Samen met studenten
In woonzorgcentrum Vreedenhoff in Arnhem kunt u zomaar een student tegenkomen. Het zijn er vijf en ze wonen tussen de ouderen. De studenten doen twintig uur per maand vrijwilligerswerk in het woonzorgcentrum. Ze helpen bijvoorbeeld bij activiteiten. Of ze nemen u mee uit wandelen. Zelfs een potje schaak spelen ze graag. Hiermee betalen ze een deel van de huur. Ook in Zorgcentrum Wendhorst in Heerde ontmoeten jong en oud elkaar. In het pand zit een kinderdagverblijf voor kinderen van 0 tot 12 jaar.
Alles door elkaar
Gezinnen, studenten en ouderen: allemaal in één wooncomplex. Zoals in woongemeenschap Eikpunt in Lent, bij Nijmegen. Het is een nieuwe, duurzame wijk met 40 huurwoningen en 9 koopwoningen. Een kwart van de bewoners is ouder dan zestig jaar. De woningen van de ouderen zijn op de begane grond en pal aan de weg. Elkaar ontmoeten is dus heel makkelijk. Alle bewoners zijn lid van de vereniging. Woongemeenschap Eikpunt is een voorbeeld van gemeenschappelijk wonen. Er zijn allerlei woonvormen die daaronder vallen. Op de website van de Landelijke Vereniging voor Gemeenschappelijk wonen van Ouderen (LVBO) vindt u lange lijsten met projecten voor gemeenschappelijk wonen in heel Nederland. Voor samenwonen met generaties kunt u ook terecht op de website van de Landelijke Vereniging Centraal Wonen (LVCW). Centraal Wonen bestaat al sinds de jaren zeventig. Er zijn woongemeenschappen met drie woningen, maar ook met 160. Jong en oud wonen door elkaar, in zelfstandige woningen. U deelt bijvoorbeeld de tuin, een ontmoetingsruimte, fietsenhokken en wasmachines.
Kangeroewonen
Woont u graag vlakbij één van uw kinderen? In een kangeroewoning woont u samen en toch op uzelf. Het gaat om twee aparte woningen onder één dak. Bijvoorbeeld een boven- en benedenhuis. U heeft een eigen voordeur, maar er is een verbindingsdeur tussen de woningen. Let op: deze woonvorm kan financiële gevolgen hebben. U heeft hetzelfde woonadres. Dan is er sprake van een gezamenlijke huishouding. Kangeroewoningen zijn lang niet in alle steden en dorpen gebouwd. Informeer bij uw woningbouwvereniging of bij het Wmo-loket naar de mogelijkheden in uw gemeente.
Mantelzorgwonen
Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op uw eigen terrein. Het kan gaan om een woning in de tuin, of een aanbouw aan het huis. U kunt een mantelzorg (laten) bouwen, of huren. Er zijn zelfs verplaatsbare mantelzorgwoningen. In sommige gevallen kan de mantelzorgwoning een eigen huisnummer krijgen. Dat kan financieel gunstig zijn. Meer hierover leest u in de artikelen Mantelzorgwoningen, Hoe regel ik een mantelzorgwoning en Hoe regel ik een vergunningsvrije mantelzorgwoning.
In combinatie met zorg
Ook als u zorg nodig heeft, kunt u tussen jongere mensen wonen. Bijvoorbeeld op Woon- en Zorgerf Sprenkelaarshof in Apeldoorn. Het complex bestaat uit meerdere gebouwen. Er zijn 36 seniorenwoningen. U kunt daar zelfstandig wonen, met zorg aan huis. In een ander gebouw wonen echtparen van wie één persoon bijzondere zorg nodig heeft En er zijn groepswoningen voor psychogeriatrische patiënten. Op het terrein staat een theehuis en er zijn gemeenschappelijke activiteiten.
In het appartementencomplex Badeloch in Den Bosch is elke vorm van samenwonen mogelijk. Partners, zussen, broers, een dochter met vader of andere situaties. De enige voorwaarde is dat een van beiden zorg nodig heeft. In de ontmoetingsruimte zijn diverse activiteiten voor en door bewoners. Ook vrijwilligers uit de buurt helpen een handje.