Langer in uw eigen huis: de badkamer

In de badkamer is de kans dat u valt groter dan in de rest van het huis. Met een aantal aanpassingen kunt u de kans op een val verkleinen.

In de badkamer kunt u makkelijk uitglijden. Een stroeve vloer vergroot de veiligheid enorm. Daarnaast maken verschillende hulpmiddelen de badkamer comfortabel.

De mooiste oplossing voor een gladde vloer is een nieuwe vloer met antisliptegels. Een doorzichtige antislipcoating is een alternatief. Deze coating maakt de bovenkant van de tegels stroef. Na verloop van tijd slijt de stroeve laag van de tegels af. Dan is het tijd voor een nieuwe behandeling. Als u de vloer goed schoonhoudt, blijft de vloer langer stroef. Etsen is een andere mogelijkheid. Er komen dan kleine putjes in de tegel, die de vloer blijvend minder glad maken. Rubberen antislipmatten zijn minder veilig. Zij kunnen opkrullen of door vuil extra glad worden. En daardoor wordt de kans op vallen groter.

Veilig onder de douche

Als u wat ouder wordt , zijn een douchebak en douchecabine minder veilig, omdat ze een hoge instap hebben. Een inloopdouche van minimaal 90 x 90 centimeter is veiliger en ook handiger. U kunt de ruimte afsluiten met een wand. Zo loopt het water niet door de hele badkamer. Vaste douchewanden zijn minder handig, omdat u later misschien extra hulp of een rolstoel nodig heeft.

Handdouche

Een handdouche die u in hoogte kunt verstellen, is praktisch in het gebruik. De glijstang moet tussen de 1,2 en 2,1 meter boven de vloer hangen. Deze glijstang is niet geschikt om u aan vast te houden. Als extra steun in de douche is een stang nodig die is verlengd met een beugel. Ook een extra beugel aan de wand kan goede steun geven.

Eengreepsmengkranen

Zorg dat de waterstraal niet op de mengkraan komt. Zo kunt u de watertemperatuur voelen voor het douchen. Dat is ook praktisch voor een zorgverlener die helpt bij het douchen. Eengreepsmengkranen hebben één hendel die horizontaal schuift voor de watertemperatuur en verticaal voor de hoeveelheid water. De hendel is licht te bedienen. Er bestaan ook systemen waarbij de watertoevoer op de douchekop te regelen is.

Douchestoel

Als u snel uw evenwicht verliest, is het handig om een opklapbare douchestoel aan de muur te bevestigen. Een goede douchestoel heeft een rugleuning en armleuningen. Door de gaatjes in de zitting kan het water weglopen. Het is belangrijk dat u de kraan kunt bedienen terwijl u op de douchestoel zit. Daarom bevestigt u het zitje aan een andere muur dan de muur waar de kraan zit. Als de muur niet sterk genoeg is om een stoel aan vast te maken, kunt u er ook voor kiezen om een losse douchestoel of douchekruk in de douche te zetten.

Veilig in bad

Met een speciale vloeistof kunt u het bad stroever maken. Speciale beugels op de badrand kunnen extra houvast geven. U kunt ook een badzitlift plaatsen. Met deze losse lift kunt u zichzelf of een ander vanuit een zittende positie boven het bad tillen. Vervolgens laat u de persoon in het water zakken. Een antislipmat in het bad leggen, is geen goede oplossing. Net als bij de vloer kan een vuile of opkrullende mat de kans op vallen vergroten.

Wastafel

Een eengreepsmengkraan is ook voor de wastafel erg handig. Nog makkelijker is een kraan met een verlengde hendel. Deze is zelfs met een elleboog te bedienen. Een platte wastafel zonder onderkastje is handig als u zich zittend wilt wassen. Voor rolstoelgebruikers is zo´n wastafel ook geschikt.

Rolstoel

Een badkamer die geschikt is voor rolstoelgebruikers is minimaal 1,6 x 1,8 meter. Wilt u ook een toilet in de badkamer, dan is minimaal 2,2 x 2,2 meter nodig. Als het kan moet ervoor en aan één kant naast de wc ruimte zijn voor een rolstoel: 0,9 x 1,2 meter. Bij de wastafel heeft een rolstoel evenveel ruimte nodig. Deze ruimte mag zich voor een deel onder de wastafel bevinden, als daar een rolstoel onder past. De wanden moeten stevig genoeg zijn voor het ophangen van beugels. De deur moet naar buiten draaien. Een schuifdeur mag ook.

Kosten van verbouwen

Een badkamerverbouwing is een ingrijpende klus, die meestal een paar dagen duurt. Reken voor een complete verbouwing met nieuw stuc- en tegelwerk op een bedrag vanaf 10.000 euro (2023). Houd er ook rekening mee dat u tijdens de verbouwing de badkamer niet kunt gebruiken. Eventueel kunt u ergens anders in huis een tijdelijke douchecabine laten plaatsen.