Kan ik nog geld besparen met zonnepanelen? En andere veel gestelde vragen

Heeft u nog geen zonnepanelen op het dak van uw huis? Misschien twijfelt u of het slim is om zonnepanelen te laten installeren. Lees hier het antwoord op 9 veel gestelde vragen.

1. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De meeste Nederlandse daken zijn geschikt voor zonnepanelen, maar het ene dak vangt meer zonnestralen op dan het andere. Dat hangt onder andere af van de ligging van het dak. Een dak op het zuiden vangt meer zon dan een dak op het noorden. Een dak met een steile helling vangt minder zon op. Maar ook bomen kunnen een rol spelen. De zonnepanelen leveren dan minder stroom. Als er veel schaduw op uw dak valt, is de opbrengst ook minder. Ook de vrije ruimte op uw dak is van belang. Hoe groter uw dak, hoe meer plaats u heeft voor zonnepanelen.

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft een rekenhulp op de website, waarmee u kunt uitrekenen hoeveel panelen er op uw dak passen, hoeveel ze kosten, hoeveel stroom ze opleveren en hoeveel euro en CO2-uitstoot ze besparen.

2. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Dat ligt eraan hoeveel stroom u verbruikt. Dit kunt u vinden op uw energierekening. Een gemiddeld huishouden verbruikt 3000 kilowattuur (kWh) per jaar. Hiervoor heeft u ongeveer negen zonnepanelen met een vermogen van 420 wattpiek nodig. Heeft u panelen met een hoger vermogen, dan heeft u er minder nodig. Heeft u een warmtepomp en/of een elektrische auto? Dan is uw stroomverbruik hoger dan gemiddeld. Meer zonnepanelen installeren dan u zelf nodig heeft, is financieel minder voordelig.

3. Hoeveel kosten zonnepanelen?

Gemiddeld kosten zonnepanelen 500 euro per stuk (2024).

4. Kan ik geld besparen met zonnepanelen?

Ja, maar minder dan vroeger. Dat komt omdat de salderingsregeling stap voor stap wordt afgeschaft. Door de salderingsregeling kunt u de stroom die u levert en de stroom die u afneemt tegen elkaar wegstrepen. In de toekomst krijgt u voor stroom die u teruglevert, een lagere of geen vergoeding. Uw energiebedrijf kan ook een terugleveringsheffing gaan vragen van klanten met zonnepanelen. Dat maakt zonnepanelen minder aantrekkelijk.

Milieu Centraal heeft berekend dat u de aanschaf van nieuwe zonnepanelen in acht jaar terugverdient als de salderingsregeling is afgeschaft. Maar als energiebedrijven ook een terugleveringsheffing gaan vragen, kan dat oplopen tot 25 jaar.

5. Kan ik zonnepanelen combineren met een groen dak?

Ja. Zonnepanelen leveren meer op in combinatie met een groen dak. Het groene dak zorgt voor een koele ondergrond, zodat de zonnepanelen minder warm worden. Het rendement kan daardoor met 6 procent verbeteren.

6. Kan ik de stroom die ik opwek ook opslaan?

Met een thuisbatterij kunt u het teveel aan zonnestroom opslaan voor later, als de zon niet schijnt. Maar een thuisbatterij heeft ook nadelen. Een thuisbatterij kan in de zomer niet het hele overschot opslaan en in de winter schijnt de zon te weinig om de batterij te vullen. U kunt er geen geld mee besparen, want een thuisbatterij is nog erg duur. Ook helpt u er het milieu niet mee, omdat het maken van een batterij veel energie en zeldzame grondstoffen kost.

7. Zijn zonnepanelen brandgevaarlijk?

Er ontstaat niet vaak brand in een zonnepaneel. Als het wel gebeurt, ligt dat vaak niet aan de zonnepanelen. Maar de zonnepanelen maken het wel lastiger om de brand te blussen. Het is verstandig om het risico op brand zo klein mogelijk te maken. Er kan bij de installatie weleens iets mis gaan, bijvoorbeeld als de installateur niet de juiste stekkers of connectoren gebruikt, waarmee de panelen onderling worden verbonden. Andere oorzaken van brand zijn oververhitte zonnecellen na een defect, kabels die slecht op elkaar aansluiten, te dunne draden en een oververhitte omvormer. Oververhitting kan ontstaan door een defect of door overbelasting. De meeste omvormers hebben een metalen behuizing. Dat verkleint het brandrisico.

U kunt zelf maatregelen nemen om brand te voorkomen.

  • Laat zonnepanelen altijd plaatsen door een erkende installateur met ervaring en laat de oplevering keuren door een erkend bedrijf. Het komt vaak voor dat zonnepanelen niet helemaal volgens de regels worden aangesloten. Wilt u zeker weten dat uw zonnepanelen goed aangesloten zijn? Dan kunt u de zonnepanelen laten controleren met een SCIOS Scope 12 keuring.
  • Zorg voor onbrandbare dakisolatie, zeker als de zonnepanelen worden geplaatst in plaats van dakpannen. Dit gebeurt soms bij nieuwbouw. Laat u adviseren door de architect, aannemer of installateur van de zonnepanelen.
  • Houd de omvormer vrij en laat de omvormer monteren op een onbrandbare ondergrond.
  • Laat de zonnepanelen elke drie jaar inspecteren door een onafhankelijk inspectiebedrijf.
  • Voorkom dat vogels nesten kunnen bouwen onder uw zonnepanelen. Hiervoor zijn speciale bird blockers te koop. Zorg ook dat er geen bladeren blijven liggen onder de zonnepanelen.

8. Moet ik de zonnepanelen verzekeren?

Het is niet nodig zonnepanelen apart te verzekeren. Controleer bij uw woonverzekeraar of u moet doorgeven dat u zonnepanelen heeft en of u het verzekerde bedrag moet aanpassen. Ze vallen onder de dekking van de opstalverzekering, zeker als ze vastzitten aan het huis. Heeft u een huurhuis met eigen zonnepanelen, dan vallen ze meestal onder het huurdersbelang van de inboedelverzekering. Bij sommige verzekeraars zijn zonnepanelen die op de grond staan niet of beperkt verzekerd. U kunt dit navragen bij de verzekeraar of controleren in de polisvoorwaarden. Sommige verzekeraars vergoeden bij schade ook misgelopen stroomopbrengst.

9. Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen zijn voor een groot deel zelfreinigend en ze kunnen tegen een stootje. Doordat de panelen bijna altijd schuin staan, glijden stof, vuil, bladeren en takjes vanzelf naar beneden. Vuil en stof dat toch blijft liggen, spoelt bij een flinke regenbui van het paneel af. Toch kan een schoonmaakbeurt soms nodig zijn. Liggen uw zonnepanelen bijna horizontaal, dan spoelt de regen ze onvoldoende schoon. Als er veel bomen en vogels in de buurt zijn, worden zonnepanelen eerder vies.

Als een schoonmaakbeurt nodig is, kunt u het beste een expert inschakelen. Kunt u de panelen makkelijk bereiken, dan kunt u het eventueel zelf doen. Haal de stroom eraf en maak de panelen schoon met een zachte doek en water zonder schoonmaakmiddel. Controleer meteen of de panelen nog goed vastzitten en of er geen bladeren en vogelnesten onder de panelen liggen.