Is woningruil een goed idee?

Als u een ander huis zoekt, kunt u proberen uw woning te ruilen met iemand anders die op zoek is naar een nieuwe woning. Woningruil komt steeds vaker voor, vooral bij sociale huurwoningen. Maar ook met een koopwoning kan het. Hoe werkt woningruil en wat zijn de voor- en nadelen?

Het huis dat vroeger prima beviel, kan nu opeens niet meer geschikt voor u zijn. Dat komt op elke leeftijd voor. Een jong stel dat een appartement huurt, wil liever een eengezinswoning als er kinderen komen. Een ouder echtpaar met een grote woning, wil misschien juist kleiner gaan wonen als de kinderen het huis uit zijn. Ruilen is dan een mooie oplossing. De ruil van sociale huurwoningen komt steeds vaker voor. De wachtlijsten voor huizen in die categorie zijn lang. Door woningen te ruilen, kunt u de wachtlijst soms vermijden.

Een huurwoning ruilen, hoe werkt het?

Misschien kent u zelf iemand die met u van woning wil ruilen. Zo niet, dan moet u een ruilpartner zien te vinden. Daar zijn verschillende manieren voor. Vraag om te beginnen aan uw woningcorporatie wat de mogelijkheden zijn. Woningcorporaties werken graag mee aan woningruil. Vaak stellen zij wel bepaalde voorwaarden. Het is goed om die van tevoren te kennen. Via de website Woningruil.nl kunt u in contact komen met huurders die hun woning willen ruilen. Degene met wie u ruilt, hoeft niet altijd bij dezelfde woningbouwcorporatie te huren. U mag in veel gevallen ruilen met iemand die aan de andere kant van het land woont. Ook een ruil tussen een sociale huurwoning en een woning in de vrije sector is mogelijk. Soms is driehoeksruil de oplossing: drie mensen stromen door naar elkaars woningen. Meestal gebeurt dit wel binnen een woningbouwcorporatie.

Toestemming vragen

Heeft u iemand gevonden met wie u uw woning wilt ruilen? Dan moet u toestemming vragen aan de verhuurder en soms ook aan de gemeente. Een woningcorporatie zal bijvoorbeeld uitzoeken of iemand niet teveel verdient. Een particuliere huurder zal juist kijken of de nieuwe huurder wel voldoende inkomen heeft voor een woning in de vrije sector. Ook moet de woning passend zijn: niet te groot of te klein. Als u een woning huurt die speciaal voor senioren bedoeld is, mag ruilen niet altijd. De nieuwe huurder moet dan namelijk ook aan de criteria voor een seniorenwoning voldoen. Dat beperkt de keuze. Let op: na een ruil mag de verhuurder de huurprijs verhogen.

Een koopwoning ruilen, hoe werkt het?

Ook als u een koopwoning heeft, is ruilen mogelijk. Dit gebeurt minder vaak, maar als oudere heeft u net wat meer kans dat het lukt. Het zijn namelijk vaak ouderen en jonge gezinnen die hun woning succesvol met elkaar ruilen. Om een geschikte ruilpartner te vinden, kunt u een oproep doen in de buurt. Probeer bijvoorbeeld een prikbord of website van een buurthuis en/of een lokale Facebook- of WhatsApp-groep. Misschien kan ook een makelaar in uw omgeving helpen. Hij kan aangeven of uw woning gewild is en hoe groot de kans van slagen is. Het is ook verstandig om met uw bank te bespreken wat uw financiële mogelijkheden zijn.

Nadelen van woningruil

Bij een woningruil moeten alle bewoners op één dag verhuizen. Dat betekent dat u geen tijd heeft om het huis rustig op te knappen en bijvoorbeeld nieuwe vloerbedekking te leggen. Dat kan allemaal pas gebeuren nadat u bent verhuisd. Bij het ruilen van een koopwoning is de kans groot dat één van beide partijen iets moet bijbetalen. Daarbij bestaat het risico dat u te weinig voor uw oude huis krijgt of teveel voor uw nieuwe huis betaalt. Het is daarom verstandig een taxateur en/of makelaar in te schakelen. Die kan een onafhankelijk oordeel geven over de waarde van beide woningen.