Ik wil verbouwen, welke vergunning heb ik nodig?

Voor een verbouwing heeft u soms een omgevingsvergunning nodig. Of dat voor uw verbouwing ook geldt, kunt u online controleren bij het Omgevingsloket. Heeft u een omgevingsvergunning nodig, dan kunt u deze digitaal aanvragen.

Op het Omgevingsloket online kunt u kiezen voor de Vergunningscheck. Daarin vult u eerst uw postcode en huisnummer in. Daarna kunt u aanvinken wat uw verbouwingsplannen zijn. Dat kan de aanleg van een alarminstallatie zijn, maar ook de bouw van een volledige woning. Ook voor een verandering bij de woning, zoals een schutting of zwembad, kunt u controleren of u een vergunning nodig heeft. Vervolgens stelt de Vergunningscheck bij ieder onderdeel van uw plan een aantal aanvullende vragen. Denk bij een dakkapel en schutting bijvoorbeeld aan een vraag over de afmetingen. Zorg dus dat u de deze bij de hand heeft. U ziet direct na het beantwoorden van de vragen of u een vergunning nodig heeft en welke informatie u nog aanvullend aan de gemeente moet sturen bij de vergunningaanvraag. Tot slot kunt u de vergunning ook meteen online aanvragen.

Schuurtje, serre en dakkapel

Voor een aanbouw, uitbouw en bijgebouw aan de voor- of zijkant van uw woning heeft u altijd een vergunning nodig. Aan de achterkant aan-, uit- of bijbouwen kan vergunningsvrij zijn. U kunt dan zonder vergunning bijvoorbeeld een slaapkamer en badkamer aanbouwen of een mantelzorgwoning in de tuin zetten. Is de achtertuin kleiner dan 100 vierkante meter, dan mag u de helft vergunningsvrij bebouwen. Bij een grotere tuin ligt dat percentage lager. Dit is een algemene regel, doe voor de zekerheid altijd de Vergunningscheck.

Isolatie

Isolatie aan de binnenkant van de woning is meestal vergunningsvrij. Wilt u aan de buitenkant het huis isoleren, waardoor de gevel verandert, of het dak iets hoger komt te liggen, dan heeft u meestal een vergunning nodig.

Nieuwe kozijnen

Voor het plaatsen van een nieuw kozijn aan de voorkant of een verandering van een bestaand kozijn heeft u ook meestal een vergunning nodig. Voor het plaatsen van een nieuw kozijn aan de achterkant van de woning, hoeft dit meestal niet.

Zonnepanelen

Voor zonnepanelen die op het dak liggen, heeft u meestal geen vergunning nodig. Is de hellingshoek van de panelen groter dan van het dak, dan kan een vergunning wel noodzakelijk zijn. Ook hier geldt, doe voor de zekerheid altijd de Vergunningscheck.

Procedure

In de meeste gevallen moet de gemeente binnen acht weken beslissen over uw vergunningsaanvraag. Die termijn mag de gemeente een keer met zes weken verlengen. Als u de vergunning heeft, kunt u nog niet direct aan de slag. Uw buren en andere belanghebbenden hebben zes weken de tijd om bezwaar te maken. De gemeente krijgt zes weken de tijd om over het bezwaar te beslissen en twaalf weken als een adviescommissie naar het bezwaar moet kijken. Ook deze termijnen mogen een keer met zes weken worden verlengd. Vindt de gemeente het bezwaar terecht, dan kunt u de vergunning weer kwijtraken. Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente, dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank en daarna eventueel in hoger beroep bij de Raad van State. Ook de buren kunnen in beroep. Pas als de bezwaarprocedure achter de rug is, kunt u aan de slag.