Langer in uw eigen huis: een veilige trap

Problemen met traplopen? Daar zijn goede oplossingen voor.

U hoeft niet altijd te verhuizen als traplopen moeilijker wordt. Ook een lift installeren is niet altijd nodig. Er zijn eenvoudige en betaalbare oplossingen om het traplopen makkelijker te maken.

Bij hoge traptreden kunt u tussentreden (zoals Easysteppers) plaatsen. Zulke treden zijn een halve traptrede hoog. U laat ze op maat maken en u kunt ze links of rechts laten aanbrengen. Ze zijn voor vrijwel alle soorten trappen te gebruiken.

Anti-slip

Antislipstrips op de traptreden en stroeve bekleding verkleinen het risico op uitglijden.

Extra trapleuning

Een stroeve, houten trapleuning geeft prima steun. De juiste afmetingen zijn: 3 tot en met 5 centimeter doorsnede, 5 centimeter van de muur en 85 tot 95 centimeter boven de traptrede. Wilt u extra steun, dan bevestigt u een tweede trapleuning. Kan dat niet, bijvoorbeeld bij een wenteltrap, dan is een steunbeugel aan de spil van de trap een goed alternatief. Boven aan de trap zorgt een verlengde leuning voor meer houvast. Dat geldt ook voor een beugel aan de muur.

Trapverlichting

Goed zicht op de treden verkleint het risico op vallen. Verlichting kunt u op de stootborden of naast de traptreden aanbrengen. Goede verlichting is indirect zodat deze niet verblindt. Trapverlichting werkt veelal met duurzame ledlampjes. Deze zijn verkrijgbaar als plakstrip en als spotjes. Er bestaat ook speciale trapverlichting die reageert op trilling. Een sensor schakelt het licht aan als er iemand aankomt. De lamp gaat vanzelf weer uit.

Traplift

traplift

Een traplift is voor bijna elke trap mogelijk, behalve bij een extreem steile trap. Houd rekening met uw medebewoners. Een traplift die een te groot deel van het loopgedeelte in beslag neemt, maakt traplopen voor hen lastig. Zij krijgen moeite om zich vast te houden of hun voeten veilig neer te zetten.

In de praktijk komt een traplift meestal pas in beeld als het echt niet meer anders kan. Vaak is er dan meer aan de hand en kan de bewoner ook niet zonder rollator of rolstoel uit de voeten. Dat vraagt om aanpassingen in het hele huis. Een traplift is dan maar een deel van de oplossing.