Langer in uw eigen huis: de slaapkamer

In uw slaapkamer wilt u zich prettig voelen en lekker slapen. Als u ouder wordt, kunnen ook andere zaken een rol gaan spelen. Naast een comfortabele slaapkamer, wordt bijvoorbeeld ook veiligheid en bewegingsruimte belangrijker. En als u ’s nachts het bed uit moet, is voldoende licht erg belangrijk. 

Het bed

Nog even een paar bladzijden lezen of uw favoriete praatprogramma op tv kijken. Veel mensen doen dat lekker in bed. Als u dat ook fijn vindt, is een bed met verstelbare bodem een aanrader. Met één druk op de knop komt uw hoofdeinde omhoog, zodat u in een ontspannen houding kunt lezen of tv kijken. Zo’n bed is ook handig als u moeilijk overeind kunt komen. De automatische variant is iets duurder maar veel makkelijker. Daarmee bedient u uw bed eenvoudig met een paar knoppen.

Heeft u verzorging nodig aan bed, dan is een hoog-laagbed prettig. Met één druk op de knop kan de verzorging uw bed hoger of lager zetten. Een beugel boven het bed geeft houvast als u overeind komt. En beugels langs uw bed geven houvast bij het opstaan uit bed. Dit soort beugels en hekjes vindt u in de thuiszorgwinkel.

Ruimte in de slaapkamer

Rondom uw bed moet u voldoende ruimte hebben. Dat is veilig en comfortabel voor uzelf, maar het is ook handig als u zorg aan bed nodig heeft. Als u een rolstoel nodig heeft, is ruimte in uw slaapkamer nog veel belangrijker. Voor een rolstoel heeft u naast het bed minimaal 90 centimeter ruimte nodig. De draaicirkel van een rolstoel is minimaal 150 centimeter.

Toilet en badkamer

Zeker als u wat ouder wordt, is het fijn om toilet en badkamer dichtbij de slaapkamer te hebben. Is er boven geen toilet? Kijk dan of u een toilet in uw badkamer kunt laten plaatsen. Heeft u een slaapkamer over, dan kunt u daar misschien een toilet laten maken. Om ruimte te besparen, kunt u in plaats van een gewone deur ook een schuifdeur plaatsen. Een toilet hoeft overigens niet per se op het riool te worden aangesloten. Er zijn ook toiletten met een vermaler te koop. Deze hebben een minder dikke afvoerbuis nodig dan een normaal toilet. Daardoor is er geen grote verbouwing nodig.

Verlichting

Verlichting is belangrijk, niet alleen voor uw veiligheid, maar ook voor uw comfort. Heel handig is verlichting die u zelf eenvoudig onder uw bed kunt plaatsen. Deze verlichting reageert op beweging. Zodra u uw voeten naast het bed zet, gaat de verlichting aan. Ook in het toilet en in de badkamer kunt u lampen met een bewegingssensor laten plaatsen. U hoeft dan in het donker niet meer naar een lichtknopje te tasten. Lampen die met een bewegingssensor werken, gaan vanzelf weer uit. Voor de overige verlichting in uw slaapkamer kunt u kiezen voor slimme verlichting met afstandsbediening.

Telefoon en alarm

Zorg ervoor dat er altijd een telefoon naast uw bed staat, liefst op een vaste plek. Mocht er iets gebeuren, dan kunt u altijd iemand bellen. Nog handiger is een personenalarm. Zo’n alarm draagt u altijd bij zich. Als u onverwachts hulp nodig heeft, bijvoorbeeld omdat u bent gevallen, kunt u met een druk op de knop hulp inroepen. Een veilig idee, voor u én voor uw naasten.

Handige slimmigheidjes in de slaapkamer

Er zijn veel handige slimmigheidjes. Zo is er de digitale deurspion waarmee u vanuit uw bed kunt zien wie er voor de deur staat. Daarnaast zijn er systemen waarmee u de voordeur op afstand kunt openen. Ook voor het openen en sluiten van de gordijnen hoeft u niet per se uw bed uit: dat is namelijk elektronisch te regelen. Datzelfde geldt voor het openen en sluiten van de ramen. Zulke systemen kunt u trouwens ook op een timer aansluiten. Dat is nog makkelijker.

Slaapkamer beneden

Als uw slaapkamer op de eerste verdieping is, kunt u overwegen deze naar beneden te verplaatsen. Als u op een dag minder goed de trap op kunt, is het erg fijn om beneden te kunnen slapen. Voor een slaapkamer beneden is natuurlijk wel ruimte nodig. Als die ruimte er niet is, is een aanbouw een mogelijkheid. Maar ook van een aangebouwde garage of schuur is misschien wel een slaapkamer te maken. Gaat u de slaapkamer naar beneden verplaatsen, denk dan ook na over een slimme plaats voor het toilet en de badkamer.