Is dit het moment om te verbouwen?

Fijn wonen is voor iedereen belangrijk. Een plek waar u zich echt thuis voelt en waar u oud wilt worden. Maar voldoet uw woning over vijf, tien of twintig jaar ook nog aan de eisen die u tegen die tijd heeft? Of is dit het moment om uw huis alvast aan te passen?

De kinderen de deur uit

Voor ouders met kinderen breekt er een nieuwe fase aan als de kinderen het huis uit zijn. Misschien droomt u al jaren van een luxe badkamer, maar was er nooit ruimte voor. Of ziet u ineens voor zich hoe u de twee kamers van de kinderen kunt samenvoegen tot één ruime slaapkamer voor u en uw partner. Verbouwen dus? Het kan zomaar dat dit hét moment is om van uw woning de plek te maken waar u nog lang met plezier kunt blijven wonen.

Groot onderhoud

Is uw woning toe aan groot onderhoud? Kan het schilderwerk wel een opknapbeurt gebruiken, zijn de kozijnen aan vervanging toe en moeten de dakgoten worden vernieuwd? Woont u in een huis van voor 1960, dan heeft u misschien nog loden leidingen die u moet vervangen. Ook dan is het verstandig om na te denken over de toekomst. Wilt u in dit huis oud worden? En wat moet er gebeuren om dat mogelijk te maken? Misschien kunt u ook een slaapkamer en badkamer beneden laten maken, drempels weghalen en zorgen voor bredere looppaden. Of uw tuin onderhoudsvriendelijk maken. Als u zulke ideeën meteen meeneemt in uw onderhoudsplannen, kunt u misschien op de kosten besparen en heeft u ook nu al plezier van deze aanpassingen.

Verduurzamen

Denkt u na over zonnepanelen? Dan is het helemaal geen gek idee om ook naar andere mogelijkheden van energiebesparing te kijken. Hoe is de isolatie van de woning? Heeft u overal al dubbele beglazing? Is uw keuken misschien aan vervanging toe en wilt u misschien gaan koken op inductie in plaats van op gas? De overheid heeft verschillende subsidiepotjes voor de verduurzaming van uw woning. En als u aan verduurzaming begint, is dat misschien ook wel het juiste moment om uw woning toekomstklaar te maken.

Overwaarde

Is uw woning meer waard dan de hypotheek die u erop heeft? Dan heeft u overwaarde. Die overwaarde kunt u op verschillende manieren benutten voor een verbouwing. Als u graag zo lang mogelijk in uw woning wilt blijven wonen, kan dat een interessante manier zijn om een verbouwing te financieren.

Pensioen

Ook als u met pensioen gaat, verandert er veel in uw leven. U krijgt meer tijd, bijvoorbeeld voor hobby’s. Misschien kookt u graag en droomt u van een keuken waarin u alle ruimte heeft. Of bent u iemand die graag knutselt, schildert of beeldhouwt en zou u daar graag een eigen ruimte voor willen hebben. Leuke plannen, die door een verbouwing misschien mogelijk zijn. Een goed moment dus om daar eens over na te denken.

Spaargeld

Als u spaargeld heeft, hoeft u voor een verbouwing misschien geen extra lening of hypotheek af te sluiten. Dat maakt de keuze voor een verbouwing natuurlijk makkelijker. En als u uw spaargeld nu in een verbouwing steekt, kunt u er nog jaren plezier van hebben. U woont zelf lekker comfortabel en de kans is groot dat de waarde van uw woning stijgt. Zeker als u met de verbouwing uw woning ook verduurzaamt of vergroot.

Zorg nodig

Op het moment dat u of uw partner veel zorg nodig heeft, komt er veel op u af. Heeft uw woning de ruimte en de mogelijkheden voor zorg aan huis? Is uw woning geschikt voor een rolstoel, is er ruimte voor een slaapkamer plus badkamer beneden? Misschien kunt u met een verbouwing het huis zo aanpassen dat zorg aan huis mogelijk wordt. Het is verstandig om alle keuzes op een rij te zetten. Is verbouwen de beste oplossing, of kunt u toch beter verhuizen?

Inzicht in uw woonwensen

Verbouwen, verhuizen of alles bij het oude laten. Elke beslissing heeft zijn voor- en nadelen. Voor de een zijn kinderen en kleinkinderen in de buurt heel belangrijk, de ander wil vooral comfortabel en duurzaam wonen. De 50Plus Woontest helpt u te ontdekken wat voor u belangrijk is. De test maken duurt slechts vijf minuten. Daarna weet u of verhuizen, verbouwen of alles bij het oude laten het beste past bij uw woonwensen. Ook krijgt u een aantal handige  tips, waarmee u zelf aan de slag kunt. Met die kennis kunt u uw eigen wensen verder in kaart brengen en eventueel direct in actie komen.