Langer in uw eigen huis dankzij kleine aanpassingen

Met een aantal kleine aanpassingen, kunt u langer en met plezier in uw woning blijven wonen.

In bijna elke ruimte in huis zijn deuren, ramen, stopcontacten, lichtpunten en drempels. Met deze tips maakt u alle kamers veiliger en comfortabeler.

Deuren moeten makkelijk open- en dichtgaan. Piepende scharnieren en klemmende deuren zorgen voor problemen. Soms is een druppeltje olie of een kleine aanpassing al genoeg. Heeft u glazen wanden en deuren in huis? Zorg dat deze goed zichtbaar zijn door er stickers of plastic stroken op te plakken.

Deurklink

Een terug gebogen deurklink, die als een brede ‘u’ naar de deur wijst, is beter dan een gewone deurklink. Deze deurklink geeft meer grip, en dit voorkomt uitglijden en vallen. Ze voorkomen ook dat uw mouw achter de klink blijft haken.

Ramen

Het is belangrijk dat u ramen en bovenlichten makkelijk kunt openen en sluiten. Bij voorkeur op comfortabele reikhoogte. Bovenramen kunt u met hulpmiddelen zonder veel kracht op reikhoogte bedienen. Nog makkelijker is een elektrische raamopener met afstandsbediening. Let daarbij op de inbraakveiligheid. De raamopener moet het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) hebben.

Ventilatie

Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Meestal zitten de ventilatieroosters hoog om tochtoverlast te voorkomen. Het is handig als de bediening lager zit om de roosters goed open en dicht te kunnen doen.

Lichtschakelaars

De ideale hoogte voor een lichtschakelaar is tussen de 0,9 en 1,2 meter vanaf de grond en minimaal 50 centimeter verwijderd van een hoek.

Stopcontacten

De ideale hoogte voor een stopcontact is tussen de 0,5 en 1,2 meter, en minimaal 35 centimeter verwijderd van een hoek. Het is prettig om voldoende stopcontacten te hebben, zodat u geen verlengsnoeren nodig heeft. Laat bij een verbouwing meer stopcontacten plaatsen dan u direct nodig heeft. Ze komen altijd van pas. Heeft u minder kracht in uw handen, dan kan een stopcontact met een hendel een uitkomst zijn. Met één druk op de knop duwt het stopcontact de stekker eruit. Een stopcontact met hendel kan bestaande stopcontacten vervangen. Gebruikt u losse verlengsnoeren, werk deze dan veilig weg, zodat u er niet over kunt struikelen. Bijvoorbeeld met (zelfklevende) kabelclips of een snoer- of kabelgoot.

Wassen en drogen

Het is handig om de wasmachine en droger of droogrek dicht bij elkaar te zetten. Of in ieder geval op dezelfde verdieping. Dat scheelt veel gesjouw met wasmanden door het huis. Een wasmachine met bovenlader scheelt bukken.

Binnendrempels

Drempels zijn onhandig voor rollators en ze vormen een obstakel voor rolstoelen. U kunt een drempelhulp aanbrengen om met een rolstoel of rollator hoogteverschillen te overbruggen. Ook als u geen loophulpmiddel gebruikt kunt u over een simpele drempel struikelen. Een rigoureuze oplossing is om alle drempels te verwijderen. Op de lege plek kunt u een metalen of kunststof strip aanbrengen zodat er geen gat ontstaat. Een tochtstrip voorkomt dat er tocht onder de deur door kan komen.