Koop nu voordelig uw definitieve energielabel

Als u uw huis gaat verkopen, heeft u een definitief energielabel nodig. In 2020 betaalt u hier gemiddeld 7,50 euro voor. Volgend jaar wordt dit een stuk duurder en kan het u tot 200 euro kosten. Bent u van plan uw huis binnenkort te gaan verkopen? Dan is het gunstig om nog in 2020 uw definitieve energielabel te kopen. Uw energielabel blijft 10 jaar geldig.

Wat is een energielabel?

Een energielabel is het bewijs van de energiezuinigheid van uw woning. De koper kan hieraan zien of er veel of weinig energie nodig is om uw woning te verwarmen en warm water te gebruiken. Als uw woning een energielabel A heeft, betekent dit dat uw woning heel zuinig is. Energielabel G geeft aan dat uw woning niet energievriendelijk is. In het energielabel staat aangegeven welke energiebesparende eigenschappen uw woning heeft.

Voorlopig energielabel

In 2015 heeft iedere huiseigenaar van de overheid een voorlopig energielabel gekregen. Hierbij is alleen gekeken naar het bouwjaar, de grootte van het huis en het type woning. Het voorlopige energielabel is dus een inschatting van de werkelijke situatie. Er is geen rekening gehouden met maatregelen die u misschien zelf heeft genomen, zoals isolatie of dubbelglas. Hierdoor kan er een verschil zijn tussen het voorlopige energielabel en het definitieve energielabel.

Als u uw woning wilt verkopen, heeft u een definitief energielabel nodig. Het definitieve energielabel is goedgekeurd door een deskundige. De notaris voegt het energielabel bij het verkoopcontract. Kunt u het energielabel niet laten zien aan de koper? Dan kunt u een boete krijgen van 170 euro.

Hoe kan ik een definitief energielabel aanvragen?

Een definitief energielabel kunt u aanvragen op de website Energielabelvoorwoningen van de Rijksoverheid. Log in met uw DigiD om het voorlopige energielabel van uw woning te vinden. Controleer de gegevens en vul ze zo nodig aan. Heeft u zelf energiebesparende maatregelen genomen? Dan moet u daarvan de bewijzen met uw aanvraag meesturen. Ten slotte kiest u een erkend deskundige die uw aanvraag op afstand controleert. U betaalt hiervoor gemiddeld 7,50 euro.

Hoe werkt het bij een appartement?

Ook als u een appartement bezit,  moet u een definitief energielabel kunnen laten zien bij de verkoop. Als alle appartementen in een flatgebouw gelijk zijn, kan de Vereniging van Eigenaren een energielabel ook aanvragen namens alle eigenaren samen. Daarvoor is het nodig dat een adviseur langskomt om alle appartementen te beoordelen. Of dit goedkoper of duurder is, hangt van de situatie af. Overleg dit met de Vereniging van Eigenaren.

Waarom wordt het energielabel duurder?

Vanaf 1 januari 2021 wordt de energiezuinigheid van woningen op een andere manier beoordeeld en moet er een deskundige bij u langskomen om metingen te doen. Dat bezoek duurt één tot twee uur.  Volgens de Vereniging Eigen Huis zal de prijs hiervoor gemiddeld op 190 euro uitkomen.

Wanneer kan ik beter wachten?

U kunt uw energielabel verbeteren door energiebesparende maatregelen te nemen. Denk aan een betere isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Een beter energielabel verhoogt de waarde van uw huis. Bent u van plan om nog voor de verkoop energiebesparende maatregelen te nemen? Dan kunt u beter wachten met het aanvragen van het definitieve energielabel totdat u deze maatregelen heeft genomen.