Is dit het moment om te verhuizen?

Zolang alles goed gaat, is het een fijne gedachte om lekker in uw eigen huis te blijven wonen. Verhuizen? Dat komt wel een keer, misschien. Toch zijn er wel een paar geschikte momenten om stil te staan bij het vinden van een geschikte woning voor later. Wat is voor u het beste moment om op onderzoek uit te gaan?

De kinderen de deur uit

Als u kinderen heeft, is het moment waarop zij uit huis gaan een logisch moment om ook naar uw eigen woonwensen te kijken. Er breekt dan ook voor u een nieuwe levensfase aan. Misschien merkt u dat uw woning toch wel erg groot is voor u en uw partner. Of komt die droom van kleiner wonen en vaker reizen weer bovendrijven. Is dit dan hét moment om op zoek te gaan naar een gelijkvloerse woning waarin u prettig oud kunt worden?

Groot onderhoud

Een eigen huis blijft altijd onderhoud nodig hebben. Als u dat een tijdje op zijn beloop laat, kan er een moment komen waarop alles tegelijk moet. Het schilderwerk binnen en buiten moet echt gedaan worden, kozijnen en dakgoten zijn aan reparatie of vervanging toe en de vloer en het dak zijn hebben (extra) isolatie nodig. Kortom, uw huis is aan groot onderhoud toe. Maar is dat nog de moeite waard voor uzelf? Hoe lang wilt u nog in het huis blijven wonen? Of zou u binnen een jaar of tien toch liever ergens anders wonen? Kleiner misschien, minder bewerkelijk en dichterbij de winkels? Is het dan misschien een goed idee om de verhuizing naar voren te halen? Naar nú, bijvoorbeeld?

Pensioen

Als u niet meer werkt, bent u misschien minder gebonden aan de stad of streek waar u nu woont.  Woont u er met plezier en zou u er ook gewoond hebben als u niet in de buurt een baan had gehad? Dan kunt u er na uw pensionering natuurlijk gewoon blijven. Maar als u liever ergens anders zou wonen, dan heeft u nu de kans. Uw woonwensen kunnen ook veranderen doordat u meer vrije tijd krijgt. Misschien wilt u daarom een kamer gaan gebruiken als hobbyruimte. Hierdoor kan een ruimte die eerst overbodig leek, toch weer goed van pas komen.

Alleen wonen

Voor sommige stellen komt het totaal onverwacht, andere stellen weten al een tijdje dat de dag van afscheid nemen snel zal aanbreken. Het is een verdrietige periode, een periode waarin alles grauw, grijs en zwaar lijkt. Toch komt er een dag waarop u zich realiseert dat alles ook gewoon doorgaat, ook uw eigen leven. Wat gaat u daarmee doen? Blijft u alleen in uw huis wonen of is dit voor u juist het moment om wat kleiner of dichterbij de kinderen te gaan wonen bijvoorbeeld?

Zorg nodig

Als u of uw partner op een dag veel zorg nodig heeft, kan dat ook betekenen dat u moet verhuizen. Bijvoorbeeld als uw woning niet geschikt is voor een rolstoel. Of als er geen ruimte is om uw slaapkamer naar beneden te verplaatsen. Het is ook mogelijk dat u niet per se hoeft te verhuizen, maar wel het een en ander moet verbouwen. Op zo’n moment is het verstandig alle opties op een rij te zetten. Is een verbouwing wel de beste oplossing, of is verhuizen toch slimmer?

Inzicht in uw woonwensen

Verbouwen, verhuizen, blijven zitten waar u zit – elke beslissing heeft zijn voor- en nadelen. Voor de een is familie in de buurt heel belangrijk, de ander wil vooral comfortabel wonen en weer een ander droomt van een terugkeer naar het dorp van zijn jeugd. De 50Plus Woontest helpt u te ontdekken wat voor u belangrijk is. De test maken duurt slechts vijf minuten. Daarna weet u in hoeverre verhuizen of juist in uw huidige woning blijven past bij úw wensen en úw situatie. Met die kennis kunt u uw eigen wensen verder in kaart brengen. U kunt ze bespreken met de mensen die u lief zijn. Daarnaast krijgt u slimme tips en handvatten, waarmee u direct aan de slag kunt.