Kleiner wonen: wat zijn de voordelen?

Overweegt u om kleiner te gaan wonen? Of twijfelt u nog? Wij zetten een paar voordelen voor u op een rijtje.

Het huis waar u al jaren met plezier woont, kan opeens te groot lijken. Bijvoorbeeld omdat uw kinderen het huis uit zijn, of omdat de kosten te hoog zijn. Verhuizen naar een kleinere woning heeft een aantal voordelen.

Lagere kosten

Een kleiner huis is meestal goedkoper. Dat geldt voor zowel huurhuizen als koopwoningen. Ook zijn de vaste lasten lager, bijvoorbeeld omdat er minder kamers zijn om te verwarmen. Denkt u aan een serviceflat? Let dan op de extra servicekosten. Die kunnen flink oplopen. Heeft u nu een koophuis, dan kan huren een optie zijn. Zeker als u overwaarde heeft op uw huis. U verzilvert uw vermogen en krijgt meer financiële armslag. Bovendien heeft u dan geen kosten meer voor het onderhoud van uw woning. Daar staat tegenover dat de huurprijzen vrijwel ieder jaar stijgen.

Minder spullen nodig

Verhuizen is vaak een goede aanleiding voor het opruimen van uw spullen. Als u naar een kleiner huis gaat, is dit zelfs noodzakelijk. Omdat de ruimte beperkt is, heeft u minder nodig. Tip: bijna alles wat u een jaar lang niet heeft gebruikt of gedragen, kan weg. En hoe minder spullen, hoe minder onderhoud. Dat scheelt niet alleen in onderhoudskosten. Opruimen geeft vaak ook een goed gevoel. 

Makkelijk schoon te maken

Minder ramen om te zemen, een kleinere badkamer om te poetsen, een beperkt aantal kamers om op te ruimen. Het schoonhouden van een kleiner huis kost u minder werk en inspanning. Zeker als u wat ouder bent, is dat een prettige bijkomstigheid. U houdt tijd over voor andere dingen.

Overzichtelijk

Een rommelig huis geeft een onrustig gevoel. Met minder spullen heeft u uw woning sneller opgeruimd en heeft u snel overzicht.  Dat geeft ook rust in uw hoofd. Een ander voordeel: u zult niet snel iets kwijtraken.

Goed voor het milieu

Hoe kleiner de woonruimte, hoe minder energie u gebruikt. Dat is goed voor uw portemonnee, en voor het milieu. Zeker als u de energie duurzaam opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Ook door minder spullen te kopen, draagt u bij aan een duurzame wereld.