Langer in uw eigen huis: de keuken

Met eenvoudige aanpassingen kunt u nog jaren plezier en gemak beleven van uw keuken.

Een goede keuken is natuurlijk een prettige plek om te verblijven én met kleine aanpassingen kunt u er ook in de toekomst veilig blijven koken.

Een in hoogte verstelbaar keukenblok zonder onderkastjes is een uitkomst voor mensen die veel in lengte verschillen. Ook voor mensen die graag zittend koken en voor rolstoelgebruikers is het ideaal. Een werkblad met een hoogte van 75 tot 80 centimeter is geschikt om aan te zitten. Een hoogte vanaf 100 centimeter is goed om bij te staan. Er zijn ook in hoogte verstelbare bovenkastjes.

Indeling

keuken, koken

Denk goed na over de beste plek voor de koelkast, vriezer, oven en vaatwasser. Apparaten die u vaak gebruikt, kunt u het best op reikhoogte zetten. Bukken is dan niet nodig. Vrijstaande apparaten kunt u op een verhoging zetten.

Zet veelgebruikte spullen op eenvoudig bereikbare plaatsen, zeker als het problemen oplevert om spullen uit de bovenkastjes te pakken. Zet geen zware spullen in hoge kastjes. Lades of een uittrekbare apothekerskast zijn een uitkomst.

Koken

Een inbouwkookplaat is veiliger in het gebruik dan een los kooktoestel. Pannen overhevelen vanaf het aanrecht naar het fornuis gaat dan makkelijker. Kookplaten met vlambewaking bieden extra veiligheid. De gastoevoer stopt als er geen vlam meer is. Dat kan als de vlam is uitgewaaid of als het gas niet goed is uitgedraaid. Deze kooktoestellen maakt wonen voor mensen met (beginnende) vergeetachtigheid aanzienlijk veiliger. Een kookplaat met een timer is een andere mogelijkheid. De timer schakelt de kookplaat na verloop van tijd automatisch uit.

Inductie en keramisch

Een inductie- en een keramische kookplaat zijn veiliger dan gas. Bij gas kan de vlam in de pan slaan. Bij inductie- en keramisch koken kan dat niet. Inductiekoken is het veiligst. Alleen de panbodem wordt heet, de plaat zelf niet. Bij keramisch koken duurt het afkoelen van de kookzone enige tijd. Dat geeft bij aanraken een risico op brandwonden. Een inductie- en keramische kookplaat zijn makkelijker schoon te maken dan een kooktoestel op gas.

Kranen

Een eengreepskraan is makkelijker te bedienen dan een mengkraan met twee draaiknoppen. Een kraan met een sensor is een interessant alternatief. Hierbij gaat het water stromen zodra er een hand voor de sensor komt.

Verlichting

Goede verlichting is belangrijk voor de veiligheid in de keuken. Zorg voor voldoende lichtpunten boven het aanrecht en het fornuis. De verlichting moet echt op het werkblad vallen. Anders werkt u in uw eigen schaduw.

Vloer

In de keuken is een gladde vloer niet verstandig. Wel is het prettig als u de vloer goed schoon kunt houden. Een goede keuze is een stroevere variant van laminaat, vinyl of linoleum.