Langer in uw eigen huis: een veilige entree

Met enkele eenvoudige aanpassingen is de entree van uw huis toegankelijker en veiliger te maken.

Bij een goede entree is de voordeur makkelijk te bereiken en te openen. Maar tegelijkertijd wilt u dat uw voordeur een onneembare hindernis blijft voor indringers.

Afmetingen

Een toegankelijke voordeur is minimaal 85 centimeter breed en goed bereikbaar met een rollator of rolstoel. Bij de voordeur is een vrije ruimte van minimaal 1,2 bij 1,5 meter, zodat een rolstoel er kan draaien. Meestal zet u bij de voordeur extra kracht en is er een klein hoogteverschil. Een wandbeugel geeft dan steun.

Veilige drempel

Een veilige drempel is maximaal 2 centimeter hoog. Is de drempel hoger? Dan kunt u in huis met een mat of plaat om het hoogteverschil te overbruggen. Zo´n plaat is gemaakt van staal, rubber, kunststof of hout en heet ´drempeloploop´.

Zichtbaar huisnummer

Zorg voor een duidelijk huisnummer dat zichtbaar is vanaf de openbare weg. Zo hoeven hulpdiensten niet onnodig te zoeken.

Tuinpad

Een veilig tuinpad is vlak, stroef en 90 cm breed. Standaard stoeptegels van 30 bij 30 centimeter of betonnen klinkers voldoen, omdat zij niet snel glad worden.

Buitenlamp

Verlichting bij de buitendeur is handig als u thuiskomt in het donker. Ook zorgt een buitenlamp ervoor dat u bezoekers goed ziet. Een (led)lamp met bewegingssensor is een energiezuinige oplossing. Deze lamp springt aan als er iemand in de buurt komt. Een bewegingssensor is niet geschikt als de gevel dicht aan de straat ligt. Dan gaat de lamp bij iedere voorbijganger branden en dat veroorzaakt onrust.

Makkelijk slot

Er bestaan sloten met het sleutelgat boven de deurknop, een zogenaamd seniorenslot. Zo´n sleutelgat is beter te bedienen omdat de deurkruk geen schaduw geeft over het sleutelgat. Ook is het sleutelgat trechtervormig, zodat de sleutel er makkelijker in te steken is.

Draadloze deurbel

Als u de bel niet overal in huis goed hoort, is een extra draadloze deurbel een uitkomst. Deze bel steekt u in een stopcontact van de kamer waar u bent. Of u hangt de bel permanent op de etage of in de achtertuin. Een deurbel op batterijen kunt u zelfs op zak dragen. Ook zijn er deurbellen met regelbaar volume,  die een lichtsignaal geven of die het geluid van de muziekinstallatie of televisie zachter zetten als er iemand aanbelt.

Deurspion

Heeft uw voordeur geen ruitje, dan geeft een deurspion extra veiligheid. Daardoor ziet u de bezoekers, terwijl u zelf niet te zien bent. Een digitale deurspion is nog handiger. Met een druk op de knop ziet u wie er voor de deur staat. Sommige uitvoeringen kunnen een foto van de bezoeker opslaan.

Post op pakhoogte

Met een bak of mand onder de brievenbus hoeft u niet te bukken om de post op te rapen.