Inbrekers slaan weer toe. Zo houdt u ze buiten

Als bewoners niet thuis zijn, is het voor inbrekers aantrekkelijk om hun slag te slaan. Nu we er weer meer op uit gaan, stijgt ook het aantal inbraken. Wat kunt u er zelf aan doen om het inbrekers moeilijk te maken? Risico- en preventie-expert Sjak van Nieuwkuijk van Interpolis vertelt hoe u met goede sloten uw huis beter kunt beveiligen.

Het eerste wat u kunt doen om inbrekers tegen te houden, is uw sloten goed gebruiken. Inbrekers weten dat dit vaak niet gebeurt en kunnen die in de meeste gevallen makkelijk openkrijgen, zegt Sjak van Nieuwkuijk. “Ze steken dan bijvoorbeeld bij een voordeur een stevig stukje plastic tussen het deurkozijn en de deur. Dat heet flipperen. Ze drukken de schoot naar binnen en duwen zo de deur open. Dat kan binnen een paar seconden gebeurd zijn. De belangrijkste les is dus: Gebruik uw sloten goed, ook als u maar even weggaat.”

Een goed slot heeft een keurmerk

Voordeurslot
Er zijn grote verschillen tussen sloten. Het belangrijkste is dat uw slot een SKG-keurmerk heeft. Een slot met een SKG-keurmerk kan één, twee of drie sterren hebben, legt Van Nieuwkuijk uit. “Drie sterren is het beste. Bij een slot met drie sterren heeft een inbreker minstens vijf minuten nodig om binnen te komen. Ook heeft hij speciaal gereedschap nodig. Een slot met een meerpuntssluiting is het beste. Dat betekent dat de deur op verschillende hoogten in het kozijn wordt vergrendeld.”
Het is niet direct nodig om een slot met twee sterren te vervangen door een slot met drie sterren. “Maar zorg in ieder geval wel voor een goed schild op het slot met een anti-kerntrekbeveiliging. Dit schild schermt de cilinder af, zodat een inbreker de cilinder er niet met een tang uit kan trekken. Verder mogen er geen schroeven aan de buitenkant van het schild zichtbaar zijn.”
Een slot met één ster kan ook voldoende zijn, in combinatie met extra bijzetsloten. “U kunt een bijzetslot op de binnenkant van de deur monteren. Dat zorgt ook voor extra veiligheid.”

Hoe beveilig ik de achterdeur?

De achterdeur draait altijd naar buiten open. Daardoor kunnen inbrekers bij de achterdeur makkelijker bij de scharnieren komen. Ook kunnen ze proberen met een schroevendraaier de pinnen die in het kozijn vallen te forceren. Zo’n pin heet de nachtschoot. Van Nieuwkuijk: “Bij de achterdeur is het daarom belangrijk om goede sluitkommen in het kozijn te laten plaatsen. Dat zijn stevige, metalen kommen, waar de nachtschoot in valt. Als de scharnieren makkelijk los te maken zijn, kunt u er dievenklauwen op zetten. Dat zijn pinnen die u op de zijkant van de deur kunt schroeven. Tegenover iedere pin boort u een gat in het kozijn. De pinnen vallen in het gat, zodat een inbreker de deur niet uit het kozijn kan lichten als hij de pinnen van de scharnieren verwijdert.”

Hoe beveilig ik een schuifpui?

Ook voor schuifpuien bestaan sloten met een SKG-keurmerk. Sjak van Nieuwkuijk raadt aan deze te gebruiken, maar hij heeft ook nog een simpele tip: “Leg een stok achter het deel dat kan schuiven. De schuifdeur is dan niet van buitenaf open te maken.”

Zelf doen of laten doen?

Een opbouw bijzetslot plaatsen of dievenklauwen monteren kunt u meestal zelf. Ook een schild met anti-kerntrekbeveiliging op het slot zetten is niet zo moeilijk. Een slot met meerpuntssluiting monteren is wel werk voor een vakman. “Ik adviseer altijd om de deur waardoor u het huis verlaat, door een vakman te laten beveiligen. Die deur moet zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant goed af te sluiten zijn. Alleen een opbouw bijzetslot aan de binnenkant is dus niet genoeg. Een slot met meerpuntssluiting is dan de beste optie.”

Is uw slot veilig genoeg?

Weet u niet zeker of het slot op uw voordeur veilig genoeg is? Als u deze korte test invult, weet u direct of uw slot inbraakveilig is. Als uw slot niet veilig genoeg is, krijgt u tips hoe u dit kunt verbeteren.

InbraakBarometer

Op de InbraakBarometer van Interpolis kunt u zien hoeveel er bij u in de buurt wordt ingebroken. U vult de 4 cijfers van uw postcode in en u kunt zien hoeveel inbraken en pogingen tot inbraak er in de laatste 3 maanden zijn geweest in uw postcodegebied. Is het inbraakrisico in uw wijk laag? Dat geeft een gerust gevoel, maar het betekent niet dat inbraken niet voorkomen. Is het inbraakrisico in uw wijk hoog? Dan is het extra belangrijk om uw huis goed te beveiligen.