Langer plezier van uw woonkamer

In de woonkamer brengt u overdag de meeste tijd door. Is uw woonkamer veilig en comfortabel? Met deze aanpassingen woont u prettiger en verkleint u de kans op vallen.

Hoe is uw woonkamer ingericht? Heeft u veel meubels en staan ze dicht op elkaar? Dat is minder handig als u een rollator gebruikt. Misschien kunt u de kamer anders indelen, zodat u meer bewegingsruimte heeft. Soms is het handig om bepaalde meubels weg te doen, maar een dressoir of tafel kan ook dienst doen als steuntje als u door de kamer loopt. Denk dus goed na over uw looproutes. Controleer of uw meubels stabiel staan. Ze mogen niet schuiven of kantelen als u erop steunt of er tegenaan leunt. Heeft u losse kleedjes op de vloer liggen? Helaas vergroten ze het risico op vallen. Haal ze dus liever weg. Lees meer adviezen in het artikel Manieren om (binnen) vallen te voorkomen.

Drempel

Heeft u een drempel bij binnenkomst van de woonkamer of van de woonkamer naar de keuken? Dat is onhandig als u een rollator gebruikt. Het is lastig om met een rolstoel over een drempel te rijden. Met een drempelhulp kunt u met een rolstoel of rollator makkelijk over de drempel heenrijden. Ook als u geen loophulpmiddel gebruikt, kunt u over een simpele drempel struikelen. Het kan daarom verstandig zijn alle drempels te verwijderen. Op de lege plek kunt u een metalen of kunststof strip aanbrengen. Een tochtstrip voorkomt dat er tocht onder de deur door komt.

Deuren

Deuren moeten makkelijk open- en dichtgaan zonder te klemmen. Geef een piepend scharnier een druppeltje olie. Kijk ook eens naar de deurklink. Is dit een gewone, rechte deurklink? Daar kunt u makkelijk met uw mouw achter blijven hangen. Ook kunt u grip verliezen als u uit uw evenwicht raakt. Een deurklink met een extra ronding verkleint deze risico’s. Een veilige deurklink wijst als een brede ‘u’ naar de deur (vanaf 25 euro, te koop bij speciaalzaken).

Stroeve vloer

Op een gladde vloer glijdt u makkelijk uit. Gaat u verhuizen of bent u aan nieuwe vloerbedekking toe? Kies dan het liefst voor stroef materiaal. Tapijt is stroef en zacht bovendien. Mocht u toch vallen, dan komt u minder hard terecht dan op plavuizen bijvoorbeeld. Heeft u toch liever een glad materiaal? Kies dan laminaat, vinyl of linoleum in een stroevere uitvoering.

Meubels

Vindt u het moeilijk om uit uw stoel op te staan? Een speciale sta-op-stoel (vanaf 400 euro) maakt dat makkelijker. Sta-op-stoelen zijn te koop met handmatige en elektrische besturing. Ook zijn er sta-op-hulpen, die u in een gewone stoel kunt leggen (vanaf 50 euro). Lage stoelen of banken kunt u met speciale verhogers onder de poten hoger maken (vanaf 30 euro per 4 stuks). Deze hulpmiddelen kunt u kopen bij een speciale hulpmiddelenwinkel, bij de bouwmarkt of meubelwinkel.

Ramen

Kunt u ramen en bovenlichten makkelijk openen en sluiten? Als u hiervoor veel kracht moet zetten of u niet bij het raam kunt, kunt u de vergrendeling misschien laten aanpassen. Nog makkelijker is een elektrische raamopener met afstandsbediening (vanaf 80 euro, te koop bij bouwmarkten en installateurs van woningbeveiliging). Let daarbij op de inbraakveiligheid. De raamopener moet het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) hebben.

Ventilatie

Ventilatie is belangrijk voor een gezonde lucht in huis. Ventilatieroosters zitten vaak hoog zodat u geen last heeft van tocht. Maar kunt u ook zelf de roosters dicht en open zetten? Als u niet bij de knop kunt om het rooster te bedienen, laat dit dan aanpassen. Ventilatie is ook belangrijk bij het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide is een giftig gas dat ontstaat door onvolledige verbranding in een open haard, gaskachel of cv-ketel. Een koolmonoxidemelder waarschuwt als er teveel van dit gas in de lucht zit. Lees meer hierover in het artikel Zo herkent en voorkomt u koolmonoxidevergiftiging.

Gordijnen en zonwering

Is het openen en sluiten van (rol)gordijnen een lastige klus voor u? Dan is een op afstand bedienbaar systeem een handige oplossing. Daarmee kunt u vanuit uw stoel de gordijnen dicht doen als het ’s avonds donker wordt. Hiervoor heeft u speciale, elektrisch te bedienen gordijnrails nodig (vanaf 150 euro, speciaalzaak voor raamdecoratie of bouwmarkt). Er bestaan ook rolgordijnen en zonneschermen met afstandbediening.

Verlichting

Goede verlichting maakt wonen veiliger. In de woonkamer kan op afstand bedienbare verlichting prettig zijn. Dan hoeft u niet op te staan om wat meer of minder lampen aan te doen. Ook kunt u het licht op afstand dimmen. Er zijn systemen die werken met een losse afstandbediening. Andere systemen kunt u bedienen via een app op tablet of smartphone. Hiermee kunt u een aantal verschillende programma’s instellen, bijvoorbeeld weinig licht tijdens televisiekijken, sfeerverlichting als er visite is en royaal licht voor bij het lezen of hobbyen. Een startpakket van Philips Hue met 5 lampen kost 169 euro. U kunt slimme verlichting ook combineren met een slimme thermostaat.

Handige hulpjes

Heeft u schemerlampjes met moeilijk bereikbare schakelaars? Ook deze kunt u op afstand bedienen zonder dat u de lamp hoeft te vervangen. U heeft alleen een op afstand bedienbare tussenstekker (vanaf 15 euro, bouwmarkt en elektronicawinkel) nodig. Sluit hier de lamp op aan en u kunt de lamp met een afstandbediening in- en uitschakelen. Op deze manier kunt u bijna elk elektrisch apparaat op afstand aan- en uitzetten. Ook handig voor de radio, een koffiezetapparaat of de kerstboom.

Slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kunt u de temperatuur in huis regelen en tegelijkertijd uw energieverbruik in de gaten houden. Toon bijvoorbeeld is ook uit te breiden met slimme stekkers, die per apparaat het stroomverbruik meten. Ook kunt u er op afstand bedienbare lampen op aansluiten van Philips Hue.

Beveiliging

Een alarmsysteem kan helpen om het huis beter te beveiligen, niet alleen tegen inbrekers, maar ook tegen brand. Er zijn verschillende systemen te koop. Deze signaleren met sensoren of er sprake is van brand. Ze zijn gekoppeld aan een app op uw smartphone waarmee u gealarmeerd wordt. Als het systeem is uitgerust met een camera, kunt u zelfs live meekijken of videobeelden later terugkijken. Bij alarm wordt u eventueel direct geïnformeerd.