aan de buitenkant van het huis kunt u zien door een dakpan op te tillen.
Vloer
Vloeren werden bij de bouw tot 1982 niet geïsoleerd. In de tien jaar daarna kregen nieuwbouwwoningen een matige vloerisolatie. Huizen van 1992 en later hebben goede vloerisolatie. Als na de bouw de vloer extra is geïsoleerd, kunt u dat zien in de kruipruimte. Er is dan bijvoorbeeld piepschuim, kurkplaat, glas- of steenwol aan de vloer vastgemaakt.
Er kan ook isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte liggen, zoals piepschuimkorrels of schelpen. Ten slotte kan er ook isolatiemateriaal liggen tussen de vloer en de vloerbedekking. Bij de kruipruimte kunt u deze tussenlaag zien en opmeten.
Ramen
Sinds 1992 hebben nieuwe huizen dubbel glas of HR++ glas. Dit is dubbel glas met een extra laag die warmte reflecteert. In veel oudere huizen is het enkel glas inmiddels al vervangen. Het verschil tussen de soorten glas is vrij eenvoudig te zien. Enkel glas heeft maar één glasplaat. Dubbel en HR++ glas hebben twee glasplaten met een aluminium strip ertussen. Staat er HR++ op de strip, dan is het duidelijk. Ziet u dat niet, doe dan de vlamtest. Wacht tot het buiten donker is en houd binnen een brandende aansteker of lucifer voor het glas. Kijk schuin op het glas. Ziet u vier vlammetjes met dezelfde kleur? Dan heeft u dubbel glas. Heeft de tweede of derde vlam een andere kleur, dan is het HR++ glas. HR+++ glas of driedubbel glas tenslotte geeft de beste isolatie. Dit type glas bestaat uit drie glasplaten.
Controleer de ramen in alle kamers. Soms heeft de woonkamer HR++ en de slaapkamers gewoon dubbel glas.
Verbeteren
Weet u het isolatieniveau van alle onderdelen van het huis? Dan kunt u de grootste winst behalen door de slechtst geïsoleerde delen te verbeteren. Als u twee maatregelen of meer neemt, kunt u subsidie krijgen van de Rijksoverheid.
U kunt ook een energiecoach vragen om advies. Dat is een vrijwilliger die veel verstand heeft van energie besparen. In steeds meer gemeenten zijn energiecoaches actief.
Isolatiescan
Door uw huis goed te isoleren vermindert u onnodig energieverbruik. De isolatiescan van homeQgo kan u hierbij helpen. Het invullen van deze scan kost maar een paar minuten. Als u de scan heeft ingevuld, ontvangt u een gratis online isolatie advies. Hiermee kunt u uw woning energiezuiniger maken en zo besparen op uw energierekening.