Klusjesman aan de deur, wat nu?

De bel gaat. Voor de deur staat een wildvreemde man in overall met gereedschap. Hij biedt zich aan om klusjes te doen, zoals de schoorsteen vegen, het dak renoveren of de tuin onderhouden. Heel vaak zijn dit geen echte klusjesmannen, maar oplichters die slecht werk afleveren tegen veel te hoge kosten. Ze zijn op uw geld uit.

De politie waarschuwt regelmatig tegen deze 'klusjesmannen'. Vaak gaat het bij deze onbetrouwbare klusjesmannen om Ierse Travellers, rondtrekkende Britten en Ieren. Ze bellen aan of benaderen mensen in de buurt van hun huis. De klusjesmannen proberen hun slachtoffers te overtuigen dat er iets mis is aan het huis en dat zij dat kunnen oplossen. Denk aan het controleren van het dak na een flinke storm. Als u ze een klus uit laat voeren , vragen ze meestal een hoge aanbetaling. Vaak 'ontdekken' ze daarna meer problemen aan het huis, die ze kunnen verhelpen. Natuurlijk tegen betaling. Sommige problemen zijn verzonnen. Zo spuiten ze muren nat en zeggen dan dat het lekt. Bij het betalen komen ze vaak bedreigend over.

Ga er niet op in

Ga nooit in op het aanbod van een klusjesman die zich aan de deur aanbiedt. Als u een klusjesman nodig heeft, neem dan zelf contact op met een bedrijf dat goed bekend staat. Maak goede afspraken en leg deze vast op papier. Onbetrouwbare klusjesmannen spreken meestal geen of slecht Nederlands, maar alleen Engels. Ook benaderen ze u zelf, zonder dat u hierom heeft gevraagd. Verder zijn ze erg duur. Soms rekenen ze duizenden euro's voor simpele klusjes. Belt een klusjesman bij u aan en vertrouwt u hem niet? Dan kunt u altijd de politie bellen: 0900-8844. Heeft u toch een klus laten uitvoeren en bent u opgelicht? Doe dan in ieder geval aangifte bij de politie.