Huren of kopen? Wat is slim?

Als u van plan bent om te gaan verhuizen, vraagt u zich misschien ook af, of u een huis moet kopen of huren. Het is dan goed om over de volgende zaken na te denken.

Nieuwe woonplaats

Wilt u verhuizen naar een nieuwe woonplaats of een andere buurt, maar weet u niet zeker of u het daar naar uw zin krijgt? Misschien kunt u eerst een huurhuis zoeken om het wonen in die gemeente of wijk uit te proberen. Als u er eenmaal woont, kunt u rustig kijken of het bevalt. En als er huizen te koop worden aangeboden in de buurt ziet u dat meteen.

Vrijheid

Als u snel weer wilt kunnen verhuizen, is een huurhuis makkelijker. Een huurhuis kunt u eenvoudig opzeggen. U hoeft geen kosten te maken voor de verkoop en u hoeft niet te wachten tot een koper een goed bod doet. Als er veel vraag is en weinig aanbod, kunt u een koophuis meestal makkelijk verkopen. Maar die situatie kan ook veranderen. Dan bent u met een huurhuis beter af.

Woning opknappen of aanpassen

Als er een huurhuis vrij komt, kunt u er meestal direct in. De verhuurder moet ervoor zorgen dat de woning netjes wordt achtergelaten. U kunt zelf de vloerbedekking, het behang en de gordijnen kiezen en meteen verhuizen.

Bij een koopwoning moet er soms meer gebeuren om de woning geschikt te maken. Tegelijkertijd heeft u bij een koopwoning het voordeel dat u zelf meer aanpassingen mag doen, zoals een nieuwe badkamer of keuken plaatsen, of een aanbouw bouwen.

Onderhoud

Een koophuis moet u zelf onderhouden, op uw eigen kosten. Bij een huurhuis kunt u het onderhoud overlaten aan de verhuurder. Dat betekent dat u geen kosten hoeft te maken voor schilderwerk of voor het onderhoud van installaties. De verhuurder kan verbeteringen aan de woning wel doorberekenen in de huur, ook als het verbeteringen zijn waar u niet zelf om had gevraagd.

Als u een woning huurt, hoeft u problemen zoals lekkages, stormschade of overstroming niet zelf op te lossen. De verhuurder moet hiervoor in actie komen. U bent dus wel afhankelijk van de verhuurder. U kunt niet zelf een bedrijf inschakelen om de problemen op te lossen.

Zekerheid

U hoeft zich als huurder geen zorgen te maken over de waarde van de woning. Een eigen woning kan in waarde dalen. Als u leent om de woning te kopen, kan dat zelfs betekenen dat u met een schuld blijft zitten. Met een huurwoning loopt u dat risico niet.

Woonlasten

Soms is huren voordeliger, soms kopen. Als u de woonlasten van beide mogelijkheden wilt vergelijken, let u dan in ieder geval op de volgende zaken.
  • Als u gaat huren
    Als uw inkomen en vermogen niet te hoog zijn, kunt u huurtoeslag aanvragen. Huurtoeslag is alleen mogelijk voor huurwoningen met een huur tot maximaal 808,06 euro (2023). Dit zijn sociale huurwoningen. Woningen boven deze grens heten vrijesectorwoningen. In beide gevallen betaalt u naast de huur ook servicekosten aan de verhuurder.
  • Als u gaat kopen
    Koopt u een woning en sluit u daarvoor een hypotheek af, dan kunt u recht hebben op hypotheekrenteaftrek. Als woningeigenaar moet u kosten maken om het huis op uw naam te zetten, zoals kosten voor de notaris. Deze kosten zijn meestal aftrekbaar.
    Verder heeft u als woningeigenaar nog een aantal andere kostenposten die huurders niet hebben. Zo moet u een opstalverzekering hebben, ook wel woonhuisverzekering genoemd en betaalt u meer gemeentelijke heffingen.