Langer in uw eigen huis: de badkamer

In de badkamer is de kans op vallen het grootst. Lees hier met welke aanpassingen u de kans daarop zo klein mogelijk maakt.

In de badkamer is uitglijden een reëel risico. Een stroeve vloer vergroot de veiligheid enorm. Daarnaast maken verschillende hulpmiddelen de badkamer comfortabel.

De mooiste oplossing voor een gladde vloer is een nieuwe vloer met antisliptegels. Een doorzichtige antislipcoating is een alternatief. Deze coating verandert het oppervlak van de tegels. Na verloop van tijd slijt de stroeve laag van de tegels af. Dan is het tijd voor een nieuwe behandeling. Een schoon gehouden vloer blijft langer stroef. Etsen is een andere mogelijkheid. Er komen dan kleine putjes in de tegel, die de vloer blijvend minder glad maken. Rubberen antislipmatten zijn minder veilig. Zij kunnen opkrullen of door vuil extra glad worden. En daardoor de kans op vallen vergroten.

Veilig onder de douche

Vanwege de hoge instap zijn een douchebak en douchecabine op den duur niet veilig. Een inloopdouche van minimaal 90 x 90 centimeter is op termijn praktischer. Een scharnierende wand met een rubberen rand kan de ruimte afsluiten. Zo loopt het water niet door de hele badkamer. Vaste douchewanden zijn niet handig. Later kan namelijk extra hulp of een rolstoel nodig zijn.

Handdouche

Een in hoogte verstelbare handdouche is praktisch in het gebruik. De glijstang moet tussen de 1,2 en 2,1 meter boven de vloer hangen. Deze glijstang is niet geschikt als houvast. Als extra steun in de douche is een stang nodig die is verlengd met een beugel. Ook een extra beugel aan de wand kan goede steun geven.

Eengreepsmengkranen

Zorg dat de waterstraal niet op de mengkraan komt. Zo kunt u de watertemperatuur voelen voor het douchen. Dat is ook praktisch voor een zorgverlener die helpt bij het douchen. Eengreepsmengkranen hebben één hendel die horizontaal schuift voor de watertemperatuur en verticaal voor de hoeveelheid water. De hendel is licht te bedienen. Er bestaan ook systemen waarbij de watertoevoer op de douchekop te regelen is.

Douchestoel

badkamer, douchestoel, handgreep

Een (opklapbare) douchestoel is een goede oplossing als u snel uw evenwicht verliest. Een goede douchestoel heeft een rugleuning en armleuningen. Door de gaatjes in de zitting kan het water weglopen. Vanaf de stoel bedient u de kraan. U plaatst het zitje daarom aan een andere muur dan de kraan. Een losse douchestoel of -kruk is een goed alternatief als de muur niet stevig genoeg is.

Veilig in bad

Met een speciale vloeistof kunt u het bad stroever maken. Speciale beugels op de badrand kunnen extra houvast bieden. Zo nodig kunt u een badzitlift plaatsen. Met deze losse lift kunt u zichzelf of een ander vanuit een zittende positie boven het bad tillen. Vervolgens laat u de persoon in het water zakken. Een antislipmat in het bad leggen, is geen goede oplossing. Net als bij de vloer kan een vuile of opkrullende mat het gevaar van vallen vergroten.

Wastafel

Een eengreepsmengkraan is ook voor de wastafel erg handig. Nog makkelijker is een kraan met een verlengde hendel. Deze is zelfs met een elleboog te bedienen. Een platte wastafel zonder onderkastje is handig als u zich zittend wilt wassen. Voor rolstoelgebruikers is zo´n wastafel ook geschikt.

Rolstoel

Een badkamer die geschikt is voor rolstoelgebruikers is minimaal 1,6 x 1,8 meter. Wilt u ook een toilet in de badkamer, dan is minimaal 2,2 x 2,2 meter nodig. Als het kan moet ervoor en aan één kant naast de wc ruimte zijn voor een rolstoel: 0,9 x 1,2 meter. Bij de wastafel heeft een rolstoel evenveel ruimte nodig. Deze ruimte mag zich voor een deel onder de wastafel bevinden, als daar een rolstoel onder past. De wanden moeten stevig genoeg zijn voor het ophangen van beugels. De deur moet naar buiten draaien. Een schuifdeur mag ook.

Kosten van verbouwen

Een badkamerverbouwing is een ingrijpende klus, die meestal meerdere dagen in beslag neemt. Reken voor een complete verbouwing met nieuw stuc- en tegelwerk op een bedrag vanaf 7000 euro. Houd er ook rekening mee dat u tijdens de verbouwing de badkamer niet kunt gebruiken. Eventueel kunt u ergens anders in huis een tijdelijke douchecabine laten plaatsen.