Langer in uw eigen huis: het appartement

Wilt u uw woning aanpassen, zodat u er langer kunt blijven wonen, en woont u in een appartement? Dan gelden er soms extra regels.

Veel aanpassingen aan een appartement zijn hetzelfde als aanpassingen aan een huis. Het belangrijkste verschil zijn de gezamenlijke ruimtes, zoals gangen, galerijen en trappenhuizen. Ook heeft een appartement geen eigen entree aan de straat.

In een appartementencomplex is goede verlichting extra belangrijk bij de deuren en in de ruimten die iedereen gebruikt. Dat is niet alleen om goed te kunnen zien, maar geeft u ook een veiliger gevoel.

Goede verlichting

U kunt het beste een verlichtingsniveau van 50 tot 70 lux aanhouden.

Intercom met video

intercom

Met een intercom kunt u binnen al zien wie er op straat voor de deur staat. Door een gewone intercom kunt u alleen met de bezoeker praten. Een video-intercom combineert beeld en geluid. Zo kunt u makkelijk besluiten of u de persoon die aanbelt binnen wilt laten. In een appartementencomplex is de installatie van een video-intercomsysteem een zaak voor de Vereniging van Eigenaren.

Lift

Een appartementencomplex zonder lift is niet geschikt voor ouderen. Misschien is het mogelijk alsnog een lift te plaatsen. Kaart dit aan bij de Vereniging van Eigenaren of bij de woningcorporatie. Controleer bij een bestaande lift of er een andere weg is om het gebouw te verlaten bij brand of liftuitval.