Langer in uw eigen huis: een veilige trap

Problemen met traplopen? Daar zijn goede oplossingen voor.

U hoeft niet altijd te verhuizen als traplopen moeilijker wordt. Ook een lift installeren is niet altijd nodig. Er zijn eenvoudige en betaalbare oplossingen om het traplopen makkelijker te maken.

Bij hoge traptreden kunt u tussentreden (zoals Easysteppers) plaatsen. Zulke treden zijn een halve traptrede hoog. U laat ze op maat maken en u kunt ze links of rechts laten aanbrengen. Ze zijn voor vrijwel alle soorten trappen te gebruiken.

Anti-slip

Antislipstrips op de traptreden en stroeve bekleding verkleinen het risico op uitglijden.

Extra trapleuning

Een stroeve, houten trapleuning geeft prima steun. U kunt de leuning het beste op heuphoogte ophangen. 
U kunt deze hoogte uitrekenen door onderaan de trap te gaan staan en op de muur een streepje te zetten op heuphoogte. Dit doet u ook bovenaan de trap. Dit is de hoogte waarop u de twee uiteinden van de trapleuning monteert. Natuurlijk is niet iedereen even groot. Als er meerdere mensen vaak gebruik maken van de trap is het goed om een gemiddelde te nemen.

Wilt u extra steun, bevestig dan een tweede trapleuning. Als dit niet kan, bijvoorbeeld bij een wenteltrap, dan is een steunbeugel aan de spil van de trap een goed alternatief. Boven aan de trap zorgt een verlengde leuning voor meer houvast. Dat geldt ook voor een beugel aan de muur.

Trapverlichting

Goed zicht op de treden verkleint het risico op vallen. Verlichting kunt u op de stootborden of naast de traptreden aanbrengen. Goede verlichting is indirect zodat deze niet verblindt. Trapverlichting werkt veelal met duurzame ledlampjes. Deze zijn verkrijgbaar als plakstrip en als spotjes. Er bestaat ook speciale trapverlichting die reageert op trilling. Een sensor schakelt het licht aan als er iemand aankomt. De lamp gaat vanzelf weer uit.

Traplift

traplift

Wilt u een traplift laten monteren, onderzoek dan eerst de mogelijkheden. Bij een hele steile trap of een hele smalle trap is een traplift niet altijd mogelijk. Houd ook rekening met uw medebewoners. Een traplift die een te groot deel van het loopgedeelte in beslag neemt, maakt traplopen voor hen lastig. Zij kunnen zich dan niet meer goed vasthouden of kunnen hun voeten niet veilig meer neerzetten.

Meestal komt een traplift pas in beeld als het echt niet meer anders kan. Vaak is er dan meer aan de hand en kan de bewoner ook niet zonder rollator of rolstoel uit de voeten. Dat vraagt om aanpassingen in het hele huis. Een traplift is dan maar een deel van de oplossing.