Langer in uw eigen huis: de slaapkamer

Soms past een gewoon bed of een gewone slaapkamer niet meer bij uw wensen of mogelijkheden. Daar zijn slimme, goede en betaalbare oplossingen voor.

Niets zo vervelend om ’s nacht trap-op trap-af te gaan naar het toilet. Zorg daarom voor een goed bereikbaar toilet op de slaapverdieping. Ook een ruime slaapkamer is prettig, zeker als zorg aan het bed nodig is.

Als er in de slaapkamer voldoende ruimte naast het bed is, kunt u de slaapkamer ook op langere termijn probleemloos gebruiken. Voor een rolstoel is zeker 90 centimeter naast het bed nodig. Ook heeft u in de kamer een vrije draaicirkel van 1,5 meter doorsnede  nodig. Desnoods kunt u dit realiseren door een muur weg te breken.

In en uit bed

Een hoog-laagbed is een goede oplossing als u moeite krijg met in en uit bed stappen. Met één druk op de knop zet u het bed op de juiste hoogte. Voor zorg aan het bed kunt u het bed wat hoger zetten.

Voor steun bij het in en uit bed stappen kunt u beugels aan de zijkant van het bed monteren. Zo kunt u makkelijker omhoog komen. Bovendien geven de beugels ook houvast naast het bed. U kunt daarnaast bij het bed een ‘pakpaal’ tussen vloer en plafond klemmen. Deze paal biedt houvast als dat nodig is.

Verlichting

Het is handig als bij toiletbezoek het licht vanzelf aangaat. Een bewegingssensor onder het bed zorgt hiervoor. Een lichtspoor wijst u de weg naar het toilet. Ook logerende kleinkinderen vinden zo snel de weg naar de wc.

Handige hulpjes

Een deurbel in de slaapkamer is handig, bijvoorbeeld voor als de thuiszorg langskomt. Ook een deuropener op afstand  mag dan niet ontbreken. Het open- en dichtdoen van gordijnen kan elektronisch. Ramen kunt u eenvoudiger bedienen met verlaagde bedieningspunten of een elektrische opener. Verlichting kunt u op afstand bedienen vanuit de slaapkamper.

Extra toilet

Een toilet op de slaapverdieping is bijzonder comfortabel. U hoeft dan geen trap op en trap af als u er ’s nachts uit moet. Het beste is een toilet te installeren in de badkamer. Is daarvoor geen plaats, dan kan er een toilet komen in een lege (slaap)kamer. De aansluiting op de riolering kan een probleem zijn. Een alternatief is dan een afvoer met een vermaler via de wastafelaansluiting.

Begane grond

Een slaapkamer met badkamer op de begane grond is een goed alternatief als traplopen echt lastig wordt. Misschien kunt u een schuur of garage gebruiken. Ook een aanbouw is een mogelijkheid. Hoe regel ik een verbouwing?