Huis beveiligen? Dit kan er allemaal

Wilt u uw huis en uw spullen zo goed mogelijk beschermen tegen inbraak? Dan denkt u misschien aan een alarmsysteem of camera’s in of om het huis. Risico- en preventie-expert Sjak van Nieuwkuijk van Interpolis legt de mogelijkheden uit.

Een goede beveiliging tegen inbraak begint met goede sloten en het zorgvuldig afsluiten van uw woning, ook als u maar even weggaat. Laat geen ramen openstaan, zorg dat het huis er bewoond uitziet en zorg voor verlichting bij de voordeur. Deze en andere tips vergroten de kans dat inbrekers uw deur voorbijgaan.

Wilt u nog meer doen tegen inbraak, misschien omdat er al een keer is ingebroken bij u of bij iemand die u kent? Dan kunt u denken aan elektronische beveiliging. Er zijn verschillende manieren om uw huis te beveiligen met behulp van apparatuur.

Videodeurbel

Een videodeurbel is een eenvoudige manier om het huis elektronisch te beveiligen. Een videodeurbel heeft een camera, waarmee je kunt zien wie er voor de deur staat. Veel mensen nemen een videodeurbel omdat het een veilig gevoel geeft om te weten wie er aanbelt. U kunt uzelf hiermee beschermen tegen onbekende bezoekers, die u misschien willen misleiden met een babbeltruc.

Er zijn videodeurbellen met een apart beeldscherm, dat u kunt ophangen in de buurt van de deur. Maar er zijn ook videodeurbellen die een melding geven op uw smartphone. Dit type deurbel wordt ook wel een slimme deurbel genoemd. U kunt het camerabeeld dan op uw smartphone bekijken. Ook als u niet thuis bent, kunt u zien wie er voor de deur staat. Een videodeurbel die werkt via de smartphone, geeft geen belsignaal in huis. Als u dat wel wilt, kunt u er wel zelf een bel bij aanschaffen en die op het systeem aansluiten.

De camerabeelden van de videodeurbellen worden opgeslagen. Dat kan een voordeel zijn als u later nog eens wilt zien wie er voor uw deur heeft gestaan. Het opslaan van de camerabeelden kost wel opslagruimte. Soms moet u daarvoor een abonnement afsluiten. Ook moet u aan privacyregels voldoen.

Een videodeurbel of slimme deurbel is te koop vanaf 100 euro. Een abonnement kost tussen de 3 en 5 euro per maand. U kunt een videodeurbel kopen bij elektronicawinkels en bouwmarkten.

Alarmsysteem

Een alarmsysteem kan een extra veilig gevoel geven, omdat het systeem alarm slaat als er een inbreker in huis is. Het systeem kan reageren als er een deur of raam opengaat of als er iemand langs een sensor loopt die in huis is opgehangen. U kunt zelf kiezen wat er in dat geval moet gebeuren. U kunt een sirene af laten gaan, zodat u wordt gealarmeerd en de inbreker waarschijnlijk op de vlucht zal slaan. U kunt een licht laten flitsen. Of u kunt een stille melding laten binnenkomen op uw smartphone, bij een particuliere alarmcentrale en als u wilt ook op de smartphone van een contactpersoon, bijvoorbeeld uw buren.  

Soms stelt een inboedelverzekeraar een alarmsysteem verplicht. Informeer hiernaar bij uw verzekeraar.

Ook als u niet zoveel dure spullen heeft, kan het fijn zijn om een alarminstallatie te hebben. Veel mensen kiezen voor een alarminstallatie omdat het een veilig gevoel geeft om te weten dat niemand ongemerkt in huis kan komen.

Als u een alarmsysteem heeft, moet u er een gewoonte van maken om het aan te zetten voordat u naar bed gaat of voordat u de deur uitgaat. Ook moet eraan denken om het weer uit te zetten als u opstaat of thuiskomt, anders veroorzaakt u een vals alarm.

Sommige onderdelen van het alarmsysteem kunnen aan de buitenkant van uw huis te zien zijn, zoals een camera of een sirene. Dat kan een voordeel zijn, omdat inbrekers uw huis dan misschien links laten liggen. Maar het komt ook voor dat inbrekers eerst proberen het alarmsysteem buiten werking te stellen en dan alsnog inbreken. U kunt er ook voor kiezen om het alarmsysteem volledig in huis te laten installeren.

Welk alarmsysteem?

Alarmsystemen zijn er in verschillende prijsklassen. Het is verstandig om u goed te verdiepen in de verschillen. Let er bijvoorbeeld op dat het alarmsysteem een noodstroomaccu heeft, zodat het systeem ook bij kortsluiting blijft werken. U kunt kiezen voor een alarmsysteem dat werkt via internet of een systeem met kabels. Beide hebben hun voor- en nadelen. Laat u hierover goed voorlichten als u een alarmsysteem koopt.

Het is verstandig om een alarmsysteem te laten aanleggen door een erkend installateur. U weet dan zeker dat het systeem goed werkt. Ook kan een installateur ervoor zorgen dat het systeem niet reageert als uw huisdier ’s nachts door het huis loopt. U vindt een goede installateur via de website van Techniek Nederland. Vul bij opdracht of bedrijfsnaam ‘Alarmsysteem’ in en kies bij certificaat ‘ccv-borg 2005 installateur’. Bent u erg handig of vindt u het leuk om met een alarmsysteem aan de slag te gaan, dan kunt u ook een doe-het-zelf-pakket kopen bij de bouwmarkt.

Een alarmsysteem kost minimaal tussen de 800 en 1000 euro, exclusief installatiekosten. U heeft dan een systeem met een sirene dat ook een melding kan geven op uw smartphone. Wilt u dat er bij een inbraak een professionele meldkamer wordt gealarmeerd, dan betaalt u hiervoor ongeveer 30 euro per maand (2021).

Bewakingscamera

Een bewakingscamera kunt u binnen of buiten ophangen om te controleren of alles rustig is in of om uw huis. Er zijn camera’s te koop waarvan u de beelden op uw smartphone kunt bekijken. Dat kan een veilig gevoel geven, bijvoorbeeld als u lang van huis bent. U mag uw camera alleen op uw eigen terrein ophangen. Ook moet u zich aan privacyregels houden.